用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真小學暨幼稚園,我選對了!
go

祟真小學暨幼稚園,我選對了! [複製鏈接]

回想3年前選幼稚園,真不知從何入手, 幸好有親子王國各家長的幫手, 得知"祟真小學暨幼稚園"這所學校. 表面看似平平無奇的幼稚園,點解有咁多家長討論的呢? 於是, 我不斷搜集有關這所學校的資料, 得知有不少正面的回應.

有幸地, 小兒被取錄為07年的k1學生, 今年他已是一位k3學生了.

k1 - 小兒告訴我, "學校裡的老師很有愛心,我很喜歡上學"

k2 - 小兒告訴我, "學校裡的老師很有愛心,教懂我很多東西, 我很喜歡這所學校"

k3 - 小兒告訴我, "媽媽, 我真係很喜歡這所學校, 你唔好替我找其他小學, 我真係好想喺祟真讀小學"

幸運地, 小兒亦被取錄為2010年小一學生!

作為祟真小學暨幼稚園的媽媽, 我真感到自豪. 一個只有5歲的孩子, 對學校有咁大嘅歸屬感, 真係學校嘅功勞及各位老師教學嘅熱誠才做得到.

本人深信, 幼稚園只是人生的起步點, 只要學校能灌輸小朋友正確的價值觀及教育正確的人格品德, 已是我心目中理想的學校.
   0    0    0    0

K1便會comment老師"有愛心"?!
你的兒子是天才呢!

原帖由 yaulinda 於 09-12-2 13:43 發表
你的兒子是天才呢!

原帖由 a1093carol 於 09-12-2 13:33 發表
回想3年前選幼稚園,真不知從何入手, 幸好有親子王國各家長的幫手, 得知"祟真小學暨幼稚園"這所學校. 表面看似平平無奇的幼稚園,點解有咁多家長討論的呢? 於是, 我不斷搜集有關這所學校的資料, 得知有不少正面的回應. ...
k2 - 小兒告訴我, "學校裡的老師很有愛心,教懂我很多東西, 我很喜歡這所學校"
4歲禁細個就識稔老師教左自已好多野,叻叻叻叻叻叻叻

原帖由 yaulinda 於 09-12-2 13:43 發表
你的兒子是天才呢!
K1就知何謂:愛心,仲識同mami講

同意上面所講,

一個3歲k1學生咁快就識讚老師有愛心, 真係天才,

你好a1093carol,

其實你可以講下祟真幼稚園有D咩好地方同唔好地方嗎?係一間活動學校嗎?會有很多工課嗎?本人女女考到國際班想知道國際班同主流班的課程是否只是語言分別?請幫助回覆謝謝。

原帖由 a1093carol 於 09-12-2 13:33 發表
回想3年前選幼稚園,真不知從何入手, 幸好有親子王國各家長的幫手, 得知"祟真小學暨幼稚園"這所學校. 表面看似平平無奇的幼稚園,點解有咁多家長討論的呢? 於是, 我不斷搜集有關這所學校的資料, 得知有不少正面的回應. ...

我囡囡讀n1,兩歲七個月,佢都識回家話比我知老師教些什麼(有生字&兒歌)。
是小朋友未識分什麼是愛心,但我囡囡都識講佢返學要聽鄭老師話上堂唔可以走來走去,千萬不要少看小朋友。
原帖由 深井DY 於 09-12-2 14:22 發表
4歲禁細個就識稔老師教左自已好多野,叻叻叻叻叻叻叻

好有feel,廣告feel.
Twins 媽咪

Totally agreed.

Pls don't underestimate your child's ability.  My neighbour's daughter told her mom that she was ANNOYING when she was 1 and a half year old.

原帖由 ireneyklo 於 09-12-2 19:11 發表
我囡囡讀n1,兩歲七個月,佢都識回家話比我知老師教些什麼(有生字&兒歌)。
是小朋友未識分什麼是愛心,但我囡囡都識講佢返學要聽鄭老師話上堂唔可以走來走去,千萬不要少看小朋友。
...

醒目開學勳章

係家長一廂情願又好, 小朋友真係咁叻又好, 最緊要自己鍾意間學校, 小朋友唔抗拒返學。

agreed
原帖由 牛精仔 於 09-12-2 21:44 發表
係家長一廂情願又好, 小朋友真係咁叻又好, 最緊要自己鍾意間學校, 小朋友唔抗拒返學。

:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

但我有個朋友個女都係讀崇真,唔知係咪唔叻,個老師話叫佢個女留一年K2,即留班,但我個朋友覺得,K2就要留班??不過巳是幾年前的事,佢個女後來是轉去第間幼稚園,因為她讀得唔開心.

回覆 7# MMLAI 的文章

Hi, MMLAI

我小朋友是讀主流班的, 而我同事的小朋友是讀國際班的. 現就以下幾項回應你的問題.

1. 學習語言
    主流班 - 有普通話老師教普通話; net 每日約有30分鐘教英語; 其餘時間由中文老師主導
    國際班 - 1/3 時間有普通話老師教; 2/3 時間由net教

2. 課程內容
    主流班和國際班的課本大致一樣,但國際班會稍多project做

3. 功課
    主流班和國際班的功課和工作紙一樣

4. 聽寫訓練(dictation)
    k3 開始, 中英隔一星期一次, 每次3個詞語

5. 我認為活動教學, 因為小朋友每隔一段時間會有戶外參觀做專題研習. 我小朋友剛於上星期參觀過香港動植物公會, 之後呢排d功課全圍繞動物作教學內容.

6. 學校提供好多課外活動, 收費便宜

之後講吓d有待改善之處:

1. 行政有d混亂, 有時打去教務處問d嘢未必能即時回覆

2. 幾多家長參與的親子習作(我認為),因每星期五有d功課要家長搜集資料或列印才能完成.

希望幫到你吧!

Hi  a1093carol ,

唔該哂你同朋友d資料,又有少少問題想問問你︰
1/ 你同你朋友有冇打算讀祟真小學?
2/ 你有冇出去考其他小學呢?如有result點?
3/ 本人英語會話麻麻地,普通會話好少少(都係麻麻), 請問點同小朋友個班主任(老師)溝通呢?
4/ 國際班的net teacher會打比家長講下自己個小朋友上堂程況嗎?

好心急希望你會回覆我唔該哂。

原帖由 a1093carol 於 09-12-3 13:23 發表
Hi, MMLAI

我小朋友是讀主流班的, 而我同事的小朋友是讀國際班的. 現就以下幾項回應你的問題.

1. 學習語言
    主流班 - 有普通話老師教普通話; net 每日約有30分鐘教英語; 其餘時間由中文老師主導
    國際班 - ...

回覆 17# MMLAI 的文章

Hi, MMLAI

唔好意思, 上述第1點關於教學語言, 國際班應是1/3 係net教,2/3 係普通話老師教.

1. 我和我的同事的小朋友已在祟真交留位費
2. 我當然有考其他小學啦!成績係4間有兩間收.
3. 我同事話國際班見家長時, 會同一日見晒3位老師,中文老師,普通話同英文老師
4. 我同事話如小朋友無特別問題,老師會在見家長時才交代學習情況.

恭喜妳選對了

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題