用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 已CHECK到浸會大學幼稚園
樓主: firepig
go

已CHECK到浸會大學幼稚園 [複製鏈接]

大細B對佢地冇影響,因為會因應小朋友的程度安排,全級只係得125人,上午50,下午50,全日25,即係同一時段只係75人,一定有足夠的照顧,校舍又大,空氣又好,除咗課程淺,真係諗唔倒唔讀的原因

唔該散,我個仔係大仔,下午班

但覺得個日自己答得一般,其他家長叻點,唔知小朋友表現計唔計?

我已經有stafford, york offer, 可能唔諗了,怕課程太淺,對考小一冇幫助 ......

請問HKBUK有冇學卷嫁??

mine is also being accepted in PM class.

相信唔計,我仔係超細B,嗰日玩玩吓喊,最後老師比佢企係我隔離(冇再喊),成個interview都係咁,而我係自己一個到,其仔三個都係一pair,所以我覺得佢地係睇家長嘅教學理念同佢地同唔同..等等

收了我地pm

選它因為one dragon,佢地中學同小學都唔錯...所以要認真考慮....(九龍塘迦南同啟思附小都冇比留位費..真大膽!!!)

原帖由 bobechristy 於 09-12-3 23:24 發表
唔該散,我個仔係大仔,下午班

但覺得個日自己答得一般,其他家長叻點,唔知小朋友表現計唔計?

我已經有stafford, york offer, 可能唔諗了,怕課程太淺,對考小一冇幫助 ...... ...

原帖由 LamSaSaBB 於 09-12-3 22:35 發表

Hi Ryan 媽, thanks for your info! It's so helpful! my kid is small BB and accepted by PM Class.  So lucky!!

By the way, actually I know nothing abouth this kindergarten.  Just my friend asked me to ...

我地參觀幼稚園時同D舊校友父母傾過,知到大部份人都會考沙田浸會黃錦輝小學, 其實是位於第一城附近, 佢係直資學校,於幼稚園讀可以會優先考慮.

我地亦到過該學校參觀, 原來佢地亦有中學, 所以都可以說是一條龍, 但不是一定收回的. 而校舍是非常大及靚,我地見到真係好鐘意,成間國際學校似的.

至於幼稚院,佢地用PROJECT APPROACH教學, 與傳統填鴨式不同,但小朋友會讀得開心,而且個個都會很獨立及PRESENTABLE. 但如母父很想子女教傳統名校及吹谷小朋友,這可以不是太適合了.但我個人認為幼稚園有大學作後盾,有新RESEACH 作參考及發展, 會對小朋友的發展有很大的幫助.

最重要的,我們發現今年入K1的小朋友超多,從SC, KV 至民生的申請當中都可以睇到,競爭非常之激烈, 單是睇民生要見兩星期就知啦!!真係好恐怖.所以一定要考慮小學之連接,否則到小學入學時又有爭過,都好煩.所以應該選一條龍安全D... ,因為最小有間打底

原帖由 kinyee125 於 09-12-3 23:55 發表
相信唔計,我仔係超細B,嗰日玩玩吓喊,最後老師比佢企係我隔離(冇再喊),成個interview都係咁,而我係自己一個到,其仔三個都係一pair,所以我覺得佢地係睇家長嘅教學理念同佢地同唔同..等等

收了我地pm

選它因為one dragon,佢地 ...

你最好check吓舊年K3升P1(黃錦輝)有幾多%.  One dragon = ~100%.

Thanks. My BBs also PM. Difficult choice between, St.Cath, York, BU. Any comments?

原帖由 tabohkg 於 09-12-4 16:31 發表
Thanks. My BBs also PM. Difficult choice between, St.Cath, York, BU. Any comments?

你真係要考慮小學問題,因為我見今年競爭太大,所以到小學時又會再次出現.所以有一條或半條龍的會有較少TROUBLE. 否則到時又要再走來走去

E ~ 點解我 check 唔到既?話「資料不符」……
睇真條 link 係寫「2008入學申請結果」喎,點解大家會 check 到既?

原帖由 pondlily 於 09-12-5 01:30 發表
E ~ 點解我 check 唔到既?話「資料不符」……
睇真條 link 係寫「2008入學申請結果」喎,點解大家會 check 到既?

HEADING 未改,但都可以CHECK 到......是不是你入出世紙時入錯呀.....單入頭4個數字,不用入英文字

Ryan 媽,我見你德信都有offer,我都係,不過我地會放棄德信啦,因為BUK係我地first choice,同你諗法有D似,鍾意BUK的教學理念,同埋有小學連接,雖然不是實收,但起碼有優先

原帖由 firepig 於 09-12-5 08:22 發表

HEADING 未改,但都可以CHECK 到......是不是你入出世紙時入錯呀.....單入頭4個數字,不用入英文字

原帖由 os2002 於 09-12-5 09:16 發表
Ryan 媽,我見你德信都有offer,我都係,不過我地會放棄德信啦,因為BUK係我地first choice,同你諗法有D似,鍾意BUK的教學理念,同埋有小學連接,雖然不是實收,但起碼有優先

...

Hi Hi, anyone can give me an advice the difference between Creative primary Kindergarten and HKBU, it seems they are quite similar.  Many thanks!

Hi Hi, anyone know the school expense and fee of their primary school?

WKF $35,000
Creative $67,650

原帖由 os2002 於 09-12-5 21:48 發表
WKF $35,000
Creative $67,650

thanks!

原帖由 os2002 於 09-12-5 09:16 發表

...

係呀os2002, 原來你都有德信offer呀,其實兩間學校都是用project/activity approach教學,但好似浸幼好d,其教學方式較好及有大學教授作後盾,地方又較新,所以信心較大.而我們亦較喜歡黃錦輝小學,但唯一怕唔收,所以有小小擔心.不過我估我地都會揀的:D

原帖由 firepig 於 09-12-6 23:06 發表

係呀os2002, 原來你都有德信offer呀,其實兩間學校都是用project/activity approach教學,但好似浸幼好d,其教學方式較好及有大學教授作後盾,地方又較新,所以信心較大.而我們亦較喜歡黃錦輝小學,但唯一怕唔收,所以有小 ...

我都有咁既擔心, 最怕到時WKF 唔收!!!

原帖由 minako 於 09-12-3 21:27 發表
好開心...超細b 收左讀下午...不過mos一條龍的幼稚園都收...甘點好??

Minako,

mos一條龍的幼稚園?? 即係邊間呀?

德信男生比例超高,我的是囡囡,唔係咁好,所以我地傾向揀浸幼.
至於小學問題,我估你可以分別直接問浸幼同WKF過去三年的情況
我的是12月BB,亦係發展得比較慢的,但係我地唔會太擔心,冇俾一家人好大壓力,唔得咪讀多一年,反正小學不會只報一間,讀邊間幼稚園都會在同一戰場再作戰,上咗幼稚園後再計劃吧.
‹ 上一主題|下一主題