用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇家長小朋友係庭恩返緊?
go

有冇家長小朋友係庭恩返緊? [複製鏈接]

呢個我係好早排左,但未批津貼,都可以比位我上住先,而家搬左係sham shui po,服務好嗎?

見佢地既staffing如下:

中心職員:
1位中心行政主任(註冊社工)
2全職言語治療師
1兼職言語治療師
2言語治療師
1位文員

會否not much experienced 呢?但佢收費比heep hong 平!

0    0    0    0

我早兩年看過阿蘇的節目,介紹對創立夫婦係有心人,佢地又係非牟利,收費又比一般私人平。

試下囉,無妨。係唔係好清楚可唔可以長期做囉,唔知係咪優先比貧困家庭。問下囉

那時阿蘇個節目中對夫婦講佢地代理的朱古力收益會捐比個centre的,所以阿蘇話本身佢唔食甜的,但都大啖大啖食。

原帖由 nokia6300 於 09-12-3 13:14 發表
呢個我係好早排左,但未批津貼,都可以比位我上住先,而家搬左係sham shui po,服務好嗎?

見佢地既staffing如下:

中心職員:
1位中心行政主任(註冊社工)
2位 全職言語治療師
1位 兼職言語治療師
2位 義務言語治療師
1位 ...

回覆 2# iam 的文章

係呀,係比貧困家庭優先,因我apply張表時,根本我個family既收入支出唔可以balance,咩resources 都比阿仔先!啦

唉....啱啱打過去問,原來讀緊特殊學校佢地係唔會比服務....唉....好失望.......
一齊為未來而努力!!

yes...once we have any services from gov't (speech), it will be stopped.

btw,my son start training last month, and i feel quite good, even i heard some parents saying that the trainers there are not very experience, but my son can sit the whole lesson and follow the instructions, not too bad wor!

唉, 真係比我估中.
我遲遲都冇打去問過, 因預左佢地認為我地有s位就解決晒所有野, 但單對單ST堂始終有限, 出面真係好鬼貴...真係要押埋條UNDER都要

原帖由 大b.細b媽 於 10-1-4 14:15 發表
唉....啱啱打過去問,原來讀緊特殊學校佢地係唔會比服務....唉....好失望.......

原帖由 owl_2046 於 10-1-5 10:28 發表
唉, 真係比我估中.
我遲遲都冇打去問過, 因預左佢地認為我地有s位就解決晒所有野, 但單對單ST堂始終有限, 出面真係好鬼貴...真係要押埋條UNDER都要

...

我個仔間學校一個月得嗰2堂言語治療 .....有咩用......
一齊為未來而努力!!

所以話而家好多言語治療師都寧願做私人,咁好搵 ,我個仔間學校都走左好多個言語治療師,一段時間言語治療師就唔同人....
一齊為未來而努力!!

我得e位都冇份啦.....總之有政府服務, 有私人上堂既都冇份, 算啦佢地都係想幫d最最最無幫助既人.

原帖由 owl_2046 於 10-1-5 10:28 發表
唉, 真係比我估中.

...

但我細仔排緊訓練中心得唔得?
大仔o係政府醫院有言語治療(幾個月先得一堂)係唔係都唔得?

唔申請資助得唔得

唔怕得罪講句, 政府果D ST真係廢嫁.
我仔08年返過2次都冇再返, 單靠佢地真係C路一條.

原帖由 fungfungmami 於 10-1-5 14:58 發表
但我細仔排緊訓練中心得唔得?
大仔o係政府醫院有言語治療(幾個月先得一堂)係唔係都唔得?

唔申請資助得唔得
‹ 上一主題|下一主題