用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 對咩野玩具都依然冇興趣
go

對咩野玩具都依然冇興趣 [複製鏈接]

亞仔到而家都係冇興趣玩玩具, 有咩野方法/玩具可以引起佢興趣?

見佢係屋企好似百無聊賴, 最鍾意係房聽歌及望街景, 家居訓練又唔專注...唉
   0    0    0    0

原帖由 owl_2046 於 09-11-29 00:45 發表
亞仔到而家都係冇興趣玩玩具, 有咩野方法/玩具可以引起佢興趣?

見佢係屋企好似百無聊賴, 最鍾意係房聽歌及望街景, 家居訓練又唔專注...唉

我個仔對咩玩具都有興趣, 但對咩電視節目都冇興趣, 我都好頭痛...... 做阿媽嘅真係好煩, 有人嫌小朋友成日睇電視, 有人(我)鬧個仔咩電視都唔睇.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我仔對玩具興趣都唔係好大,tv好like 睇,都係間中比返d bb既 dvd佢睇.

不過我發現阿仔唔玩一d玩具係因佢唔識玩or玩唔到,如 sharp shorter 佢放幾次唔放到就唔玩,但放圈圈就日日都自己玩幾次,當然,好多時都係掉到住屋都係 ><

有咩方法呢??

回覆 5# pipi331 的文章

其實我介左一段時间的,不過有時要煮飯佢又曳,開一陣 LOR,不過又有d新發现,之前一直都唔會 follow d dvd 做手摯,而家間中都會,聽到拍手聲,都會自已拍手手,多左模仿.

原帖由 owl_2046 於 09-11-29 00:45 發表

你可以留意吓佢望街景係望d 乜, 買番類似玩具同佢玩.....

原帖由 kikiboy 於 09-11-29 00:51 發表

我個仔對咩玩具都有興趣, 但對咩電視節目都冇興趣, 我都好頭痛...... 做阿媽嘅真係好煩, 有人嫌小朋友成日睇電視, 有人(我)鬧個仔咩電視都唔睇.

呢件係好事嚟喎!

我都係咁話....我個仔中哂!!
原帖由 pipi331 於 09-11-29 15:38 發表

2歲以下小朋友, 一天唔好睇電視超過半小時.
我嚴重中招, 呢句系心底話.

我都中招啦.
有時忙住做其他野, 真係迫不得已先比佢睇, 諗住睇下班尼, HelloKitty泥膠公仔系列, 迪士尼呢D有益又可以學到野, 點知...
以前我地細個都係咁一日睇到黑, 點解我地又冇事?

原帖由 pipi331 於 09-11-29 15:38 發表

2歲以下小朋友, 一天唔好睇電視超過半小時.
我嚴重中招, 呢句系心底話.

點拉呀? 已經係咁啦, 但拉唔係好出
我就黎"拉柴"就真

原帖由 pipi331 於 09-11-30 23:40 發表

我地無事因為我地唔系a.  但亞仔系a, 非常非常需要有人同佢互動, 拉佢出來.

你都講中晒啦, 冇feedback, 由其係公眾地方, 我有我講, 佢有佢望, 自己好似同空氣對話, 但又唔抵得, 好似個傻婆咁..但都習慣啦, 見到其他母子一問一答, 羨慕死我

原帖由 pipi331 於 09-12-2 23:46 發表

感同身受, 同呢d咁無互動的小朋友相處, 有時真系幾無癮吓. 10問9唔應, 擰歪面, 走開系家常便飯. 脾氣又大, 又唔理人. 好似 "與光同行" 光仔媽咪咁: 仔!  請您望我一眼, 回應我的愛.  講起都一売眼淚.  惟有 留意吓 ...

各位的話真係句句都中,真係"腰心腰肺"..

阿囡好多玩具都唔識玩,但又冇興趣去學.真係唔知點教...

期望有冇過來人畀d心德.

原帖由 scholar 於 09-12-21 18:05 發表

我個仔情況同你個女都差唔多,我都唔知點先可以引佢玩,最慘就係我個仔重要係唔鐘意"痴"我,都唔知點算好..唉.........

我個仔18-24個月果時都係咁.... 我地會捉住佢隻手要佢學..一路做一路旁述,聲線要高些,快樂的感覺。(因為如果你指意佢自己睇..你真係可能要做10次佢先會有興趣望2眼)。幾秒後佢會抗拒,由他走開。每日做,無聊時又做,得閒又做,慢慢佢就會學識架啦...真係要好多時間慢慢教。

而家佢未到3歲,不知幾鐘意同我玩,不過,我地已經不玩玩具啦...我要訓練佢同人對答,聽指令。好多時我地玩小明, 捉e因, 在床上poo poo吱,......他靜靜地坐低畫畫時, 我就叫佢攞d野比我...食飯前要佢將筷子/spoon由kitchen送到dinner table上面...叫佢自已扣seatbelt...慢慢增加佢能力可及的task, 佢有成功感, 好開心。

原帖由 scholar 於 09-12-21 18:05 發表

我個仔就肯同任何人玩刺激及無聊遊戲, 例如:0即, 睇VCD睇到好緊張會好肉緊同人扮驚, R腳板, 抱住佢轉, 拋來拋去...等
但一到正經枱面玩具佢就好抗拒...以前都肯塗下鴉, 而家學校日日要佢畫就唔肯係屋企畫.

原帖由 Capricorn2521 於 09-12-22 11:14 發表
我個仔18-24個月果時都係咁.... 我地會捉住佢隻手要佢學..一路做一路旁述,聲線要高些,快樂的感覺。(因為如果你指意佢自己睇..你真係可能要做10次佢先會有興趣望2眼)。幾秒後佢會抗拒,由他走開。每日做,無聊時又做,得閒又 ...
‹ 上一主題|下一主題