用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校務署的人, 會否把扣門信收起, 不給校長? ...
go

校務署的人, 會否把扣門信收起, 不給校長? [複製鏈接]

今日去某校交扣門信, 校務署的人說, 校長99%是不會回覆你的. 我問你先給我交進去, 看情況如何, 至少我可以死心. 跟住我話可唔可以比我放埋成績表入去, 佢死握住我封信, 唔比我做, 我要求左3次, 佢都唔比, 我話, 咁校長點知我囡囡最新的成績呢? 佢話, 得架啦, 得架啦...跟住走左入去.

唉我真係想喊, 一番苦心, 得個桔......
   0    0    0    0
;-)

如果是自行的學校?現在是不可以扣門的,要等第二次大抽奬結果出來之後,明年六月才可以扣門的.
    如果是直資學校要等小朋友注册之後,看有沒有多余的學位還沒人注册?到時才可以扣門的.
    私校都是要看有多少人留位費?如果有人放弃留位的,多出來的學位才可以給人扣門的?

醒目開學勳章

講真,負責接信的人態度真差,雖然機會真的很緲少,但只要改一下,那家長就算最終失敗,也會無怨無悔

但"校務署的人, 會否把扣門信收起, 不給校長",我想如果是官立或津貼,應該唔會啦,試想想,如果他們有小朋友要入,世襲生啦
如果他的親朋好友,要叩門,也古只需要說一下就得啦,唔使攪咁多無謂的事
但如果是DSS/Private,陰謀論來說,或有機會

原帖由 IOUbabe 於 09-12-1 12:53 發表
今日去某校交扣門信, 校務署的人說, 校長99%是不會回覆你的. 我問你先給我交進去, 看情況如何, 至少我可以死心. 跟住我話可唔可以比我放埋成績表入去, 佢死握住我封信, 唔比我做, 我要求左3次, 佢都唔比, 我話, 咁校 ...

醒目開學勳章

ROUND 1 官津校係沒叩門位....曾於"選小天書"看過一篇報導, 即使學校收咗你封信, 結果都係徒然, 因此時校長見到呢D信都係愛莫能助吧!!!

原帖由 IOUbabe 於 09-12-1 12:53 發表
今日去某校交扣門信, 校務署的人說, 校長99%是不會回覆你的. 我問你先給我交進去, 看情況如何, 至少我可以死心. 跟住我話可唔可以比我放埋成績表入去, 佢死握住我封信, 唔比我做, 我要求左3次, 佢都唔比, 我話, 咁校 ...

Why don't you mail your letter to the school principal instead of hand-in personally? I don't think the administration staff will filter and keep the mail send to the principal since the envelope may not show the purpose of the letter.

還是當自己去了新華社 or 特首辦遞信好了, 放低有人接過就離開, 做左自己個part, 佢睇唔睇根本自己控制唔到, 不如開心一點面對, 仲有這麼多個月, 得閑又放低一封, 得閑又放低一封, at least 您放低左, 係咪覺得心裡c服了一點 ? 覺得at least 自己出左力呀, 唔放又囉囉戀, 這個方法都可排解一下您e+ 的壓力, 媽媽您已經做得好好了, 唔好諗太多校方點處置好過, 加油

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

醒目開學勳章 王國長老

我好鐘意你呢個講法
講真, 交低左, 校長睇唔睇, 你永遠都唔知(除非最後有好消息)
我都試過, 拎去某名校, 俾阿嬸惡惡咁問我"你交去邊架? 唔入得去wor, 校務處? 俾邊個架, 你問左收架拿?" 嘩, 駛唔駛咁.......我當時都覺得好難堪
於是下次, 我寄去算了(雖然間學校就係屋企隔離), 無謂去睇人面色丫, 做左功夫自己又心安理得
原帖由 叉雞飯 於 09-12-1 02:20 PM 發表
還是當自己去了新華社 or 特首辦遞信好了, 放低有人接過就離開, 做左自己個part, 佢睇唔睇根本自己控制唔到, 不如開心一點面對, 仲有這麼多個月, 得閑又放低一封, 得閑又放低一封, at least 您放低左, 係咪覺得心裡c ...

我琴日又係去左交求位信, 個嬸嬸又係黑面, 望都唔望我話:"得架啦."..... 就算校長睇完封信, 都唔知會唔會有機會. 灰呀!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-1 14:39 發表
我好鐘意你呢個講法
講真, 交低左, 校長睇唔睇, 你永遠都唔知(除非最後有好消息)
我都試過, 拎去某名校, 俾阿嬸惡惡咁問我"你交去邊架? 唔入得去wor, 校務處? 俾邊個架, 你問左收架拿?" 嘩, 駛唔駛咁...... ...

真的很讚同叉雞飯的説法!
IOUbabe, 您已經盡了力,每閒學校都可能有不太好的職員! 希望您扣門成功啦!

我唸睇下邊間啦 ~
有名校收左 profilo, 係校長親自打電話比家長約 interview 架

好有禮貌教養

真的很感謝各位的支持, 不過當我回頭走果一刻, 已經知道機會是很渺茫的. 但, 真的很難受, 難過左一整日.

原帖由 bbmm-mom 於 09-12-1 14:59 發表
真的很讚同叉雞飯的説法!
IOUbabe, 您已經盡了力,每閒學校都可能有不太好的職員! 希望您扣門成功啦!
;-)

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔應該難過係自豪就真, 你有為自己小朋友做過野已經係一個盡責嘅媽媽受果D校工小小黑面算得係咩
原帖由 IOUbabe 於 09-12-1 22:03 發表
真的很感謝各位的支持, 不過當我回頭走果一刻, 已經知道機會是很渺茫的. 但, 真的很難受, 難過左一整日.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 王國長老

我都試過難受既感覺.........睇人面色啦, 亦試過把握機會搏大霧, o係入到學校既日子潛入去交叩門信, 有一次係小一迎新日, 人地個個開開心心, 我就.......... , 果一下真係差d喊出黎
不過最後叩門成功, 果d開心真係無法形容, 覺得之前再"肉酸"都係值得的, 加油!

原帖由 IOUbabe 於 09-12-1 10:03 PM 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-2 10:26 發表
我都試過難受既感覺.........睇人面色啦, 亦試過把握機會搏大霧, o係入到學校既日子潛入去交叩門信, 有一次係小一迎新日, 人地個個開開心心, 我就.......... , 果一下真係差d喊出黎
不過最後叩門成功, 果d開心 ...

你就好啦!你叩那間?
我現在都有叩門,但學校一直冇消息,還説校長係唔會覆,我好想哭,但較早前在bk見到codi有肺癌都努力為兒子叩門,我哋身體正常又算是什麼,現在不知道該位codi怎樣,想起來倒有點擔心她呢!

醒目開學勳章 王國長老

其實當時唔係考/叩左好多間
真光 -- 放棄直升
st clare's -- 一早收左而且註冊
聖心 -- 面試前縮沙
st paul's convent -- send左信去, 一路都話full從來無消息
港大同學會 -- 考完waitlist, 一直叩門最後收左
spcc -- 循例陪跑, 無再叩門
marymount --循例入form及叩門, 一路無消息

今年細仔仲慳水慳力! 只考3間, 2間衰左(播道/真道), 一間waitlist之後收左 (hkuga), 完!

好難expect校長覆架, 你知啦, 咁多人叩門, 覆得一個, 校長好難做的(其他人點唸? 其他家長覆定唔覆?), 所以俾d耐性啦! good luck!!!
原帖由 Loklok2 於 09-12-2 10:49 AM 發表
你就好啦!你叩那間?
我現在都有叩門,但學校一直冇消息,還説校長係唔會覆,我好想哭,但較早前在bk見到codi有肺癌都努力為兒子叩門,我哋身體正常又算是什麼,現在不知道該位codi怎樣,想起來倒有點擔心她呢! ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

絕對明白校長都好難做的 Anyway 都祝大家嘅小朋友能入到合適嘅學校
原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-2 11:20 發表
好難expect校長覆架, 你知啦, 咁多人叩門, 覆得一個, 校長好難做的(其他人點唸? 其他家長覆定唔覆?), 所以俾d耐性啦! good luck!!!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

校長一天收不少信....我估......校長會唔會覺得我地好煩?  收左我地之後, 學校會仲煩.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-2 11:20 好難expect校長覆架, 你知啦, 咁多人叩門, 覆得一個, 校長好難做的(其他人點唸? 其他家長覆定唔覆?), 所以俾d耐性啦! good luck!!!

醒目開學勳章 王國長老

我記得今年去聽小一簡介會, 學校發言人話, send叩門信去, 佢地一定會睇, 但叩門信唔需要太"勁", 可以環保d
佢舉例有家長send過小朋友做既立體作品去 , 發言人好客氣, 話學校唔會退返份作品俾小朋友, side左小朋友心機, 我相信背後真正原因唔需要多講吧!
唔好唸太多了, 寫得信去, 就預左會有人睇(否則根本唔會寫啦), 既然係咁就放個心落去, 我相信跟天書抄既template, 同發自內心寫既信, 校長一定識分既
加油!!
原帖由 CHP 於 09-12-2 11:42 AM 發表
校長一天收不少信....我估......校長會唔會覺得我地好煩?  收左我地之後, 學校會仲煩.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-2 14:56 發表
我記得今年去聽小一簡介會, 學校發言人話, send叩門信去, 佢地一定會睇, 但叩門信唔需要太"勁", 可以環保d
佢舉例有家長send過小朋友做既立體作品去 , 發言人好客氣, 話學校唔會退返份作品俾小朋友, side左小 ...

好多謝你的支持和鼓勵,我相信叩門對每一個父母都是不好受,但我亦都同意你的講法,跟天書和發自內心的信有好大分別,學校或校長一睇就知,但最後有否回應就看看命運了,我都希望叩門成功。^^

唔會甘顛ar
‹ 上一主題|下一主題