用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 各位覺得浸大幼稚園的程度如何??
go

各位覺得浸大幼稚園的程度如何?? [複製鏈接]

各位覺得浸大幼稚園的程度如何??

因 STAFFORD & 浸大幼稚園都收左BB,好想知道浸大既教學程度如何??

2    0    0    0

淺!非常淺!活動教學,無功課!手冊亦無記錄每周學了甚麼!小兒本在另一間幼兒院讀N1,轉過去讀K1,點知N1的內容,佢地K1都未開始教!你話淺唔淺!但好多家長鍾意,開心嘛!

我覺得唔可以用深淺比較,因教學理念不同,但語言發展就真是一個問題, 佢收左我地, 都考慮緊點好!

原帖由 sumyiuma 於 09-12-5 23:25 發表
淺!非常淺!活動教學,無功課!手冊亦無記錄每周學了甚麼!小兒本在另一間幼兒院讀N1,轉過去讀K1,點知N1的內容,佢地K1都未開始教!你話淺唔淺!但好多家長鍾意,開心嘛! ...

我都煩緊, 我鍾意浸小, 但就唔鍾意浸幼既程度. 約克程度我鍾意, 但3年後又要競爭過.

原帖由 gigi3046 於 09-12-6 10:13 發表
我覺得唔可以用深淺比較,因教學理念不同,但語言發展就真是一個問題, 佢收左我地, 都考慮緊點好!

我都係怕佢地淺!! 雖然bb可以好開心過3年幼稚園既生活,但怕她日後既路行得好辛苦!!

stafford,學之園既程度會好d嗎??

浸大附屬幼稚園. 學校自己編制教材. 不主張寫字, 默書. 家長會很投入家教會. 因要協助老師製作教材及各類活動. 選擇浸幼, 原因是想孩子開心開心開心. 所以一定不會計較深淺問題. 而且也一心想上其小學.

其實幫唔幫到小一考好既直資? 如果我唔一定簡浸小, 考other直資機會係唔係好low?
我都有stafford係手,我朋友推薦, 佢個女讀stafford今年有好多好offer, 因為英文好,所以考到TSL (chan 守仁), WKF(浸小).....

bobechristy

好多謝你既意見,我都係怕小朋友遲d考其他小一時,程度唔得law!!

雖然佢哋唔吹谷Academic, 但係好著重人性的發展, 如自信, EQ, 表達, 等. 我曾經遇到浸幼的學生, 隨便談幾句, 好定, 好Impress. 真係好看家長重視嘅係咩!

其實課程嘅深淺見人見至,有校外籍英文老師及普通話老師長駐學校,除搜集資料或工作紙要帶回家中與家長一起做外,其他功課都是在學校做居多,以往都有浸幼學生升上直資小學,如:陳守仁、培橋、真道、優才、音小、蔡繼有等等;津校有喇沙、女拔、男拔、嘉肋撒、協恩、黃埔宣道等,由於小朋友已經掌握學習嘅技巧,所以都好快可以適應到小學生活。

我當初都將浸幼放頭一二位, 都想小朋友開心學習, 一心上浸小, 但去INTERVIEW 時發覺佢地完全唔駛IN又無觀察考生, 只係好似見工咁IN 家長, 我就唔多高興, 亦好疑惑究竟呢間幼稚園想點呢? IN 家長既又吾係學校既老師OR校長, 主任, 由一班浸大既咩DR. 咩發展人員等等黎IN, 我就覺得咁就由呢班人問家長兩三條基本問題就可以決定是否取錄, 但考生就連一句說話都唔駛講, 如果係咁都唔駛面試LA, 只要比問卷家長填, 睇下邊個答得好岩佢地心水就取錄咪得LAW, 咁做咩要帶小朋友去呢? 我IN 完後真係覺得呢間幼稚園都幾莫名其妙! 所以我IN 完後不論佢收唔收我都唔考慮! 無錯好多人都話佢培養學生有自信, 主動學習, ....但外間亦有不少幼稚園不單能培養學生以上學習態度, 而且仲加上學術一定程度, 咁如果有OFFER 為何仲要去一間都唔知佢想點既學校呢!
以上真係個人面試後得到既感受, 不同意請勿見怪! 真是有感而發, 可能我對浸幼之前有一定期望, 亦深信佢地會有自己一套方案方法, 但見佢地都唔知用咩準則收取學生, 就真係好有保留!

原帖由 ctlmama 於 09-12-6 21:56 發表
其實課程嘅深淺見人見至,有校外籍英文老師及普通話老師長駐學校,除搜集資料或工作紙要帶回家中與家長一起做外,其他功課都是在學校做居多,以往都有浸幼學生升上直資小學,如:陳守仁、培橋、真道、優才、音小、蔡繼有等等;津校 ...

我囡囡浸幼畢業, 現在就讀 KTS 已經四年級了, 初初上小學一年級, 英文絕對不成問題, 中文真的較吃力, 但小朋友適應力很強, 很快便可跟上, 所以不用太擔心.  我十分讚成給小朋友一個開心, 輕鬆的幼稚園生活.

原帖由 ctlmama 於 09-12-6 21:56 發表
其實課程嘅深淺見人見至,有校外籍英文老師及普通話老師長駐學校,除搜集資料或工作紙要帶回家中與家長一起做外,其他功課都是在學校做居多,以往都有浸幼學生升上直資小學,如:陳守仁、培橋、真道、優才、音小、蔡繼有等等;津校 ...

其實我個仔仔都收咗,我正考慮當中. 但我先生就好讚同PROJECT APPROACH,因為對小朋友思考,合作及presentation都好有幫助.這些東西在大學是非常重要,在外國的大學中,本港學生在這方面會較當地學生為弱,所以其方式教學是我們兩人非常讚同的.

我們現在較為擔心的就是有多大機會入回wkf....這是我們需要想想的地方....有無舊生父母可比多些資料我們呀, thank:D

不論小朋友是什麼性格, 有什麼專長, 是資優或只是一個普普通通的小朋友, 相信浸幼也十分樂意教導他們.  反之一班教學理念與浸幼一致的家長, 對學校更為重要, 就算小朋友面試有多好, 但家長不認同學校的教學方法, 日後問題便自然多.  相信因為這個原因, 浸幼才會有這樣的安排.

原帖由 nc2000 於 09-12-6 22:29 發表
我當初都將浸幼放頭一二位, 都想小朋友開心學習, 一心上浸小, 但去INTERVIEW 時發覺佢地完全唔駛IN又無觀察考生, 只係好似見工咁IN 家長, 我就唔多高興, 亦好疑惑究竟呢間幼稚園想點呢? IN 家長既又吾係學校既老師OR ...

原帖由 yaumama 於 09-12-6 22:49 發表
不論小朋友是什麼性格, 有什麼專長, 是資優或只是一個普普通通的小朋友, 相信浸幼也十分樂意教導他們.  反之一班教學理念與浸幼一致的家長, 對學校更為重要, 就算小朋友面試有多好, 但家長不認同學校的教學方法, 日 ...

同意,因為要家長明白及接受革新,非傳統的教學方式不會是易事,所以學方要找有共鳴之家長作長期合作,才可有長遠的相鸁局面

我見果個係園長黎架, 佢interview時drop低好多野架! 我見完以為reject硬架, 因為俾其他家長用曬d時間黎答問題. 不過我去見它其幼稚園時考生可以講說話都無用, 阿女已經識A-Z, a-z, 1-30, 顏色, 形狀, 中英文動物名,中英文生字200多個都無被人問過, 可能因為太多豬仔豬女, 同細B的關係la!

我當初都將浸幼放頭一二位, 都想小朋友開心學習, 一心上浸小, 但去INTERVIEW 時發覺佢地完全唔駛IN又無觀察考生, 只係好似見工咁IN 家長, 我就唔多高興, 亦好疑惑究竟呢間幼稚園想點呢? IN 家長既又吾係學校既老師OR ...

totally agree with you!
My husband and I decided not to let our baby study in this KG as soon as the interview finished though we answered all the questions..
Adults will tell lies, but not children. A children's performance shows how his family treats him and teach him...why not they interview the children??

其實由此可見浸幼重視幼兒嘅個別差異,不是一開始就定死小朋友嘅能力,因為佢自由一套教小朋友發展嘅方法。不似得有啲學校問幾氣小朋友問題就知o唔ok!有啲就算小朋友識答晒都唔收,都唔知自己衰乜。反而,我覺得學校重視家長嘅看法,育兒期望及習慣,家長能夠配合學校共同教育小朋友成長,同參與小朋友學習嘅過程。所以,我反而欣賞佢地冇用揀小朋友作為準則,因為咁細個小朋友識答啲乜呀!不如,睇下家長嘅價值觀,平日有否重視親子關係咪仲好!

請問KTS即係邊間小學呀?係自己考OR派位架?點解中文反而較吃力呢?其實我喜歡浸幼~培養出樂善勇敢嘅小朋友!同界畢業生又去了邊間小學讀書呢?

原帖由 yaumama 於 09-12-6 22:29 發表
我囡囡浸幼畢業, 現在就讀 KTS 已經四年級了, 初初上小學一年級, 英文絕對不成問題, 中文真的較吃力, 但小朋友適應力很強, 很快便可跟上, 所以不用太擔心.  我十分讚成給小朋友一個開心, 輕鬆的幼稚園生活.

...

正如你咁講,其實好多知識上嘅嘢家長自己有能力都可以教識小朋友,浸幼教出來嘅小朋友係愛學習、與人合作、表達力強、富創意、會自己解決問題嘅小朋友,係傳統學校教唔到嘅!一生受用!識A-Z, a-z, 1-30, 顏色, 形狀, 中英文動物名老師都會教,其他學校都有,但識得運用才是最重要的!家長配合也很重要!因為小朋友才是我們一生的寶寶。

原帖由 gigi3046 於 09-12-6 23:44 發表
我見果個係園長黎架, 佢interview時drop低好多野架! 我見完以為reject硬架, 因為俾其他家長用曬d時間黎答問題. 不過我去見它其幼稚園時考生可以講說話都無用, 阿女已經識A-Z, a-z, 1-30, 顏色, 形狀, 中英文動物名, ...
‹ 上一主題|下一主題