用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV失敗的家長別失望,不收更好!
go

KV失敗的家長別失望,不收更好! [複製鏈接]

收成600學生的學校不去也罷!我都收到REJ.信說不收,非常失望,因為的確不明白KV的面試果真是考運氣。

我女06年11月大仔,現在已經返幼稚園差不多一年,可以自己食飯和如廁,早已戒片。考試那日,她都答塞問題(雖然蚊之聲),而且唱了兩首個,另外跳了一個舞蹈,面試后兩日我還親自寫了求位信給學校,我都不明白點解不收,真是笑死人!

我女面試了8間學校,只有KV不收她!她在KV申請K1,其他學校都是K2 AM,所以啊,家長們,我們沒能成功不代表任何小朋友不行,這個KV 面試真是運氣、看相都不是,我女好靚啊,哈哈....

我們真是記住:塞翁失馬,焉知非福!
幼稚園上堂每日幾個鐘,放學后家長的教導更為重要!上不到KV,我們的小朋友一樣是出色的,甚至比KV的更好, 媽咪們 爹地們我們加油!
   0    0    0    0

sour grapes??

專登出post講,擺明你係好care,好care你個女得唔到kv認同。每個interview都係靠小朋友既實力同運氣,再加家長既表現,缺一不可,你咁講,講好入到kv 既人只係靠運氣咁,膚淺到極。

多謝樓主的安慰, 雖然我女無in kv, 我亦是在interview後寫了信給心儀學校, 原來無用的, 唔收就是唔收。

但我又不會覺得唔收更好。一日三個小時, 其實自己教最重要。該說, 收唔收我個小朋友,  我個小朋友都係好好的!

會唔會係你封求位信錯好多別字呀? 因為我見你個 post 都錯唔少喎!

原帖由 bobomm 於 09-12-7 01:13 發表
收成600學生的學校不去也罷!我都收到REJ.信說不收,非常失望,因為的確不明白KV的面試果真是考運氣。

我女06年11月大仔,現在已經返幼稚園差不多一年,可以自己食飯和如廁,早已戒片。考試那日,她都答塞問題(雖然蚊之聲),而且唱了 ...

係你既說話當中,我明白了點解kv唔收你小朋友了.
你都睇唔起人地. 人地同樣對你.
人地唔係要靚女.靚仔 or 叻仔叻女
係要合適既家長同小朋友

面試當中一定包括運氣.例如:小朋友心情, 健康情況.途中有無意外.....

不過家長同小朋友既態度更重要. 如果全是運氣.我估我應該去買六合彩了...

我女07年10月細女,細你個女成年,現只返幼兒園差不多一個月,一早可以自己食飯和如廁,1.5歲早已戒片。考試那日,她都答晒問題(雖然蚊之聲),而且唱了兩首個,沒有跳舞蹈因老師沒叫,不想太浮誇試后兩日我還親自寫了求位信給學校, 我仔更是KV畢業生...

我在想, 我女兒盡哂力了, 可能是我說話不大體, 又刻薄, 是個不講理, 麻煩的家長, 給老師看穿了....

我女只得waiting list. 我很失望但我沒有發顛。
KV仍是我的甜葡萄...
如果KV收我就好!

我女06年11月大仔,現在已經返幼稚園差不多一年,可以自己食飯和如廁,早已戒片。考試那日,她都答塞問題(雖然蚊之聲),而且唱了 ...

我諗樓主真係好想個女讀 KV, 如果唔係唔會甘睇唔開.....

佢地點選我都真係不大知道...好多人都話小孩表現好但REJECTED,但係有好多表現一般的小朋友就ACCEPTED.

不過點都好,呢一間係一間好學校...我就唔信如果唔好都有那麼多人去APPLY. 呢一點係不容置疑的, 1000-2000家長可能道聽途說,但是5000家長都是如此嗎?

不過,小朋友係邊度讀都好,家庭教育都好重要.唔收都唔係壞...收左都不代表一定好.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我們真是記住:塞翁失馬,焉知非福!
幼稚園上堂每日幾個鐘,放學后家長的教導更為重要!上不到KV,我們的小朋友一樣是出色的,甚至比KV的更好, 媽咪們 爹地們我們加油!

唔單止俾KV reject嘅要咁諗, 其實我一路都覺得, 邊間收邊間唔收, 好睇有無緣份..
就算收咗, 亦唔代表第時條路就會好行好多~
不過你d語氣就真係..

我當年in創價, 仔仔表現不錯, 但我的表現很差, 結果當然失敗, 我好明白失敗的原因, 因為我講的說話表現唔出我有明確的教育方針, 不夠成熟, 唔清楚學校理念, 學校唔收係好正常, 好合理, 我亦從中吸取教訓, 自我反省, 沒有怨天尤人, 或抹黑該校或抱怨自己唔夠運.  

原帖由 agugi 於 09-12-7 10:20 發表
我女07年10月細女,細你個女成年,現只返幼兒園差不多一個月,一早可以自己食飯和如廁,1.5歲早已戒片。考試那日,她都答晒問題(雖然蚊之聲),而且唱了兩首個,沒有跳舞蹈因老師沒叫,不想太浮誇 。 面試后兩日我還親自寫了求位 ...

Hi Helenli,

KV都係waiting. 無緣分的結果.

原帖由 helenli 於 09-12-7 10:49 發表
我當年in創價, 仔仔表現不錯, 但我的表現很差, 結果當然失敗, 我好明白失敗的原因, 因為我講的說話表現唔出我有明確的教育方針, 不夠成熟, 唔清楚學校理念, 學校唔收係好正常, 好合理, 我亦從中吸取教訓, 自我反省,  ...

KV

可否告知kv = ???

根德園幼稚園

原帖由 Karen2009 於 09-12-7 10:27 發表
我諗樓主真係好想個女讀 KV, 如果唔係唔會甘睇唔開.....

Agreed, or she would not have applied in the first place.....

原帖由 Rickykhlam 於 09-12-7 11:10 發表
可否告知kv = ???

根德

KV

樓主:

吃不到的葡萄是酸的啊!!!

:nothing:

Fully understand how you feel, but life is cruel and full of frustration and disappointment, it is such a good opportunity to teach your kids the positive attitude. Received a reject letter is not the end of the world, it is just an experience. As parents, our kids need our guidance and support in order to face the future challenges.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mianyang_99 於 09-12-7 11:21 發表

Agreed, or she would not have applied in the first place.....

未必.. 呢度大把人見人報就報, 大包圍, 話收咗先諗嘛!

我都好似你咁諗,好想kv收阿仔!
原帖由 agugi 於 09-12-7 10:20 發表
我女07年10月細女,細你個女成年,現只返幼兒園差不多一個月,一早可以自己食飯和如廁,1.5歲早已戒片。考試那日,她都答晒問題(雖然蚊之聲),而且唱了兩首個,沒有跳舞蹈因老師沒叫,不想太浮誇:happy: 。 面試后兩日我還親自寫了求位 ...

If KV no good, why so many people to apply????
U hv to think the problem is on yr side not yr kid........

原帖由 racoy 於 09-12-7 08:18 發表
sour grapes??

專登出post講,擺明你係好care,好care你個女得唔到kv認同。每個interview都係靠小朋友既實力同運氣,再加家長既表現,缺一不可,你咁講,講好入到kv 既人只係靠運氣咁,膚淺到極。 ...
‹ 上一主題|下一主題