用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 What is the price range of a second hand (6 years) R ...
go

What is the price range of a second hand (6 years) Ronisch 118 piano? [複製鏈接]

Please kindly give advice.
   0    0    0    0

我不知道應該要幾多錢, 不過我覺得ronisch的一手琴price vs quality是比大路的日本琴抵~

市場上ronisch的二手琴少, 所以比較難話6年琴二手應該幾多錢, 因為可參考既價少, 同埋通常唔大路的琴放二手時的折讓唔會好似yamaha, kawai咁多, 物以罕為貴嘛~118應該是柏斯賣緊的ronisch尾二低的model, 最低果個model我記得是$4X,XXX,而呢個尾二低的我唔記得,但應該是$50,000-60,000,你可以去柏斯琴行看看和睇下實質價錢, 再自己衡量一下二手價~

同埋佢呢個model有好多唔同既特別色和decorations可以揀, 如果個琴是普通基本全黑/全啡令面又會平過特別外觀果d好多~

不過ronisch係好琴黎, 德國琴, touching同聲音都好好, 又會比yamaha之類的耐用(我覺得日本琴通常會比歐洲琴快d變差, 冇咁襟)~雖然話歐洲琴冇咁岩香港的潮濕天氣, 但ronisch的只要一年365日24hrs都開著暖管都ok了~同埋ronisch個pedal都好好用, 層次多~

謝謝你咁詳細的解釋.  自己也傾向歐洲琴, 而佢的二手價同Yamaha和Kawai某些型號(全新)又差不多, 所以十五十六呀!  
‹ 上一主題|下一主題