用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位聖公會(中環) 幼稚園戰友..大家入嚟報告吓戰績好嗎 ...
go

各位聖公會(中環) 幼稚園戰友..大家入嚟報告吓戰績好嗎? [複製鏈接]

先自我申報..本人之孩子戰績如下

獲正選取錄: St Paul's co-edu, St Paul's Boys, HKUGA, St Stephen & 救恩

Second In 等緊消息: DBS

On waiting list: Raimondi

打算放棄或已放棄 : St Paul's Boys, HKUGA (比左留位費。。因為直資最早佢註冊), St Stephen & 救恩

聽其他家長消息。。。今年上下午班成績都好好..
大部份小朋友都有一兩間offers

大家快D入嚟分享下啦

0    0    0    0

congratulations!!!

can you share with us that how did u make that good results? what kinds of activities your son is playing/studying?

thanks

原帖由 skhmommy 於 09-12-4 00:41 發表

獲正選取錄: St Paul's co-edu, St Paul's Boys, HKUGA, St Stephen & 救恩

打算放棄或已放棄 : St Paul's Boys, HKUGA (比 ...

其實都冇乜特別, 佢有學英文會話, 普通話, 畫畫, 學鋼琴 同跳舞. 總之佢鍾意就比佢學.

不過考到呢d學校都唔出奇..因為根據學校統計..過去幾年都有七成學生考到私校及直資小學. 如我所講, 呢間真係一間好學校教得大部份孩子都很守規律有禮貌.  所以小朋友大部份都考得一至兩間心儀小學. 每年考到SPCC 既都接近20人.

原帖由 p_hsy 於 09-12-4 01:10 發表
congratulations!!!

can you share with us that how did u make that good results? what kinds of activities your son is playing/studying?

thanks

Show Time!
(showoff time...)
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

有沒人知道SHK 畢拉山戰績﹖

謝謝

原帖由 flostangraphy 於 09-12-4 14:18 發表
Show Time!

原帖由 skhmommy 於 09-12-4 00:41 發表

打算放棄或已放棄 : St Paul's Boys, HKUGA (比 ...

Hello skhmommy,

請問氣放棄咗St Stephen未? 亦或要出年先決定和同通知學校?

Hi DVB,

我放棄左啦..因為co-edu二十三號公佈結果...所以我收到co-edu offer 就無謂花$5,500 去註冊.

你等緊 st stephen? 希望你可以快D收到好消息啦!!!

原帖由 dvb 於 09-12-4 17:02 發表

Hello skhmommy,

請問氣咗St Stephen未? 亦或要出年先決定和同通知學校?

我係一個準K1囡囡的媽媽, 我都好想入st paul co-edu, 請問入讀SKH後(現家接受申請入讀), 是否有優勢呢? 你地對這間學校有咩評價? 今年好似校舍臨時搬遷喎........另一邊廂, 銅鑼灣的victoria又收了我個囡, 但我擔心維記太free, 行咩IB又唔知好唔好, 今年小一考DSS好似差得好緊要添; 另外, 九龍塘st. cat又收左我個囡, 我應該點選擇呢? (地區對我來說不是問題, 反正我地都會搬)

Judging from past statistics, SKH has a much better track record than Victoria, St Cat & most kindergartens if St Paul Co-ed is your target school.
In fact, only Braemar Hill can claim to be better than SKH.

原帖由 Maldives 於 09-12-5 00:58 發表
我係一個準K1囡囡的媽媽, 我都好想入st paul co-edu, 請問入讀SKH後(現家接受申請入讀), 是否有優勢呢? 你地對這間學校有咩評價? 今年好似校舍臨時搬遷喎........另一邊廂, 銅鑼灣的victoria又收了我個囡, 但我擔心 ...

My son attended Victoria PN and found the school to be quite free. He is the outgoing and active type. Then he switched to SKH in K1 and became distinctively more disciplined and well mannered probably due to teachers' expectations and peer pressure. Schools like SPCC look for both manners and intelligence (in that order).

Thanks a lot

u must spend lots of time on your kid! it's really not easy to be parents

原帖由 skhmommy 於 09-12-4 09:33 發表
其實都冇乜特別, 佢有學英文會話, 普通話, 畫畫, 學鋼琴 同跳舞. 總之佢鍾意就比佢學.

不過考到呢d學校都唔出奇..因為根據學校統計..過去幾年都有七成學生考到私校及直資小學. 如我所講, 呢間真係一間好學校教得大 ...

hi, SKH parents...

can you share what kind of interview in SKH K1 ? is it very difficult??
my son is going to apply for k1, so want to get tips from your SHK parents....
thanks

Any idea?

原帖由 LC167 於 09-12-6 22:10 發表
hi, SKH parents...

can you share what kind of interview in SKH K1 ? is it very difficult??
my son is going to apply for k1, so want to get tips from your SHK parents....
thanks

大家可以參考下SKH個網站, 校外比賽的戰績就睇到家長的功力. 據我了解, d比賽都唔係學校安排的!

原帖由 p_hsy 於 09-12-6 02:21 發表
Thanks a lot

u must spend lots of time on your kid! it's really not easy to be parents

兩年前是一批小朋友同家長一起入課室.  小朋友坐下玩玩具, 老師行埋每個小朋友身邊傾談.  

原帖由 AugSun 於 09-12-10 14:01 發表
Any idea?

我自己覺得,SKH小朋友想去SPCC 係冇優勢既!!讀聖公會唔一定就易入到SPCC,我相信間間學校都唔會咁樣同你打包票既.
全校K3共有120人,冇人可以同你講,係唔係就真係機會大D.據講舊年有20幾人入SPCC,就當20人好啦,咁其他100人哩!! ....SKH網站都有寫住其他私校 官津都有.....學生入到..好平均既!
揀幼稚園 我覺得要揀近屋企,同埋妳自己又喜歡這間學校S課程,適合自己小朋友.
SKH係一間好好既好學校,好多朋友仔女都係讀依間(包括我囝),我沒聽過有家長抱怨過什麼..我囝係好鍾意返學.(哩點係最重要既)

原帖由 Maldives 於 09-12-5 00:58 發表
我係一個準K1囡囡的媽媽, 我都好想入st paul co-edu, 請問入讀SKH後(現家接受申請入讀), 是否有優勢呢? 你地對這間學校有咩評價? 今年好似校舍臨時搬遷喎........另一邊廂, 銅鑼灣的victoria又收了我個囡, 但我擔心 ...

原帖由 flostangraphy 於 09-12-4 14:18 發表
Show Time!

very agree

原帖由 JKTL 於 09-12-10 18:34 發表
我自己覺得,SKH小朋友想去SPCC 係冇優勢既!!讀聖公會唔一定就易入到SPCC,我相信間間學校都唔會咁樣同你打包票既.
全校K3共有120人,冇人可以同你講,係唔係就真係機會大D.據講舊年有20幾人入SPCC,就當20人好啦,咁其他1 ...

JKTL
I am now helping my son apply for K1, schooling by next year. Can You advise if St Paul church is good? Actually, I got offer from LLC & St Paul Church, just don't know which one is best for my boy. And I would apply SKH later.

Thanks

原帖由 JKTL 於 09-12-10 18:34 發表
全校K3共有120人,冇人可以同你講,係唔係就真係機會大D.據講舊年有20幾人入SPCC,就當20人好啦,咁其他1 ...
‹ 上一主題|下一主題