用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs培僑
go

德望vs培僑 [複製鏈接]

如果你地係working mama, 你地會點揀???
成績係咪德望真係叻好多呢??
我見好多人都想入培僑~~
請比d意見~~~
   0    0    0    0

回覆 1# Valenie918 的文章

要好睇你個女性格, 因為兩間是完全不同類型的學校.

原帖由 Valenie918 於 09-12-6 02:03 發表
如果你地係working mama, 你地會點揀???
成績係咪德望真係叻好多呢??
我見好多人都想入培僑~~
請比d意見~~~

兩間完全不同的學校, 要看看你的要求, 要成績, 我諗當然是德望啦 !

我囡囡比較好動, 佢連去上畫畫堂都唔肯....但體操...溜冰...BALLET就好LIKE~~
但佢又好LIKE做功課.....唔知佢係LIKE個老師....定LIKE做功課....因為連KUMON佢都好勤力做先死~~~
佢由NURSERY到K1都係讀緊一D英普班....佢返來又真係講得好好....英文一句句都能表達....普通話就"我會刷牙,洗臉"呢D都難佢唔到~
但好好彩又比佢考到GH K2....
我係自己送佢返學....見到佢o係學校上堂好開心...由返n1到依家...未試過話唔返學...一聽到返學就起身~~所以我好肯定佢超like呢間學校....不過...呢間學校無小學....
我自己又住元朗....佢又係細女, 我怕2年後考唔到我心餓嘅小學...我心儀就得st.margret同培僑 & GH....我係咪應該比佢去試下GH呢???可唔可以比D意見我~~

唔使諗?德望啦,校風又好,女仔學校乘的既。

Hi Valenie918 於 09-12-10 10:40 發表

我又見到你喇。我有教書朋友個仔讀培橋,我問她怎樣,她說,培橋是一間任何小朋友讀都會開心既學校(可能系好多活動同好free掛),但她說,如果我d女可以“谷”既話,都系“谷”左先好d。好明顯佢無個仔符,所以無辦法喇,唯有揀令個仔開心既學校。

所以,要看阿女的性格和你的期望。

Share123,

我同你提過我有過份緊張囡囡症....haha
我就係怕個女辛苦....所以一直都報英普班...唔洗佢點做功課...only返去玩~
我怕GH好辛苦呀...怕佢返得唔開心~~~
我知道GH好好....但怕囡囡怪我換間咁辛苦嘅學校比佢....所以一直都煩惱緊~~
不過我見囡囡最近返kumon好鬼勤力...依家都決定比佢一試....如果真係唔得...P1先再去考學校啦~~

多謝哂咁多家長嘅意見....

Dear Valenie918,

我都有呀,大女做左1年,依家升2A,最初有段時間唔想做架,但過左果個階段就無問題,依家日日都好自覺做,而且做得好快.細b剛剛開始,做緊6A.我比佢地做公文,除左係學數學,更重要既係培養佢地每日做功課既習慣.

你個囡係咪SC 英普呢?

Dear Vanlenie918,

Even I'm the  parent of both SC and GH Primary.  But I have different point of view on your case.
Change school is not easy for the kid to adopted.  She enjoyed so far with the familiar enviornment.  If I were you, I will keep my daughter in this school until gratuation.
GH Kinder is a brand new school, nobody knows their teaching way.  And NET teachers when they were young is very very important and key point to sucess.
Several years ago, I got the chance to put my eldest daughter into really "One Dragon School from Kinder - St. Rose of Lima".  I still put my daughters to SC instead, I prefer take a risk for other steps.  Foundation is very very important for our kids.  Think from more angels before you make any decision.

parentslove

share123 & parentslove,

我囡囡唔係sc ...只係一d新界學校, 所以真係好幸運...我o個日interview...有陪囡囡入課室(我囡喊住唔肯入)....8個小朋友...得我個女唔係kv / sc....我聽見佢地全部都會答自己學校名~
我上年都有考聖心...st.rose...kv...間間都reject..連waiting list都無~一來我囡囡係細女...2來我囡囡唔知點解...好憎interview咁~~次次入去interview...都唔會答老師野....仲要扭計...激到我嘔血~

我囡囡得15分...又元朗地址...未必抽到我心儀嘅學校...所以GH係我嘅BACK UP~~
就算佢唔開幼稚園...我都會去考小一~

share123,

我囡囡都好似係做緊6a...因為佢英普班係無咩功課...所以我咪比佢試下囉~~~
希望遲d會o係溜冰堂見到你啦~~

甘既情況,我都建議你入左GH先,每年都有好多SC,KV係GH只得wait list,所以你都係買個保險好d.不過,返學都好辛苦wor.

share123,

所以我咪好想轉到上午班囉...因為我老公可以揸車送囡囡返學~~
我都會入左GH先....2年後如果囡囡話好LIKE GH...都會比人一直讀上去~~

我細女未完全confirm一唔一齊讀,如果唔去,我會第一時間通知你架,等你有個上午位嘛.不過無論如何,我覺得一定有機會架.

share123,

多謝哂你先~~我之前都係bk見到另一個話有機會唔讀...我都問左佢...不過佢最後都係讀....如果你真係唔讀, 記住話我知...kaka
不過GH一條龍...點解細女唔讀呀~~
係咪sc都好好...我都唔捨得囡囡再適應新校...可惜我間幼稚園無小學~~
‹ 上一主題|下一主題