用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有家長在等2nd interview結果的呢?
go

有沒有家長在等2nd interview結果的呢? [複製鏈接]

本人還在等兩間小學 的2nd in 結果?不論結果會怎样?經過這次報考小一,讓我深深的體會到這個游戲太難玩?同時我又感受到做家長的辛苦和壓力.
      好想收到點好消息,這样不用六年之後再玩一次?因為大家都不知道六年後,香港的敎育制度又會變成怎样?
       不知道有沒有家長認同本人的講法呢?
   0    0    0    0

我都仲等緊一間既結果, 2nd in 完之後就好想佢快 d 出 result, 等結果呢段時間真係好難頂

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

Totally agreed. I'm waiting for the result from two second interviews. Hopefully good news will come although I dare not to put on too much hopes.

I recalled the time when I was five, surely I couldn't have such outstanding performance. I'm proud of my son no matter what the result will be.

I'm waiting for the second interview result from 3 schools, very excited and really hope we can receive good news.

等緊2間, registered 左2間,12月尾就有結果,希望個遊戲快D完!

如果大家有了好消息?不防第一時間上來通知下,
     祱大家好運........

我自己等的二間都是男校,DBS and YW,好像DBS 11月30日就全部 in  完了,YW好像要12月4日才全部 in 完,不知是否真的呢?
還要等那麼久才知道結果?這段日子真難捱呀

原帖由 Daniel923 於 09-12-1 09:54 發表
我自己等的二間都是男校,DBS and YW,好像DBS 11月30日就全部 in  完了,YW好像要12月4日才全部 in 完,不知是否真的呢?
還要等那麼久才知道結果?這段日子真難捱呀 ...

對! YW 要 in 到今個星期五先完.
YW 今個月16號有result, DBS 我估都差唔多時間

原帖由 fsforth 於 09-12-1 10:09 發表

對! YW 要 in 到今個星期五先完.
YW 今個月16號有result, DBS 我估都差唔多時間

DBS 都係 16號 (聽 talk 時講既), 我都係等呢間

YW 今個月16號有result,不知道會否好像上次那样提早在網上公佈呢?

請問:還有哪几間學校沒有出最後2nd in結果的呀?

DGJS  n CKY ... waiting for 2nd int result too......

回覆 8# fsforth 的文章

dear fsforth,
DBS and YW same day.
would you choose YW or DBS or SSCPS? why?
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

原帖由 littlemak 於 09-12-1 11:18 發表
dear fsforth,
DBS and YW same day.
would you choose YW or DBS or SSCPS? why?

我會用平常心去看待, 因為我地同YW 和DBS無咩關係, 唔會有extra 既校友分, 所以唔會有好大expectation, 睇呀仔既命運點安排啦, 大人小朋友已經盡哂力, 輸左都唔會後悔, in 左咁多間, 佢已經成熟左好多, 其實, 佢已經嬴了自己, 克服了好多心理障礙.

DBS 收當然會要offer, 因為學費平過 SSCPS, 而質數一樣有保證.

如果只係YW 收, 我就煩啦...魚與熊掌, at this moment, 我prefer SSCPS, 以前我一直覺得個仔只係數學得, 所以, 諗住如果DBS唔收就入YW, 最近, 在一個好偶然既機會, 我發覺佢有可能在聽方面係absolute pitch, 在我未清楚佢邊一方面有潛質時, 我會比佢入一間有 all arounded training 既學校, 不過, 同YW比, 學費就真係好貴!

另外, 我會在結果公布之後盡快放番GT和St. Louis 既offer

fsforch:
           我很同意妳講的.小朋友們已經成熟了好多,他們已經嬴了自己, 克服了好多心理障礙.
          在這次報考小一的過程,我對我的囝囝
了解多了很多,還看到他跟平時很多不同的地方,就好像好多老人家講的一样,小朋友的性格和想法,真的是每天都不一样?
          不論結果怎样?我都祱福各位的小朋友,可以找到适合他們性格的小學.

waiting but not much expectation

My son told me he do the best but the test were difficult. I registered 2 2nd tier choices for him.

大家好.........
      在過十几日DBS 和 YW 就出結果了,不知大家現在的心情如何呢?

下星期就知結果啦

YW12月16日就知結果啦....
DBS不知几時知呢?.....
請問:有沒有過來人可以講下dbs几時知結果呀?....
‹ 上一主題|下一主題