用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 各位覺得浸大幼稚園的程度如何??
樓主: JJSale
go

各位覺得浸大幼稚園的程度如何?? [複製鏈接]

原帖由 firepig 於 09-12-6 22:31 發表
其實我個仔仔都收咗,我正考慮當中. 但我先生就好讚同PROJECT APPROACH,因為對小朋友思考,合作及presentation都好有幫助.這些東西在大學是非常重要,在外國的大學中,本港學生在這方面會較當地學生為弱,所以其方式教學 ...
我們現在較為擔心的就是有多大機會入回wkf....這是我們需要想想的地方....有無舊生父母可比多些資料我們呀, thank:D

浸小是否只有這間王錦輝? 今年我去過佢哋嘅家長會, 感覺好一般! 佢哋重視與家長的溝通, 但當日嘅presentation slide真係好求其, 而且有d係前排都看唔到. 連校長present都好生硬, 好似背稿咁. 師資應該係唔差, 校舍亦夠大夠美觀, 可惜軟件方面一般, 可能和該校開辦的時間尚淺有關.

stafford 同浸幼應該簡邊間? 我想個仔能夠考到好的直資!

同感, 開始我都對佢報好大希望, 但in 完後覺得有的怪, 只係一的相關人士IN 家長,  對小朋友反而冇野問, 似乎只係著重家長配合, 至于收到咩小朋友則無所謂, 所以收到佢的offer 後,  真係唔知點撿....

原帖由 nc2000 於 09-12-6 22:29 發表
我當初都將浸幼放頭一二位, 都想小朋友開心學習, 一心上浸小, 但去INTERVIEW 時發覺佢地完全唔駛IN又無觀察考生, 只係好似見工咁IN 家長, 我就唔多高興, 亦好疑惑究竟呢間幼稚園想點呢? IN 家長既又吾係學校既老師OR ...
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

何謂淺?何謂深?淺係指那一方面?深又指那一些?係唔係k1/k2要認到/串到bison, ostrich, cygnet, hippopotamus, rhinoceros, armadillo呢類生字、識4式混算,代數、識寫「欣賞」、「快樂」呢類至叫夠程度?咁要K1自己著鞋襪、自己交通告袋/手冊、自己開茶點又叫唔叫程度高?K3要從搜集回來的資料中去選擇,進行設計活動時,要合作做POSTER,出邀請信,設計攤檔,利用廢物製造飾物出售,要廣播通知大家活動細節,完成後要檢討,說出自己的意見...又算係程度高定低?
點解幼稚園面見時,要測試小朋友一些深/認知上的問題?係學校無信心自己的教學方法可以令所有學生達標?定係2歲小朋友的發展已可決定佢終身的成就?跟據教署的指引,小一/二的課程係咩呢?如果小朋友係幼稚園階段已識晒小一/二的課程內容,咁上堂時佢有咩可做?仲會唔會留心聽書?咁又係唔係保證佢地默書/測驗/考試時就唔會唔小心/唔會忘記/唔會唔細心,一定一百分?
我囡囡05年係浸幼畢業,而家係PKC讀5年級,唔見佢適應上有咩特別問題,未入小一識串的字不足十個,現在中英數,做功課/溫習/默書/測驗從不需我過問,除左唔帶腦個日 ,大部份都9X。考試都係出一份卷,同佢溫一次就算(主要係我作為亞媽乜都唔做,好似好衰咁 ),三年級開始有學習表現獎。
我多謝幼稚園能堅持,照顧孩子們的整體發展,唔會在認知上教得特別快。多謝她們引發孩子的學習興趣,學會學習。多謝她們接納/包容/尊重,每一個孩子都是獨立的個體,在發展上有快有慢。因為以上的原因,我發覺我囡囡學習態度唔錯,識得自我學習,熱愛閱讀,亦知有所不足,上課時會留心聽書。
浸幼教出黎GE,未必係最叻,但亦唔見得好差JE。既然係咁點解唔可以大家都開開心心呢?又或者咁講,認知上的發展,父母要教唔難,但協作,溝通,思考,表達呢D,就唔容易教。
所以我細仔今年又入左浸幼讀K1。(即使浸小未必會收佢)

我仔現讀k1, 差不多每週都有一張英文及一張不同類型的工作紙(不是每週有),而11月開始,進行親子閱讀計劃,父母要和孩子閱讀,並一起完成工作紙。手冊只用作家長和學校溝通之用。每2-4週,老師會將學習點滴(分為一般課堂,英文堂及普通話堂)上載至學校網站,家長可從文字和相片中,了解孩子們上課的內容、學過的兒歌,還會預告下兩週的教學內容。而大部份活動的過程都寫得很詳細,例如:教圓形,老師除了讓我們知道呢段時間教圓形外,仲會寫埋大概點教同埋活動時孩子的情況和反應。

呢幾週係講動物,我地之前同囝囝一起搜集兔子的資料,相片,完成左一份可愛動物小冊子(我諗每一個小朋友有一份,搜集唔同動物。)帶回幼稚園同小朋友分享。認讀「魚」、「鳥」、「狗」、「貓」,「4」的數與量...。
這4週英文就讀red, blue, yellow, green, pink, orange, purple, farmer, dog, cat, rat, cheese, bunny, hop, field mice, bop....
普通話的詞彙係,小狗、小貓、小白兔、小猴子、小雞、骨頭、魚、紅蘿蔔、香蕉、小蟲,並利用以上的詞語組成句子,例如:小貓吃魚....。

在小朋友身上可看到家長有否重視親子教育, 問一些切合年齡既問題, 包括認知, 知識, 一般禮儀等, 都能反影家庭教育! 所以面見學生係基本需要, 當然要小朋友做一此超乎他個人年齡既事情就不合情理, 如果是這樣的幼稚園, 家長都會懂得選擇! 有些家長是真心喜歡及願意配合學校的, 但因不善辭令, 就咁比hkbu reject, 但小朋友就無綠讀了! 其實我只係覺得interview 不應只著重一方面, 應作多方考慮及觀察!

原帖由 ctlmama 於 09-12-7 10:28 發表
其實由此可見浸幼重視幼兒嘅個別差異,不是一開始就定死小朋友嘅能力,因為佢自由一套教小朋友發展嘅方法。不似得有啲學校問幾氣小朋友問題就知o唔ok!有啲就算小朋友識答晒都唔收,都唔知自己衰乜。反而,我覺得學校重視家長 ...

原帖由 Aimee 於 09-12-8 09:55 發表
何謂淺?何謂深?淺係指那一方面?深又指那一些?係唔係k1/k2要認到/串到bison, ostrich, cygnet, hippopotamus, rhinoceros, armadillo呢類生字、識4式混算,代數、識寫「欣賞」、「快樂」呢類至叫夠程度?咁要K1自己著鞋襪、自 ...

唔好意思PKC即係邊間? 是你囡囡自己考定派位?

pkc=pui kiu college(培僑書院),直資,自己考。不過當時係新校,無而家咁難考。當時佢還考到港大同學會、真道。
原帖由 heihei1228 於 09-12-8 12:42 發表

唔好意思PKC即係邊間? 是你囡囡自己考定派位?

To Aimee,

請問你對WKF有何意見? 你會讓弟弟入讀WKF嗎?

浸幼需要真正配合嘅家長!如果唔係使乜in我地呀!其實我真的建議你不要讀浸幼,免得第日才與學校不配合,不如就留返啲真正想讀浸幼嘅家長啦!就算你唔讀相信仲有很好後備生想讀。

原帖由 nc2000 於 09-12-8 12:19 發表
在小朋友身上可看到家長有否重視親子教育, 問一些切合年齡既問題, 包括認知, 知識, 一般禮儀等, 都能反影家庭教育! 所以面見學生係基本需要, 當然要小朋友做一此超乎他個人年齡既事情就不合情理, 如果是這樣的幼稚園 ...

我的囡囡唔係WKF,我真係唔多了解,我諗你最好問番WKF的家長,佢地一定好樂意解答你。
至於弟弟...,而家D直資競爭咁大,咁難考,等佢肯收我個仔至算啦。不過,我相信一個健康快樂,又樂於學習的孩子,加上家人的支持,讀咩學校都可成才的,只係條路順D定係要兜多D彎JE。人生,有好多事不在我地掌握之中,我們要學習面對同適應。一切只有盡人事,聽天命。
原帖由 lampohei 於 09-12-8 15:59 發表
To Aimee,

請問你對WKF有何意見? 你會讓弟弟入讀WKF嗎?

are you studying at HKBU? sound like a lot of homework for parent
everybody say it is very easy at BU is that true?
we get offer from SC and BU very difficult to choose...

原帖由 Aimee 於 09-12-8 12:02 發表
我仔現讀k1, 差不多每週都有一張英文及一張不同類型的工作紙(不是每週有),而11月開始,進行親子閱讀計劃,父母要和孩子閱讀,並一起完成工作紙。手冊只用作家長和學校溝通之用。每2-4週,老師會將學習點滴(分為一般課堂,英文堂 ...

yes my friend also like WKF very much before, but after their presentation during open day she truly disappointed at the school.....
what i worry is their chinese teaching method.. as a frd say their kid can't even write a chinese sentence at P3, they only force on english, but not much on mandarin..
then their kindergarten only chinese, then primary all english,very weird school

原帖由 MAMAMEEE 於 09-12-7 22:20 發表

浸小是否只有這間王錦輝? 今年我去過佢哋嘅家長會, 感覺好一般! 佢哋重視與家長的溝通, 但當日嘅presentation slide真係好求其, 而且有d係前排都看唔到. 連校長present都好生硬, 好似背稿咁. 師資應該係唔差, 校舍 ...

我感覺HKBU的幼稚園和小學的要求有點差距,幼稚園講求學生自信和溝通,但小學講成績和語文,幼稚園學生純粹靠學校課程,到小學真的可以應付嗎?這是否表示它們之間沒有好好協調?

請問你讀乜嘢班呀?

原帖由 firepig 於 09-12-6 22:31 發表
其實我個仔仔都收咗,我正考慮當中. 但我先生就好讚同PROJECT APPROACH,因為對小朋友思考,合作及presentation都好有幫助.這些東西在大學是非常重要,在外國的大學中,本港學生在這方面會較當地學生為弱,所以其方式教學 ...

原帖由 ctlmama 於 09-12-13 21:28 發表
請問你讀乜嘢班呀?

上午班呀,你小朋友呢

依~一樣喎!^^

原帖由 firepig 於 09-12-13 22:06 發表

上午班呀,你小朋友呢

請問你住邊呀?

原帖由 firepig 於 09-12-13 22:06 發表

上午班呀,你小朋友呢

我剛路過.
我朋友個仔係第1界浸幼學生, 當年好難考, 佢好辛苦先至讀到下午班, 佢好唔開心.因為佢想讀上午班.
但讀了一年無讀, 佢話無鞋挽"屐" 走, 我當時覺得間幼稚園行政好亂, 係佢走既原因. 但佢後期同我講, 間學校想學國際既創意, 但又學唔到, 傳統基本知識又無. 所以要走. 佢e+個仔係男拔p6. 可能每個家長要求唔同. 同時係以前既事, 唔知e+係點.

不過e+好多走國際模式本地學校, 都唔要求寫字默書. 但個人覺得如果基本知識小朋友都未學得好, 講創意教育都係徒然.

請問佢之後轉咗去邊間讀呢?

原帖由 catcatmom 於 09-12-15 20:50 發表
我剛路過.
我朋友個仔係第1界浸幼學生, 當年好難考, 佢好辛苦先至讀到下午班, 佢好唔開心.因為佢想讀上午班.
但讀了一年無讀, 佢話無鞋挽"屐" 走, 我當時覺得間幼稚園行政好亂, 係佢走既原因. 但佢後期同我講, 間學 ...
‹ 上一主題|下一主題