用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 收咗10-11年K1嘅媽咪入嚟傾吓啦...
go

收咗10-11年K1嘅媽咪入嚟傾吓啦... [複製鏈接]

收咗10-11年K1嘅媽咪入嚟傾吓啦...
我囡囡係英普pm...
   0    0    0    0

我囝囝收咗英粵am.
其實我想佢讀英普班, 但係要用普通話interview, 我亞仔唔識講, 我知如果要轉就要用普通話再in一次, 係唔係呀?

因為我囡囡返緊嘅nursery有普通話堂...所以佢識用普通話答老師...

咁我又唔知如果要轉使唔使用普通話再in一次wor...你可以打去學校問吓...

你好.我仔都係英普PM
多多指教
想問其實英普一級會收幾多人呢?

想問下有無人知可以轉英普班嗎?

delete delete

原帖由 NICOLE123 於 09-11-29 21:42 發表
你好.我仔都係英普PM
多多指教
想問其實英普一級會收幾多人呢?

hehe...我都想知有幾人呢...?
係呢...如KV都收你仔仔..你會揀KV/SC呢...?

原帖由 cutecutewing 於 09-11-30 10:54 發表

hehe...我都想知有幾人呢...?
係呢...如KV都收你仔仔..你會揀KV/SC呢...?

今日打電話去左問.佢話一班1x至20人英普班大約得5至6班
即係100人左右

如果kv同st cat 我估...我會揀kv 你呢 ?

原帖由 kakagilbert 於 09-11-30 00:46 發表
想問下有無人知可以轉英普班嗎?

你可以打電話去問.不過我估難d囉
因為英普收小d人而且interview果時要考普通話

請問雅息士道和羅福道的ST.Catherine 有什麼不同 ?

原帖由 NICOLE123 於 09-11-30 11:14 發表

今日打電話去左問.佢話一班1x至20人英普班大約得5至6班
即係100人左右

如果kv同st cat 我估...我會揀kv 你呢 ?

如咁好彩KV都收囡囡...我都唔知點...因為我鍾意SC多NET,又有英普,同埋我會俾我囡囡讀直資小學...唉...我心諗最好KV唔好收囡囡(大想頭)...咁我就冇得揀...但我囡囡IN KV的表現好過SC好多...二間都咁好...

My son has received a letter from SC for am- eng/can class.

According to my research, KV graduates' performance is worse than SK after K1-2. It is because KV just tends to train up the students's  writing and dictation ability during Kindergarten. So in primary one, KV graduates' marks would be higher in the traditional school.

Sorry for the typo error.  I want to say after primary 1-2 (  not K1-2),  KV graduates may be not much better than SC.

原帖由 cutecutewing 於 09-11-30 13:12 發表

如咁好彩KV都收囡囡...我都唔知點...因為我鍾意SC多NET,又有英普,同埋我會俾我囡囡讀直資小學...唉...我心諗最好KV唔好收囡囡(大想頭)...咁我就冇得揀...但我囡囡IN KV的表現好過SC好多...二間都咁好... ...

你地好!!
我同你一樣都係中意SC多d Net,而且個女都係in KV好過SC好多,不過,我個女in SC時麻麻地.,in KV時,肯唱歌兼搖晒頭咁唱,自己主動答問題...
但係kv收唔收就未知喇~~
不過,佢好似好enjoy interview @ KV咁!!好得意呀~~ 唔知佢係唔係中意kv多d呢??!!
不過,讀邊間,都係收左先make final dicussion la !!

原帖由 cherylyau_b 於 09-11-30 16:14 發表

你地好!!
我同你一樣都係中意SC多d Net,而且個女都係in KV好過SC好多,不過,我個女in SC時麻麻地.,in KV時,肯唱歌兼搖晒頭咁唱,自己主動答問題...
但係kv收唔收就未知喇~~
不過,佢好似好enjoy interview @ KV咁!!好 ...

我個囡同你個囡一樣呢...HAHA...

有冇人知道讀SC全年開支要幾多?Thanks

有冇人知道讀SC全年開支要幾多(包括學費,雜費,書簿費,校車費,所有費用)?請指教.

我個女入到英普am, 我真係開心到癲咗~~
如果kv又收咁就真係頭痕..因為我想個女入傳統小學, 咁kv課程係絕對合適..但係我真係好鍾意英普班, 學好普通話中文都唔會太差..
不過kv收先算啦

sc一年學費$33,000左右, 好似冇咩雜費, 校車由鑽石山去around $800/月

原帖由 hecabb 於 09-11-30 19:02 發表
我個女入到英普am, 我真係開心到癲咗~~
如果kv又收咁就真係頭痕..因為我想個女入傳統小學, 咁kv課程係絕對合適..但係我真係好鍾意英普班, 學好普通話中文都唔會太差..
不過kv收先算啦

sc一年學費$33,000左右, 好似 ...

hecabb..我同你嘅心情一樣呢...hehe
我見到offer嗰張form寫住...
學費09-10係$3540
學費10-11申請緊加價...
mis fee $1161...

Hello,
My son is accepted to Norfolk am, but we had offer from HKPS pm too, he was accepted to Pre Nursery, and was guarannted a K1 place for 10/11. I think I like SC better, as the campus is bigger and it seems that SC is better organized.
‹ 上一主題|下一主題