用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撤面試
go

聖羅撤面試 [複製鏈接]

岩岩in左, 感覺就係唔係interview. 只係個老師從旁睇下個小朋友玩, 間唔中問下小朋友一d問題. 但連名都無問過我個女...家長就一條問題都無問過...

我知道佢地每個老師可以介紹兩個小朋友入去, 未計d家教會既幹事, 同埋領洗左既小朋友, 條數都好好計. 即係無關係, 無信仰都無機會啦.

其實都抱住個心態陪跑, 但未至於覺得個interview咁假.
   0    0    0    0

我個女今日都有in, 由爸爸陪佢, 聽返爸爸講, 都問左好多問題, 好似名同幾多歲.  但因為現場8組人同時in, 都幾嘈,又家長要坐埋一邊, 所以就聽唔到個女答咩囉.

爸爸話個睇在場既老師都好有心機, 同埋個校長都在場監督.

佢感覺唔錯喎!

我都係今日INTERVIEWo既, 我又覺得ok喎~ in呀女o既老師好nice, 一開波就問呀女叫咩名幾歲, 一路俾野呀女玩一路係咁考佢, color, animal, 數字等等~

醒目開學勳章

我都覺得ok喎!雖然無問咩名,但其他顏色,生果都問好多,而且答錯老師會再問多次比多個機會小朋友!

醒目開學勳章

我都覺得ok .. 安排得幾好, 由係門口等到in完走得都係30mins

問左叫乜名, 幾多yr old, 邊個陪佢黎
玩 matching animal puzzle
問color, 問動物名
問eye, nose, mouth 係邊
攞左apple & banana 出黎問係乜 & color
問手要黎做乜

校長好nice

原帖由 conniew117 於 09-12-5 13:27 發表
岩岩in左, 感覺就係唔係interview. 只係個老師從旁睇下個小朋友玩, 間唔中問下小朋友一d問題. 但連名都無問過我個女...家長就一條問題都無問過...

我知道佢地每個老師可以介紹兩個小朋友入去, 未計d家教會既幹事,  ...

我都係有咁o既感覺,完全冇warm up就問,好似好趕時間咁,阿女平時很熟悉的問題,都o吾肯答,真係感覺好流水式,或者剛剛in阿女o個個miss較為悶d啦,始終咁細個小朋友d反應係好直接o既,o吾緊要啦,當係訓練下面試law...

我既感覺都好差, 全程得個校長最有心機, 當中有兩個正常小小既老師, 其他大部份最好似無心做咁樣.

我都覺得ok喎!
比民x, 創x, 保xx 好好多! 起碼比機會小朋友有對答.

原帖由 conniew117 於 09-12-5 13:27 發表

我知道佢地每個老師可以介紹兩個小朋友入去, 未計d家教會既幹事,  ...

我個女都今日in完, 感覺都係麻麻地, 個老師又係乜都冇問, 係咁易叫我個女玩下, 咁就俾糖我個女.........可能真係個別老師既問題, 因為當我同個女走時行過第二張枱個老師, 我個女冇la la 坐左落去玩, 個老師都同我個女玩, 又問佢可唔可以share d 糖別佢食, 又問我個女做咩你塊面仔損左既(因為我個女之前跌到)好nice........但之前個老師問都冇問過, 點解唔係呢位老師in我個女呢..........

原帖由 zoesychan 於 09-12-5 23:25 發表
我都覺得ok .. 安排得幾好, 由係門口等到in完走得都係30mins

問左叫乜名, 幾多yr old, 邊個陪佢黎
玩 matching animal puzzle
問color, 問動物名
問eye, nose, mouth 係邊
攞左apple & banana 出黎問係乜 & color
...

你就好la老師問咁多問題, 我都想老師問我個女咁多問題, 因為佢大部份都識, 可以答中d都好, 我真係覺得老師如果連叫乜名, 幾多yr old, 邊個陪佢黎都冇問, 就算個小朋友真係識佢都唔會知, 因為答既機會都冇.............唉!

可能真係個別老師問題, 因為我見有d係可以家長坐旁邊一齊玩, 但老師叫我坐後面. 我個女一入去就自己坐底玩, 唔夠一分鐘, 我個女周圍望, 問老師, 媽咪呢? 我同老師一齊話媽咪係後面. 跟住我個女就自己玩, 個老師只係睇, 一陣又問我個女鍾唔鍾意食生果, 跟住就換生果俾我個女. 咪就咁問左幾個生果, 跟住我個女又玩返之前個木珠玩具. 不久, 老師就俾糖我個女, 話玩完, 我個女say完thank you, 俾左包糖我又繼續玩. 老師仕全程睇佢玩多過問佢野. 我都見其他人有問眼耳口鼻. 都無問我個女...所以我感覺真係唔係幾好既一個interview.

原帖由 Charlotte07 於 09-12-6 01:44 發表

我個女都今日in完, 感覺都係麻麻地, 個老師又係乜都冇問, 係咁易叫我個女玩下, 咁就俾糖我個女.........可能真係個別老師既問題, 因為當我同個女走時行過第二張枱個老師, 我個女冇la la 坐左落去玩, 個老師都同我 ...

醒目開學勳章

我都見到miss既口型有問幾多問題架
但我個囡好怕羞 冇答miss
只是笑笑口 成個傻妹妹咁
所以今次可能會衰架啦

我都覺interview得幾好老師&校長都有愛心好nice呀...走時仲話我女女好乖!

我個女尋日都in左... 奇怪, 我見大家提到媽咪唔可以坐埋一齊, 但我地見果個老師又俾我一齊坐; 老師一開始就問呀女叫咩野名, 幾多歲, 邊個同佢黎, 之後又讚呀女好靚女個樣好乖, 都幾nice, 之後就分別拎左隻玩具杯, 膠麵包, 毛毛公仔, 以及番開書內其中一張圖去問呀女係d乜, 呀女都一一答到, 但就cool cool地唔太熱情, 後來老師又問到點解揀佢地學校, 之後都係俾糖, 呀女講多謝老師, 再拍好我同佢自己張chair, 再一句再見老師就完了~

雖然呀女表現唔錯, 但我預左唔得傢喇, 一來我地冇人事關係, 二來又唔係天主教徒, 三來我個係細女, 所以, 都係志在參與~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

我個女都in左,不過個感覺都唔係好好.

感覺都冇咩唔好同好,只是覺得好嘈,我同個女一入到去就有個老 師叫佢坐低,我連老師個樣都未睇清楚,老師叫我可以去後面坐低,我只係見到阿女玩得好開心,老師俾杯佢,佢就請老師飲茶,又喂毛公仔食飯,老師又俾左d生果佢,我見佢又俾老師食又俾d毛公仔食,但完全唔知問左咩問題,唔緊要啦,in左咁多間,自問覺得女兒間間表現唔差,但竟然都是一間心水都冇~~~所以都習慣了,有d低落> <

同你一樣, 我囡囡雖然係細b, 但都好鍾意同人溝通, 有問必答, 我都唔明點解一間心儀都無間收, 唔係reject, 就waiting. 唯有等到出年有無人放棄, 又可以輪到阿囡補上.

原帖由 applegun 於 09-12-6 22:48 發表
感覺都冇咩唔好同好,只是覺得好嘈,我同個女一入到去就有個老 師叫佢坐低,我連老師個樣都未睇清楚,老師叫我可以去後面坐低,我只係見到阿女玩得好開心,老師俾杯佢,佢就請老師飲茶,又喂毛公仔食飯,老師又俾左d生果佢,我 ...

原帖由 conniew117 於 09-12-6 10:27 發表
可能真係個別老師問題, 因為我見有d係可以家長坐旁邊一齊玩, 但老師叫我坐後面. 我個女一入去就自己坐底玩, 唔夠一分鐘, 我個女周圍望, 問老師, 媽咪呢? 我同老師一齊話媽咪係後面. 跟住我個女就自己玩, 個老師只係 ...

我同你個case差不多lor!  就係咁就完左個interview!!

原帖由 conniew117 於 09-12-6 23:12 發表
同你一樣, 我囡囡雖然係細b, 但都好鍾意同人溝通, 有問必答, 我都唔明點解一間心儀都無間收, 唔係reject, 就waiting. 唯有等到出年有無人放棄, 又可以輪到阿囡補上.

...

我都係同你一樣, 我囡囡都係細b, 都係有問必答, 但心儀既學校都無間收, 唔係reject, 就waiting. 唯有好似你咁諗等到出年有無人放棄, 又可以輪到阿囡補上, 但如果真係冇位, 你會唔會讓佢做大b, 2011年先讀k1呢?

回覆 6# tsznok 的文章

我個女都係啱啱IN完, 我地差唔多係最後幾個, 個MISS 好唔專心, 週圍望, 我個女未IN完, 校長已經安排其他人執野, 我個女已經分哂心, 跟住連個MISS問都唔問話走得, 我知唔得LA, 不過我唔覺得好似你地講到咁NICE, 咁有耐性!
‹ 上一主題|下一主題