用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘41綱的小學
樓主: motherqqq
go

九龍塘41綱的小學 [複製鏈接]

因為我覺得好多人都會揀mcs做首選law,我填完form出去亦聽到有人話唔敢咁博,因為無私校做back-up,所以都係揀九龍塘聖家.......我覺得mcs機會都唔少,我唔知以下concept岩唔岩呢?

41網+埋借43網部分學位=754個(係咪即有754參加抽獎)
又假設754個中男既出生率係60%,女既係40%(即301人)
又假設301人所有人都以mcs為首選(有65個學額)
咁咪即係4.6人抽1個law

我咁諗岩唔岩呢?如有錯請更正

41校綱當然不只754人, 好似上年公報過有1300人, 當男女各一半, 機會都好細, 一定係好難中, 不過我身邊有好多朋友中到多過中唔到.

1300人只安排754個位, 多出既學生派去邊?  成5xx個...佢地點算?

原帖由 小公主媽媽 於 10-1-25 18:38 發表
41校綱當然不只754人, 好似上年公報過有1300人, 當男女各一半, 機會都好細, 一定係好難中, 不過我身邊有好多朋友中到多過中唔到.

原帖由 CHP 於 10-1-25 18:44 發表
1300人只安排754個位, 多出既學生派去邊?  成5xx個...佢地點算?

1,300人

如我無記錯每年41區都會要向43區借學位, 而且通常如果真正住41區而無法入讀41區學校都會轉讀私校, 這樣才解決一向學位不足的問題。
原帖由 CHP 於 10-1-25 18:44 發表

原帖由 LittleKiwi 於 10-1-26 11:34 發表
如我無記錯每年41區都會要向43區借學位, 而且通常如果真正住41區而無法入讀41區學校都會轉讀私校, 這樣才解決一向學位不足的問題。

我睇番2008小一入學報告,經統一分配的學位係636個喎,我有無理解錯呢?

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=1497

你所指的636個位是2nd round大抽獎甲乙部total 學位, 不過統一分配的學位是不包括私小、直資和英基學校協會屬下小學, 而參加統一分配的人肯定超出636個(別忘記每年都有很多借地址人仕, 或者跨區甲部都有25人), 所以就算住校網區都不一定有保障, 抽不到該區的人, 一是派去了其他區(41網每年都要向43網借位), 或者向私/直/IS走.....
原帖由 kcityma 於 10-1-26 13:25 發表

我睇番2008小一入學報告,經統一分配的學位係636個喎,我有無理解錯呢?

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=1497

636這個數是夠41網內的申請人用的,(包括借地址,因為教署根本不會知道誰的地址是真,誰的是假),所以申請人應該是636或少於636的.
而今年,2010就是754.或少於754.
因為有的人會不報2nd round.有的派了又不讀.

經統一分配的學位係636個,意思係唔係即經政府派位既有636個,當中包括派得唔好,有私校做backup而決定去讀私校的申請人?

是呀!
派了不讀是家長的選擇,但政府是預留了這個數的.
就是因為有人不讀,才會有那些只有5位小一學生,但又不用殺校的學校呀!
我是同意你的計算的.
原帖由 kcityma 於 10-1-27 08:53 發表
經統一分配的學位係636個,意思係唔係即經政府派位既有636個,當中包括派得唔好,有私校做backup而決定去讀私校的申請人?

原帖由 shiuchen 於 10-1-27 12:46 發表
是呀!
派了不讀是家長的選擇,但政府是預留了這個數的.
就是因為有人不讀,才會有那些只有5位小一學生,但又不用殺校的學校呀!
我是同意你的計算的.

多謝你的解釋....
‹ 上一主題|下一主題