用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園,York,St.Cath - K1 choice?
go

青衣學之園,York,St.Cath - K1 choice? [複製鏈接]

我家住青衣.  青衣學之園, York,St.Cath K1 已收了我BB, 現考慮他們升讀小一,唔之邊間升讀九龍搪直資或私校小學比較有機會?可否比D意見.謝謝
   0    0    0    0

希望各位比D意見. 謝謝

原帖由 tabohkg 於 09-12-4 09:41 發表
我家住青衣.  青衣學之園, York,St.Cath K1 已收了我BB, 現考慮他們升讀小一,唔之邊間升讀九龍搪直資或私校小學比較有機會?可否比D意見.謝謝

好叻呀,可否告知你bb讀哪一間n1?

醒目開學勳章

請問學之園同St Cat收咗你個小朋友讀咩班呀?我會先選普英班, 然後再考慮上下午班的問題, 因為學之園可以3年都讀上午或下午班, 但St Cat 3年裡就有上午同下午, 我囡囡收被青衣學之園收咗讀普英班, 所以我99%會讀學之園!(我個囡St Cat waiting list, York就收咗)

謝謝! 我BB現讀僅學之園PN,已選了K1粵英班(AM),我考慮更St.Cath K1,因很多九龍塘直資及出名D小學都收St.Cath D學生,而青衣學之園好似冇僅出名,好難決定..

除左 st. cath 只係 waiting list 之外, 我同你既 case 係 一樣.
我自己咁睇 (雖然我都未決定).  學之園升小派位直資以08-09年有44個, 派位就20 個, 09年上下午班共3班, 咁即係有 50%入到直資. percentage 都唔錯, 而且透明度高.

原帖由 tabohkg 於 09-12-4 11:21 發表
謝謝! 我BB現讀僅學之園PN,已選了K1粵英班(AM),我考慮更St.Cath K1,因很多九龍塘直資及出名D小學都收St.Cath D學生,而青衣學之園好似冇僅出名,好難決定..

st. cath 收生6xx, 只要有1/3 升到有聲譽既直資小學, 人數都多過其他學校好多.
知名度亦相對提升.

我都寫左求情信比 st.cath , 但我係到計緊邊升學率以作數據參考.

謝謝各位意見:)
請問有冇St.Cath及York上年升小學之派位資料? 如有就可以用來做reference及計算升學率以作數據參考.Tks
‹ 上一主題|下一主題