用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 轉左校長, 教學方法有無0吾同左呀?
go

轉左校長, 教學方法有無0吾同左呀? [複製鏈接]

我見其他Post話功課多左, Quiz多同默書多左, 係因為一年級同二年級的不同還是轉左校長真係教學方法0吾同左呢.

我記得N年前佢地掛着大大隻字在學校"本地化國際小學", 還是一樣嗎?
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Please
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

好左

原帖由 09Civic 於 09-12-13 22:03 發表
好左

好想問轉咗校長好咗喲咩
有無家長可以答呢

好左,
行政上好左
校長與老師之間交通好左
校長好投入學校,好似今次英詩朗誦,阿仔話校長都有幫佢地練
我個人覺呢個校長係實幹型,以前哥個係校長吹水型

聽我個女講, 今年朗誦節學校成績好好拿到好多獎。

係呀! 尋日小二男女集誦, 攞左冠軍! 而英文女子獨誦, p1&p2 組, 我小朋友果組, 1-3名都係李小, 勁

好似,小四小五男仔英文集誦都係我地攞第一, 總有管樂團今年都攞到銀奬, 聽講同場有很多名校, 如: 喇沙,協恩,聖士提反等等, 其實, 以我地學校的能力, 應該可以做得更好,只係之前的校長唔識做,得個講字, 所以依家你地的仔女會好到更好的發展, 不果同時更時有努力.......  

原帖由 樂B媽媽 於 10-11-25 11:40 發表
係呀! 尋日小二男女集誦, 攞左冠軍! 而英文女子獨誦, p1&p2 組, 我小朋友果組, 1-3名都係李小, 勁

小女將於2011年入讀李小小一, 好高興聽到咁正面而update的消息, 不過一想起要女女咁早起身就好擔心, 因為我地住屯門的。

原帖由 looking 於 10-11-26 09:34 發表
好似,小四小五男仔英文集誦都係我地攞第一, 總有管樂團今年都攞到銀奬, 聽講同場有很多名校, 如: 喇沙,協恩,聖士提反等等, 其實, 以我地學校的能力, 應該可以做得更好,只係之前的校長唔識做,得個講字, 所以依家你地 ...

唔好意思,我個囡是今年讀小一的。話說回頭,即是係唔係轉左而家的校長之後就勁谷學生,功課多,考試測驗多左呀?

回覆 1# dombb 的文章

係多咗, 我可接受, 因我係要仔女升中派位有一定成績的人, 要好, 要去band 1的家長, 我唔系要馬兒好, 又要馬兒不吃草的人,學校努力, 學生自然要付出代價, 如果你想仔女輕鬆, 但又要佢好成績, 呢個世界真係無咁好的野, 所以我同仔女都有目標, 有目標就有付出代價去完成

回復 1# looking 的帖子

我都明白這個道理。我只是擔心好似天天小學果D咁,因為我係在職媽媽,唔可以比哂所有時間同囡囡溫習跟功課。可以比多小小資料我嗎? 謝謝!

回覆 1# dombb 的文章

我自己初期都好唔習慣, 但相信小朋友慢慢會適應, 而且你可以睇到有成果, 以我的小朋友睇:功課量平時可以應付, 平時已經有小測驗,默書等等, 係好辛苦,但到考試時, 你會發覺佢地溫書會好輕鬆, 在加上你適當的訓練, 只要佢集中,一個鐘頭內可完成,不果功課內容比其他學校深, 需要家長幫手,

我仔仔今年讀小一, 請問有什麼適當的訓練呢?  可不可以讓我參考呢?  我仔仔K1, K2 都好專心, 但到K3 0吾知係0吾係六歲反叛期再加上多左個細佬, 就樣樣事都分心.

原帖由 looking 於 11-7-15 21:56 發表
我自己初期都好唔習慣, 但相信小朋友慢慢會適應, 而且你可以睇到有成果, 以我的小朋友睇:功課量平時可以應付, 平時已經有小測驗,默書等等, 係好辛苦,但到考試時, 你會發覺佢地溫書會好輕鬆, 在加上你適當的訓練, 只 ...

回復 2# looking 的帖子

謝謝你的資料,我要在暑假期間幫囡囡做定準備。thx
‹ 上一主題|下一主題