用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園收左下午, 點好呢?
go

根德園收左下午, 點好呢? [複製鏈接]

根德園收左下午, 點好呢? 其實好似上午班好d, 請各家長給予一些意見..多謝..
   0    0    0    0

原帖由 crystalmum 於 09-12-5 19:16 發表
根德園收左下午, 點好呢? 其實好似上午班好d, 請各家長給予一些意見..多謝..

其實k2都一定係pm
k3又轉番去am

原本我都有這個煩腦﹐但依家諗通左﹐小朋友唔洗適認兩次(K1 pm, K2 pm, K3 am), 都好似幾好﹗最緊要是你有幾鍾意間學校﹐同幾適合小朋友

原帖由 NICOLE123 於 09-12-5 19:33 發表

其實k2都一定係pm
k3又轉番去am

Do you know the school hours of AM and PM?

原帖由 NICOLE123 於 09-12-5 19:33 發表

其實k2都一定係pm
k3又轉番去am

AM--0845~1210
PM--1335~1700
原帖由 ToToPiggy 於 09-12-5 22:54 發表
Do you know the school hours of AM and PM?

wow...pm class will finish until 5pm...seems very late...

原帖由 HebeMama630 於 09-12-5 23:05 發表
AM--0845~1210
PM--1335~1700

Afternoon class is very good...revision before school, hmwk after school...natural breaks in between study times.  

Morning class...hmwk and revision after school...break or no break in between?  Need to kick start learning process again...

I prefer afternoon class and my boy got PM class but may ask for a switch as girl will be in P1 next year hence logistically difficult to boy attending afternoon class.

Thank you for your sharing.  I feel much better now with the pm offer from KV

原帖由 chunyatmama 於 09-12-6 00:45 發表
Thank you for your sharing.  I feel much better now with the pm offer from KV

In fact, pm is better than am.
Firstly, he needn't wake up too early even in the very very cold day.
Secondly, my son is studying pm at PN class, he can wake up at 7:30 to 8:00am, sleep again at 10:30 - 11:00am, take lunch at 12:15pm and go to school at 12: 45pm...back home at 5:00pm, we can play / read book with him before dinner at 7:00pm, we can pay with him between 8:00pm to 9:30pm, take the night milk at 9:30pm and go to sleep...but if he takes the am class, he can sleep at 11:30pm but need to wake up before 8:00am even at very very cold day.

諗佐好耐, 決定唔寫信去轉 am class, 因為 pm class 其實都有好處 起碼放佐工仲有時間可以同小朋友溫書, 多d 親子時間

我囡囡都係下午班, 我問過上校車時間係12:30(馬鞍山區), 放學5:30番到屋企樓下....好似好長時間, 好驚佢好攰, 但係kv又係一間好學校, 真係攪到我15 16...唔知kv番學的中間時段有冇休息時間呢?

我同你一樣正是煩緊呢個問題,我也住馬安山,仔仔而家返N班是上午班,但依家諗通啦.住咁遠KV上午班返8:45分,可能要7:00起身,冬天仔仔起唔到啊.PM班好D.

原帖由 Virginia105 於 09-12-7 11:48 發表
我囡囡都係下午班, 我問過上校車時間係12:30(馬鞍山區), 放學5:30番到屋企樓下....好似好長時間, 好驚佢好攰, 但係kv又係一間好學校, 真係攪到我15 16...唔知kv番學的中間時段有冇休息時間呢? ...

如果工人帶返學可能會慳返D 時間....馬鐵到大圍再轉 KOWLOON TONG, 半個鐘都唔駛, 20 分鐘都應該可以到

karen2009: 我地無工人.......所以一定要撘校車........
bluemarry: 我都係咁諗........囡囡都係返緊上午PN, 驚佢要瞓晏覺 ......

其實如果住得遠,PM可能係一個好好架選擇。因為如果返AM,朝早校車會好早,自然夜晚就要更早上床,以免唔夠精神。相對要返工架家長,親子時間就會少好多。

小女讀K1時,kv老師同我講過一般下午班成績好過上午班.......

原帖由 HelloDicDic 於 09-12-7 15:46 發表
其實如果住得遠,PM可能係一個好好架選擇。因為如果返AM,朝早校車會好早,自然夜晚就要更早上床,以免唔夠精神。相對要返工架家長,親子時間就會少好多。 ...

Agreed!! 所以讀下午班未必係一件壞事
起碼都多D時間見下個小朋友同埋了解下佢地返學既情況, 我有好多朋友都係讀上午班, 佢地都要返工, 所以成日都講無乜時間見到自己D仔女.......

原帖由 Virginia105 於 09-12-7 14:58 發表
karen2009: 我地無工人.......所以一定要撘校車........
bluemarry: 我都係咁諗........囡囡都係返緊上午PN, 驚佢要瞓晏覺 ......

小朋友應該好快適應, DON'T WORRY!!
我開頭都諗住坐校車, 不過真係要兜好多地方, 起碼 40-50分鐘車程, 所以諗過直接送佢返學仲快.....

其實返下午班都幾好架,我囡都係讀下午班,聽老師講返下午班的比上午班的小朋友成積比較好,如果上午家長無幫小朋友安排興趣班,小朋友就有足夠的時間休息,下午上堂時就可以夠精神上課.
至於坐校車...我囡由第一日開始就坐媬姆車(第一次自己坐車)佢一D都唔怕,好叻,佢都夠精神唔使怕無得瞓午睡,佢地會自已調節,我聽好多個都返得好開心,亦無話怕坐校車...雖然要坐成40分鐘車程,但好過坐公共交通工具...轉黎轉去,佢又要行會好倦!佢地都好享受同同學坐車返學的單獨時間(無家長)...佢地大個啦,要比佢地獨立下,唔使咁擔心!

多謝各位的意見, 而家都諗通了........
另外, 各位MAMI知唔知呢兩年小一派位同叩門的結果好嗎?
‹ 上一主題|下一主題