用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解今年咁激??
樓主: joychu
go

點解今年咁激?? [複製鏈接]

我報左9間, 無報超級名校, 好好彩, IN 2間, 2間都收左 (阿囝係2月大B), 於是之後O個O的全部都無去IN. (心諗既然無心讀, 如果唔收, 去又無謂, 如果收, 又覺得霸住個位唔係幾好).. 下星期IN埋培正就收工LAW.....
url=http://www.TickerFactory.com/]

細b 今年5得,咪出年做大b 再嚟過囉. 好過d 6, 7, 8 月出世的b 啦. 機會只得一次.

其實我都只是幫我呀囡報了4間kowloon tong. 唔知其他父母原來甘激, 報了十幾間! 其實我間間都有做research. 了解, 實地觀察, 唔希望只是人云亦云, 同老師傾談, 了解教育理念, 我所報的4間幼稚園, 都有唔同style. 希望多試不同, 看看自己/呀囡喜歡什麼. 其實除了小孩父母本身實力及努力外, 一切也是由天安排.  坦白說, 我已盡力了, 亦看見囡囡進步不少. 雖然我同樣地會收到reject letter (=waiting list letter) 會唔開心, 但轉頭想返, 唔得, 最多讀返屋苑幼稚園! 有什麼大不了. 孩子成長如長跑, 開跑快的不代表會勝出. 我也是公屋長大的一群人, 雖不是名校出生, 亦不是醫生, 律師, 但也是一位榮譽執業會計帥呀! 最重要也是身教/個人不斷努力/父母對子女的支持!   

曾經閱讀一篇文章,  大部父母其實只是受身邊朋友影響, 形成壓力, 亦希望得到虛榮. 因而便分分替子女在出名幼稚園就讀.  出名幼稚園有其教學方針, 我不否定. 但如果真的為了虛榮, 那便不太好了. 大家要想想, 我們有否受朋友及虛榮影響吧!

原帖由 kc_united 於 09-12-1 15:24 發表
其實我都只是幫我呀囡報了4間kowloon tong. 唔知其他父母原來甘激, 報了十幾間! 其實我間間都有做research. 了解, 實地觀察, 唔希望只是人云亦云, 同老師傾談, 了解教育理念, 我所報的4間幼稚園, 都有唔同style. 希 ...

AGREE! AGREE!

回覆 24# kc_united 的文章

Agreed! Also need to see return on what you paid!

They are so small now, you need to save a lot of $$$ for future education.

Others said "Good" does not mean you need to follow. Are these kindergartens really worth to pay these high prices?

Look for subsidy! Save for future!

同意!個個都話報10間8間,大人同細路都好辛苦!
原帖由 kc_united 於 09-12-1 15:24 發表
其實我都只是幫我呀囡報了4間kowloon tong. 唔知其他父母原來甘激, 報了十幾間! 其實我間間都有做research. 了解, 實地觀察, 唔希望只是人云亦云, 同老師傾談, 了解教育理念, 我所報的4間幼稚園, 都有唔同style. 希 ...

原帖由 cattylui 於 09-12-1 16:14 發表
同意!個個都話報10間8間,大人同細路都好辛苦!  

嘿嘿..九龍塘大戰差唔多完畢
好似話 港島區重頭戲家下先叫剛剛開始炸bor..
呢個星期有..聖瑪加利大, SPK剛剛報完名.., SC, TL...SHK..蘇折(呢個唔sure)......
但系隔左條"維渠"..兩種好唔同"士帶佬"幼稚園"群"....

呢樹BK...有人需要你幫佢傾下價值觀

我地當年只報兩間, 仲同老公有默契, 一間九龍塘既都唔會報....最後報佢隔離 - 石峽尾

醒目開學勳章

有邊個父母唔想睇理念而同小朋友去報吖, 問題係, 呢個社會唔到自己唔屈服!

好多父母當年都係出自屋村幼稚園, 但當年環境又點同今日, 當年10個有9個local父母都唔識英文, 人人都冇催谷, 社會對小朋友要求都唔同。

of coz, 屋村畢業都有出professional, 我自己同c6都係, 但今時今日, 小朋友冇well prepared, 點樣去競爭 ? 宜家人口又多, 豬鼠年d小朋友多到不得了, 唔係話要咩名校, 可以afford得到,  我都希望小朋友入間有好嘅語文環境嘅kg, 呢一點, 個人認為屋村幼稚園好難做得到。

再講, 如果我b係大b, 我都未必報咁多間。

今年豬仔真係BB多, 做Mummy & Daddy 的辛苦晒 !!!

Totally Agree !!!
我都無同仔仔報九龍塘名校,只係在自己住的區內找了兩三間。抱住平常心去in~幸好得到上天護佑我的仔仔入到一間我們很滿意的KG。 我的另一半係教師,佢話名唔名校都唔重要,重點係點教小朋友。還有父母家長的關係也佔一重位。希望大家不需要太緊張,盡了力便可以了!

絕對認同!!
原帖由 木村一真 於 09-12-1 17:45 發表
重點係點教小朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 木村一真 於 09-12-1 17:45 發表
Totally Agree !!!
我都無同仔仔報九龍塘名校,只係在自己住的區內找了兩三間。抱住平常心去in~幸好得到上天護佑我的仔仔入到一間我們很滿意的KG。 我的另一半係教師,佢話名唔名校都唔重要,重點係點教小朋友。還 ...

其實我同c6傾過呢個問題, 我好同意家教好重要.. 所以我一路target嘅係好學校, 唔係一線名校.. KG/中小學都係!
可惜..c6話:如果個仔有最top嘅名校收, 點解唔讀喎!
可喜嘅.. 係c6暫時同意阿仔K1留返原校..
見到呢度d家長咁激, 有時覺得話俾人聽某某KG收咗都唔去讀.. 好似好..黑人憎咁~

點解今年咁激??

因為金猪年出生率高, 2008年都高, 所以出年一樣激。
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

ai..真係幾感慨.  幼稚園je.
攪到間間學校都有d問題咁.  
學校又真係有權揀學生, 唔需要同我地解釋咁多.

原帖由 joychu 於 09-12-1 00:38 發表
一年比一年激,家長選校選到投訴,駡戰!!!
回到寫申請表個時,係咪好想入讀而又search過detail先寄form咩??
乜報名費,回郵信封唔係一早知要比??
reject咗就唔合理??
身教,身教...將來係咩世界 ...

你個c6都岩既~每個家長都想俾最好的給自己兒女。
最緊要係適合自己孩子,不要強求~
我也祝福你個仔仔找到喜歡的學校

原帖由 小曳人 於 09-12-1 18:07 發表

其實我同c6傾過呢個問題, 我好同意家教好重要.. 所以我一路target嘅係好學校, 唔係一線名校.. KG/中小學都係!
可惜..c6話:如果個仔有最top嘅名校收, 點解唔讀喎!
可喜嘅.. 係c6暫時同意阿仔K1留返原校..
見到呢度 ...

回覆 24# kc_united 的文章

十卜十卜十卜
‹ 上一主題|下一主題