用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV失敗的家長別失望,不收更好!
樓主: bobomm
go

KV失敗的家長別失望,不收更好! [複製鏈接]

agree ...

原帖由 NICOLE123 於 09-12-7 10:03 發表

係你既說話當中,我明白了點解kv唔收你小朋友了.
你都睇唔起人地. 人地同樣對你.
人地唔係要靚女.靚仔 or 叻仔叻女
係要合適既家長同小朋友

面試當中一定包括運氣.例如:小朋友心情, 健康情況.途中有無意外.....

...

I guess we adults have different definition of "good performance" too... I said my son performed v well but it doenst mean that my son really performed well in the eyes of the interviewers.

原帖由 kin1181015 於 09-12-7 10:29 發表
佢地點選我都真係不大知道...好多人都話小孩表現好但REJECTED,但係有好多表現一般的小朋友就ACCEPTED.

不過點都好,呢一間係一間好學校...我就唔信如果唔好都有那麼多人去APPLY. 呢一點係不容置疑的, 1000-2000家長 ...

KV got 5000 applications this year? crazy...!

原帖由 kin1181015 於 09-12-7 10:29 發表
不過點都好,呢一間係一間好學校...我就唔信如果唔好都有那麼多人去APPLY. 呢一點係不容置疑的, 1000-2000家長可能道聽途說,但是5000家長都是如此嗎?

Totally agreed.  That is life right?
原帖由 cwcutecute 於 09-12-7 11:33 發表
Fully understand how you feel, but life is cruel and full of frustration and disappointment, it is such a good opportunity to teach your kids the positive attitude. Received a reject letter is not the ...

大家放鬆d,上得黎BK CHAT 都係想發表下自己既感受姐 無論認同與不認同 都唔好太主觀 這樣會影響到其他人吧!樓主未必係SOUR GRAPES!可能只是心有不憤罷!!!!!

看到你們反映不一,事實我的確有的不憤,KV的確是一間非常好的幼稚園,但是面試的結果與實際真是好不平衡,她表現好好,起碼應WAITTING, 結果與實際不平衡就是幸運在其中,被KV拒絕的家長或許有人同我一樣感受,我們在此是想互相勉勵,好好教導小朋友,他們如同白紙一樣,點樣描繪靠家長,加油啦!

有的媽咪真是好細心,看的出我的心情,那么請大家多體諒啦,上來這裡的家長都是一樣的相似,就是疼愛關心自己的子女。

原帖由 bobomm 於 09-12-7 12:52 發表
看到你們反映不一,事實我的確有的不憤,KV的確是一間非常好的幼稚園,但是面試的結果與實際真是好不平衡,她表現好好,起碼應WAITTING, 結果與實際不平衡就是幸運在其中,被KV拒絕的家長或許有人同我一樣感受,我們在此是想互相勉 ...

算啦...天外有天, 人外有人, 每個父母都覺得自己小朋友係最好, 但出面比自己叻既小朋友亦好多, 所以只要你覺得你既小朋友果日表現好好, 你應該要為佢感到自豪, 其實你既小朋友係你心中已經係最好,唔需要執著點解人地唔收了

agugi, kv 唔收你個女係佢地損失, 能夠坦承自己既問題, 已經好難得, 總括我面試既心得係, 除了小朋友/家長表現外, 老師都好大因素, 同一學校同一考題, 但去面見唔同既老師, 個結果己經係唔晒! that's why 有d 小朋友面試一般, 但收左, 有d表現好好, 但waiting! 唔會死因不明既, 一係小朋友唔合作, 2. 係家長表現唔合學校心水, 2. 係老師問題!

原帖由 agugi 於 09-12-7 10:20 發表
我女07年10月細女,細你個女成年,現只返幼兒園差不多一個月,一早可以自己食飯和如廁,1.5歲早已戒片。考試那日,她都答晒問題(雖然蚊之聲),而且唱了兩首個,沒有跳舞蹈因老師沒叫,不想太浮誇 。 面試后兩日我還親自寫了求位 ...

其實好睇得出你非常失望,我諗如果KV收了你小朋友,可能仲失望.....

其實多人報係咪一定代表好幼稚園?
我有同仔仔報根德園,但只係試下既心態:「既然咁多人報,報埋一份啦」
但因為「聽」好多人講kv比較操練式,而且佢個校舍又真係比較其他幼稚園殘左少少..........

我仲記得有媽媽係web到講過,「操場中間有一條冷冰冰的金屬滑梯」,我同仔仔in完出黎見到條滑梯都忍唔住笑左一笑。﹙因為通常其他幼稚園d玩具好顏色豐富的﹚

我申報左先:我仔仔只係waiting list,但kv唔收佢我又無咁大反應喎,因為都唔係首選﹗

大家冷靜d. 我肯定KV不是考小朋友本人, 還會計算其他條件. 如果哥哥, 姊姊正在讀名校就一定收. 因為可以提高KV學生的入名校率, 籍此提昇它們的名譽.

各位已收又有哥哥 / 姊姊的小朋友, 請問您們的哥哥 / 姊姊是讀那間小學呢?

相反St Catherine令人攻更心悅承服. 起碼知道為什麼成功或失敗. Right?

原帖由 qchoir 於 09-12-7 14:14 發表
大家冷靜d. 我肯定KV不是考小朋友本人, 還會計算其他條件. 如果哥哥, 姊姊正在讀名校就一定收. 因為可以提高KV學生的入名校率, 籍此提昇它們的名譽.

各位已收又有哥哥 / 姊姊的小朋友, 請問您們的哥哥 / 姊姊是讀 ...

相反St Catherine令人攻更心悅承服. 起碼知道為什麼成功或失敗. Right?

我識好多朋友都係第一個仔女都收又點解釋?
SC要填埋父母邊間中小學畢業更加係司馬昭之心,可來心悅承服?

各位已收又有哥哥 / 姊姊的小朋友, 請問您們的哥哥 / 姊姊是讀 ...

我都想知ST.CAT 點先可以知道成功係邊, 失敗係邊, 唔通S.CAT 又會同D 父母講點解唔收?? 我都好想知點解喎

我都好想知,如果application form都冇問過哥哥姊姊喺邊讀小學,咁KV點知佢哋讀名校呢。反而我知有d有哥哥姊姊喺KV讀都會收到waitlist/reject喎!!

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-7 14:34 發表

我識好多朋友都係第一個仔女都收又點解釋?
SC要填埋父母邊間中小學畢業更加係司馬昭之心,可來心悅承服?

Agree.  Definitely, SC will take into account the edu. history of the parent to figure out whose from those famous school.  

In fact, I believe all KG will take into account the parents performance.  I remember there is a parent said that to teach a children is not difficult but to teach a parent is very difficult

原帖由 chingchingb.ma 於 09-12-7 15:12 發表
我都好想知,如果application form都冇問過哥哥姊姊喺邊讀小學,咁KV點知佢哋讀名校呢。反而我知有d有哥哥姊姊喺KV讀都會收到waitlist/reject喎!!

The teacher asked me if I have any relatives or friends studied or studying in their KG but not asked if my son has any bros or sis studied in famous school.

每個小朋友都有自己的長處,相信只要能夠搵到一間適合幼稚園,家長用心裁培,無論係咪外界說的所謂名校,將來的出路都一定會好好。
但縱然面試失敗亦不應淺踏他人。樓主請自重。

哪里有踐踏他人的意思呢?KV不收,我們要更努力,千萬不要把別人的評論從負面角度去看。

睇完妳個post就好明白點解Kentville唔收妳個囡。個問題唔係係妳個囡到,係係妳到囉!

原帖由 bobomm 於 09-12-7 01:13 發表
收成600學生的學校不去也罷!我都收到REJ.信說不收,非常失望,因為的確不明白KV的面試果真是考運氣。

我女06年11月大仔,現在已經返幼稚園差不多一年,可以自己食飯和如廁,早已戒片。考試那日,她都答塞問題(雖然蚊之聲),而且唱了 ...
‹ 上一主題|下一主題