用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 最最....差既 ST+ST centre!!!
樓主: ikebukuro
go

最最....差既 ST+ST centre!!! [複製鏈接]

kwanlui,
你仔仔仲有乜野自閉行為呀??? 我仔仔無自閉行為的.

原帖由 KwanLui 於 09-12-14 11:31 發表

响樂天時姑娘都有教响佢面前用D另外方式LAW, 等佢知道凡事有ANOTHER WAY, BUT CAN GET THE SAME RESULT LAW. 比如姑娘比BABY玩SILDE, 行完STAIR上AND THEN SLIDE, THEN TEACH HIM THAT HE CAN JUMP FROM ANOTHER W ...

原帖由 cecilau 於 09-12-14 11:37 發表
kwanlui,
你仔仔仲有乜野自閉行為呀??? 我仔仔無自閉行為的.

其實都吾可以話"仲有", 只係有時D玩車仔d WAY死板d, 可能佢本身都係死硬派

大家都實在太熱心了,令我感激萬分。

完全明白你的意思。在早前的post已說過,kg只不過係一個社交的地方。我的主力是自己親自進行訓練。

在kg, 我是有時會陪他一起上課1/2小時的,所以不是老師說什麼我就相信,我是自己也有看見的。

而且,在家及在公園,我會多時訓練他聽指令,及教他簡單回答 (我想這是他目前最需要學習的),有時, 爸爸也會出點鬼主意捉弄他,令他知道事情是有變化的。

這幾個月, 我帶他出街, 他有著明顯的進步,如全程1.5小時跟從我要走的方向, 沒有異議。如在大公園他走遠一點,叫他回來,他會立即走回來。可以回答簡單如係,知,好的問題。可能你們覺得沒有什麼了不起, 但在我眼中這一點點是非常珍貴的。

加上,多番查問各導師, 上bk 及參考書籍,有足夠時間及耐心,恆心 (其他我都是有點固執的..hehe), 我很有信心及清楚自己有能力訓練亞仔的。只不過, 我相信"學無止境", 所以,好鐘意問人意見,作為參考,其實自己好知道自己要什麼。

不過, 你提醍咗我,現時PST可能比較合適。Thanks a lot!

一起努力 !!!

原帖由 KwanLui 於 09-12-14 11:13 發表

以我自己既睇法呢, 一般幼稚園導師當然係話小朋友冇問題la只要佢吾係响課堂上表現差到令老師上吾到堂(因為佢地都係学校收入來源...)我仔仔2歲時响樓下既國際kinder讀2歲班-teacher都話佢okok...because he just si ...

原帖由 Capricorn2521 於 09-12-14 14:13 發表
大家都實在太熱心了,令我感激萬分。

完全明白你的意思。在早前的post已說過,kg只不過係一個社交的地方。我的主力是自己親自進行訓練。

在kg, 我是有時會陪他一起上課1/2小時的,所以不是老師說什麼我就相信,我是自己也 ...

其實只有你有信心和耐性, 我地自己就係佢地最好, 最便宜抵用既老師吖 唔一定要做好貴的training, 仲要爸爸可配合就最prefect la.

(.....可以回答簡單如係,知,好的問題。可能你們覺得沒有什麼了不起.....) - 点會吖, 响呢度talk得既mama都係有個"非常B"la, 佢地一小步, 就係我地一大步吖. 上星期期BABY小組, 幾個PARENTS要互相講下BB就令你難忘的, 差吾多個個STANDARD ANSWER - 就係BB FIRST TIME TO SPEAK (清楚地)-這些看似理所當然的, 响我地呢班"非常PARENTS"係幾禁珍貴...

最後, 希望我地D BB每天進步吖 (貪心D)....

yes, everybody.... cheer up !!!!

原帖由 KwanLui 於 09-12-14 14:55 發表

其實只有你有信心和耐性, 我地自己就係佢地最好, 最便宜抵用既老師吖 唔一定要做好貴的training, 仲要爸爸可配合就最prefect la.

(.....可以回答簡單如係,知,好的問題。可能你們覺得沒有什麼了不起.....) - 点 ...

佢係1. 同 2. 之間.

我個st係50分配(都幾長) ..
原帖由 ikebukuro 於 09-12-14 16:14 發表
Which kind of your BB is? (1. cannot sit still & run around or 2. sit still but no response only) my BB is type 1, since I'm not sure whether my BB need to take 1-1 ot training or not? I bring him to  ...

佢唔係坐唔定果隻, 不過,好視乎有冇野"吸引"佢坐 .

佢上st時,都成日逃走,所以要時不時要"引渡"佢回航. 個st會係堂上,有兩三part中間唱下歌仔去輕鬆下同間場,等佢冇咁悶, 我覺得都好ok.

你要睇下你個小朋友係唔係連5-10分鐘都坐唔到,佢地既專注力係咁上下短,所以,st係會用"玩具"去吸引佢地,然後先至張pre-language既skill加係裹面, 再引佢地講.

如果,你既小朋友係連5分鐘都坐唔到,又大吵大鬧, 咁當然最好係就上pst(幼兒訓練)先,去train佢地安坐同聽指令啦.

ot我重未去check. 不過,我本身覺得我個小朋友,對環境同各方面既野,都肯嘗試,唔算好唔掂, 唔肯玩果隻, 行路,行樓梯, 公園各樣野都去玩, 大肌肉都覺得ok, 所以,我唔係好心急係呢一方面. 況且, 佢係樂天亦好快有ot, 我會睇下佢地個導師點講, 再決定.

我覺得,如果, 你覺得個小朋友整體都弱, 咁就st/pst 同ot都試. 如果,佢淨係明顯其中一項弱, 咁你就先開始果part, 落多幾錢力度, 幫佢開.

如果,佢係一個"典型"既A-仔, 咁st同ot就係要一齊黎好d.

原帖由 ikebukuro 於 09-12-14 17:26 發表
what means by between 1& 2? Do u think your BB need ot training? How u judge whether your BB need to have ot or not? Thks!!

OT話我阿女是腦前庭敏感度較低,所以有搖擺/自轉等自我刺激行為。佢玩韆鞦、抱高高、星祭蜘蛛要玩得好激,未識行時坐在嬰兒車也搖到車碌離地(當時我都未唔這是感統問題)。如果OT/感统訓練真的可以令佢坐得定/專注,我當然樂意pay,事關佢唔專心,去ST真係事倍功半。不過有些私家密集訓練是唔包感统的。

Pre-nursery話佢都係坐5-10分鐘,在家玩Playdough/ sticker/ 塗鴉就可以up to 30min。但我又好怕佢坐得耐時其實墮入了重複性行為。

講起ST,我雖然喺New Page花了$1000做評估,後來還是Book了HKSSC,1月中開始每週訓練。協康每週pst也在12月底開始了。CAC至現在未夠兩個月,揾齊1vs1訓練我估都算快,若阿女跟這些導師夾得來,就真是上帝開路了。

個人愚見..... 其實個OT都話咗slide, swing, jump 係有幫助,你可以多d帶佢去公園slide, 睇吓人地swing, 睇多咗, tum吓佢試玩, 一步一步試,不要勉強。如佢未識jump就由你將佢送高送低。如家有地方,買個兒童彈床 (toys "r"us有售)比佢玩。至於上吾上堂,就要睇吓你自己啦.....例如.....有冇時間....基本知識....等等。初時無經驗時.....最好上堂問多D啦.....:)

原帖由 ikebukuro 於 09-12-14 16:14 發表
Which kind of your BB is? (1. cannot sit still & run around or 2. sit still but no response only) my BB is type 1, since I'm not sure whether my BB need to take 1-1 ot training or not? I bring him to  ...

佢都係十問九唔應, 不過, 對某d 指令, 如 no, 坐, 俾, bye bye, 佢都ok 既.

至於ot, 我覺得係程度問題, 如果, 公園所有野佢都唔ok , 又或唔玩, 又或對好多新野都唔敢試, 咁ot應該係佢其中一個問題..但如果,佢只係某一兩樣, 咁你平時同佢玩多d , train下, 又或上幾堂學下d skill , 咁我諗都得.

ot係比較抽象d, 又唔係太明顯(好似同佢玩玩下) . 一般感統失調既小朋友 ( 好多係a-仔通常有既) , 佢地對一d 空間感, 聲音, 距離既感覺同正常既小朋友唔同, 佢地因為唔識得去judge個感覺, 所以對好多野又或某d野既反應係好大/又或者係冇, 又或唔敢去試. 如果,係嚴重既感統問題, 咁就會形成佢地有好多行為同情緒問題, 所以, 佢地去到一d新環境, 又或對某一d聲音,都好大反應. 又或者, 佢地係會有一d 自我剌激行為, 佢stimulate佢地某一d感覺.

如果你唔覺得係你個小朋友最弱果項, 咁你就要分先後次序去train佢最弱果d ,例如st / pst ..但如果, 佢係overall 都delay好多(包括一d 行為問題), 咁ot既stimulation 同調節都係好重要既.

原帖由 ikebukuro 於 09-12-15 10:29 發表
你小朋友平時會唔會聽你指示,定係十問九唔應果隻?其實我嗰個喺公園玩,上落樓梯,滑梯都無問題,唯獨唔敢打韆鞦,咁ot已經話有問題!所以我都唔知點介定!平常喺屋企叫佢坐定會難啲囉,但做訓練同埋認真同佢坐喺枱櫈玩一陣都可以坐到 ...

I think lokmanmama's discussion is quite true.

My daughter is not having any inidividual OT.  She just attends the all-round group training (Tue  4-6 pm) at Links.  At the first lesson, we were requested to fill in a questionnair on the baby's habits and behaviour for SI assessment.  After observing her for two lessons, the OT of that class advised that the sensitivity of the "front " of her brain is below optimum.  Sensory Motor (swing/merry-go-round ...) activities can satisfy her intrinsic need for stimulation by motion.  If such sense become satisfied, she will feel well-balcanced and relieved and become more patient and attentive.  As far as I've learnt from other seminars, if the "front" of the brain is over-sensitive, the kid would scare skaking/turning/falling and height.  But sensitivity of the "front" is only one attribute of SI (on which my daughter has some problem) and Sensory Motor seems to be the relevant type of SI training my daughter needs.  I can see her enjoys the class at Links very much.  Do you think the OT exaggerated the function of Sensory Motor on my girl?

Of course the pst of the class also advised me to make her sit well by household training.  So I don't insist that all babies who don't sit well need SI training.  I learned that the intensive course at Joyfulclass includes SI training twice a week, while the intensive course at Steps provides no SI. The intensive coruse at Links provide SI/sensory motor every day and I'm on the waiting list of this.  I'm considering joining Joyfulclass too.  Recently there has been quite many mama value Joyfulclass effective and caring.  Yet, I haven't see any comment on the intensive course at Links.  Anybody can advise?

去LINKS一定sell OT架啦,因為LINKS係OT開的嘛。Joyful同 STEP的OT係打工的,Supervise Joyful的是PST, supervise STEP的是 Clin Psy, (PST是校長),所以無咁focus入OT是唔奇。

如果你在Joyful及Step見了他們的OT,我估佢地都會叫你做OT囉。

原帖由 muimui5 於 09-12-16 13:00 發表
I think lokmanmama's discussion is quite true.

My daughter is not having any inidividual OT.  She just attends the all-round group training (Tue  4-6 pm) at Links.  At the first lesson, we were reque ...

其實都要看你個小朋友情況

我個人覺得, 如果小朋友未返過學, PST 是很重要的, 可以訓練安坐, 專注, 溶入群體。PST 根本就是幼稚園老師出身的, 她們對主流及特殊need的小朋友的表現是很熟悉的, 可以比家長很多意見, esp小朋友可不可以入讀主流幼稚園, 她們是最明白的。老實說, therapists等都是大學grad後, 然後主力train有special need的小朋友, 佢地對一般小朋友的情況, esp幼稚園的教與學等, 一定無PST咁熟。

當然, 如果小朋友的語言, 大小肌與同齡等相差太遠, 真係要找therapists 幫手。但如小朋友好細, (below 2) , 都可先找PST, 因為佢地樣樣都識D, 係無therapists咁深入ge

至於個別training, or group training, 又要看小朋友情況, 記住, 個別的training是要幫助日後融入課堂學習的, 及輔助小朋友在群體學習中不能吸收的地方。所以, 應以個別為出發, 但目標就是要小朋友可以在課堂中學習囉。

所以, 是否要1:1 , 就是看小朋友與群體的差異是否大啦。

intensive group training (私人/政府 S位), 最主要是看小朋友可不可以從課堂中學習, 如小朋友的距離差好遠, 在群體中不能學習, 且又會阻礙其他小朋友學習, 當然要去S位啦。如果小朋友只係差少少, 政府service都唔會比S位, 而是I/E, 即是說小朋友可以從課堂中學習, 輔以1:1個別training而得囉。

你可以think about it 再作決定。

原帖由 ikebukuro 於 09-12-16 14:39 發表
or....., I'm sure you are right, when I called to each centre and said the situation of my son, different centre will have different advise: Joyful told me to have 1-1 pst, Links told me to have 1-1 o ...
‹ 上一主題|下一主題