用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 和 德雅 (囝囝)
go

陳守仁 和 德雅 (囝囝) [複製鏈接]

如果係囝囝,陳守仁和德雅選那間比較好?
例如學習內容,升中結果等...
   0    0    0    0

如果是男仔, 我會選陳守仁.

因為陳守仁是比較活動一點. 而且, 男仔好有機會派九華等男校.

原帖由 MaggieHei 於 09-12-1 09:23 發表
如果是男仔, 我會選陳守仁.

因為陳守仁是比較活動一點. 而且, 男仔好有機會派九華等男校.

同意!

要睇你仔仔性格而定.
德雅男仔比較文靜淡定型
至於課程英文教高一級
小班教學
雙班主任
學習氣氛濃厚
升中派位九華也有!

希望你仔仔學習愉快!

醒目開學勳章

剛看了報導說德雅中學下年由全英中改為部份班英文,即係由英中落車.

需不需要考慮這點?

原帖由 羊咩囝 於 09-12-1 11:10 發表

同意!

要睇你仔仔性格而定.
德雅男仔比較文靜淡定型
至於課程英文教高一級
小班教學
雙班主任
學習氣氛濃厚
升中派位九華也有!

希望你仔仔學習愉快! ...

原帖由 ziyi 於 09-12-1 11:58 發表
剛看了報導說德雅中學下年由全英中改為部份班英文,即係由英中落車.

需不需要考慮這點?

我有興趣818此消息從可而來? 可透露嗎?

FYI:

http://hk.news.yahoo.com/article/091130/3/ffc7.html

如果決定不了,可以直接比較兩間小學的過往業績,卽每年的升中派位結果,反正兩間小學的數據都是公開的.這樣比較客觀公正,也可得到一點啟示!

陳守仁
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2007-2009.php

德雅
http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=242

醒目開學勳章

http://hk.news.yahoo.com/article/091130/3/ffc7.html

我也唔知真定假,消息太多太亂了,一時話8間由中中變英中,一時話7間.

頭都痛,又沒有正式EDB的通告,既然已定下來,由得報紙東講一些,西講一些,倒不如EDB正式說一下

很坦白說,考慮有直屬中學的小一,或多或少會看中學的情況.

原帖由 羊咩囝 於 09-12-1 12:23 發表

我有興趣818此消息從可而來? 可透露嗎?

多謝各位意見和資料!
其實我囝囝亦動亦靜,鍾意睇書,鍾意畫畫,但又常常跑跑跳跳!他好受身邊人影響,其他小朋友做什麼,佢亦可以跟著做,其他小朋友玩得過火,佢亦跟著...
所以其實活動一點的教學可能幾適合佢(似乎陳守仁會合適點),但亦想佢乖巧一點,自制能力高一點(似乎德雅會合適點),真的很難選擇啊!

另外亦有計劃到沙田第一城呂明才試叩門(因為兩家父母都住在沙田,方便照顧),假設好好彩有機會收他(雖然已經機會很微),很多人說一定選一呂而不選陳守仁,但如果和德雅比較,一呂還是德雅比較好呢?(太太喜歡九龍區校網,我自己就沒所謂)

原帖由 ckcgary 於 09-12-1 23:42 發表
多謝各位意見和資料!
其實我囝囝亦動亦靜,鍾意睇書,鍾意畫畫,但又常常跑跑跳跳!他好受身邊人影響,其他小朋友做什麼,佢亦可以跟著做,其他小朋友玩得過火,佢亦跟著...
所以其實活動一點的教學可能幾適合佢(似乎 ...

陳守仁都唔係一定百厭挑皮架...老師都會罰架。不過D外籍同學仔就乖好多(膚色咩色既都係), 但香港小朋友就百厭D....
我都好鐘意TSL 一至六年級都行雙班主任, 每班34-35人, 又有泳池有游水堂...
不過你入去之前有個心理準備, 中文唔係你想像中咁易, 每日都係較多中文功課, 同埋我睇佢測驗卷分兩部, 其中閱讀理解都要做三篇架, 仲有好多句子要作,我仔都唔夠時間寫字。

咁d半外籍,半香港小朋友唔知係點呢??!!....

原帖由 silvia_ng 於 2/12/2009 09:54 發表

陳守仁都唔係一定百厭挑皮架...老師都會罰架。不過D外籍同學仔就乖好多(膚色咩色既都係), 但香港小朋友就百厭D....
我都好鐘意TSL 一至六年級都行雙班主任, 每班34-35人, 又有泳池有游水堂...
不過你入去 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

點解你形容你囝囝的同我那個一模一樣
但我比你的囝囝更大鑊,我的是囡囡啊,

原帖由 ckcgary 於 09-12-1 23:42 發表
多謝各位意見和資料!

原帖由 flostangraphy 於 09-12-2 11:57 發表
咁d半外籍,半香港小朋友唔知係點呢??!!....

咁....就要睇下佢係咩性格啦

原帖由 ziyi 於 09-12-2 12:05 發表
點解你形容你囝囝的同我那個一模一樣
但我比你的囝囝更大鑊,我的是囡囡啊,

今時今日既小朋友個個都係咁活潑啦! 我兩個仔女都係咁...you are not alone... 我直頭以為自己生左兩個仔呀!

"兩個仔呀..... "
mmmmm..... 我比你o地更大鑊....我直頭以為自己生左兩隻馬騮喎....

原帖由 silvia_ng 於 2/12/2009 12:11 發表

今時今日既小朋友個個都係咁活潑啦! 我兩個仔女都係咁...you are not alone... 我直頭以為自己生左兩個仔呀!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

醒目開學勳章

都係我的錯 ,她小時候我就對她說你是猴年出世,她唔明,剛好電視播影中國家地理頻道中的馬騮節目,我就指電視的馬騮說,你就是馬騮的年份出世.......

結果..... 她從此活潑的時候,我叫她停下來,她就會說我是馬騮仔,當然不可停下來.....

我錯....她小時侯因此模仿馬騮,我還很開心的拍下Video,她不知多麼知道我開心....

真的....早知結果....悔不當初....

原帖由 flostangraphy 於 09-12-2 12:33 發表
"兩個仔呀..... "
mmmmm..... 我比你o地更大鑊....我直頭以為自己生左兩隻馬騮喎....

我明了!!!! 我的老婆原來是龍年出世....
我又給她看Jurassic Park.....

原帖由 ziyi 於 2/12/2009 13:44 發表
都係我的錯 ,她小時候我就對她說你是猴年出世,她唔明,剛好電視播影中國家地理頻道中的馬騮節目,我就指電視的馬騮說,你就是馬騮的年份出世.......

結果..... 她從此活潑的時候,我叫她停下來,她就會說我 ...

原帖由 flostangraphy 於 09-12-2 14:02 發表
我明了!!!! mouth:" /> 我的老婆原來是龍年出世....
我又給她看Jurassic Park.....

比你同呀ZIYI笑死

醒目開學勳章

唔講怎有得笑,做人開開心心,對著自己的小朋友,就要欣賞她們的純真

原帖由 silvia_ng 於 09-12-2 14:16 發表

比你同呀ZIYI笑死

如果登記左TSL, 可唔可以叩津校的門?

多謝各位意見和資料!
‹ 上一主題|下一主題