用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問可以o係邊度做資優test?
樓主: l_wingwing
go

請問可以o係邊度做資優test? [複製鏈接]

原帖由 BH_2 於 09-12-12 00:58 發表
其實個test 會唔會出到佢是 阿氏保加 定 自閉 定 智力高 ?  定是只是你估佢亞氏保加, 佢 check 係唔係 ? 幾多歲可以做 ?

你個仔真係幾 typical , 我識幾個都係喜歡巴士及火車, 冇咩同人溝通, 你個女又真係幾資優,  ...

其實個test 會唔會出到佢是 阿氏保加 定 自閉 定 智力高 ?  
===> 當日我做果個test... 你可以當係一個初步評估, 姑娘會睇番個小朋友各個範疇o既程度去到邊 (體能/平衡感/手眼協調/智力/語言/脾性...), 即日唔會有"斷症", 你唔問的話姑娘亦唔會主動講個小朋友係掂到咩野問題; 果日我死晒狗咁求左佢幾次, 佢先話暫時睇症狀就應該係亞氏保加, 仲有少少語言遲緩, 但智力就正常, 不過佢都好保守, 不停話點都要等醫生再做一次專業d嘅評估先可以斷症~

定是只是你估佢亞氏保加, 佢 check 係唔係 ?
===> 我都唔知乜嘢係亞氏保加, 只知佢一直某d行為都怪怪地, 如果簡獨睇佢咪覺得冇咩問題囉, 但當一大班小朋友走埋一齊時, 就會睇到自己個仔o既分別, 而佢果份固執&脾氣... 真係好得人驚, 唔會話俾粒糖就可以氹到佢, 就算呢時呢刻佢為左食你粒糖而 claim down, 食完下一刻又會番番去佢認為有問題o既地方... 正如上面講, 姑娘就話佢好大機會係, 而之後我地見完言語治療師, 個言語治療師又會由頭到尾問一次症, 佢聽完都話行為果 part 完全中晒亞氏保加o既特徵, 但語言能力又未衰到有語障囉, 唉~

幾多歲可以做 ?
===> 你指正苦果邊d評估?? 我又唔太sure, 因為當日見有d歲幾兩歲o既已經番緊去做treatment...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

OH, Thank u ah !, Hope your son will be OK after doctor's check la..even 阿氏保加都唔係太大問題, 未必會太影響小朋友的表現..只係要訓練下同人相處的技巧..

原帖由 tsznok 於 09-12-12 19:09 發表

其實個test 會唔會出到佢是 阿氏保加 定 自閉 定 智力高 ?  
===> 當日我做果個test... 你可以當係一個初步評估, 姑娘會睇番個小朋友各個範疇o既程度去到邊 (體能/平衡感/手眼協調/智力/語言/脾性...), 即日唔會有 ...

TSZ

其實佢咁細個都應該有得改的, 有時做些問卷, 你佔大部份佢都會當作這個症狀.
所以都不用擔心.

原帖由 tsznok 於 09-12-12 19:09 發表

===> 當日我做果個test... 你可以當係一個初步評估, 姑娘會睇番個小朋友各個範疇o既程度去到邊 (體能/平衡感/手眼協調/智力/語言/脾性...), 即日唔會有 ...

原帖由 BH_2 於 09-12-17 22:59 發表
OH, Thank u ah !, Hope your son will be OK after doctor's check la..even 阿氏保加都唔係太大問題, 未必會太影響小朋友的表現..只係要訓練下同人相處的技巧..

由於仲要排上一大段日子先可以安排做訓練, 所以我都訂左本書, 打算先自行在家開始訓練佢社交技巧及情緒表達等兩方面囉~
§ 吾家三寶 §

其實可以試下出面機構做, 因為等政府有時唔知,要等幾耐的.

原帖由 tsznok 於 09-12-19 07:36 發表

由於仲要排上一大段日子先可以安排做訓練, 所以我都訂左本書, 打算先自行在家開始訓練佢社交技巧及情緒表達等兩方面囉~

原帖由 tsznok 於 09-12-7 14:01 發表
經朋友教路, 我先去普通私家醫生"買"封轉介信, 再book 左尤德做智能評估,

我第一次入呢版.......唔好意思, 我想問一下轉介信要點問醫生開?

我個女今年2歲4個月, 佢有d似你囡囡, 但無咁聰明; 寧願睇書都唔玩玩具, 平均一日睇成3個鐘頭, 同佢講完故事書, 轉頭佢可以講番8成俾公仔聽.

本來都無乜擔心, 但最近呢幾個月發覺佢越來越sensitive, 好多時話完佢, 佢當場無事, 但夜晚會攬住個公仔同個公仔投訴, 我地偷聽過佢同個公仔講"哦~原來你媽媽依家唔錫你啦", 個時佢2歲

依家情況變本加厲, 好似睇101斑點狗, 佢會對住本書大滴大滴眼淚流出來, 問佢傷心乜? 就係書裡面狗仔無爸爸媽媽, 2歲嘅憂鬱少女.......我同老公都唔知點教

原帖由 A.C.C. 於 09-12-30 18:19 發表

我第一次入呢版.......唔好意思, 我想問一下轉介信要點問醫生開?

我個女今年2歲4個月, 佢有d似你囡囡, 但無咁聰明; 寧願睇書都唔玩玩具, 平均一日睇成3個鐘頭, 同佢講完故事書, 轉頭佢可以講番8成俾公仔聽.

本來 ...

HELLO~~~
你可以去番睇開果個私家E生, 同佢講你留意到囡囡情緒唔太穩定, 想盡早去正苦嘅評估中心 (CAC) 跟進, 咁就 OK!

當你有信係手時, 就打去 CAC 登記就得!

PLS CHECK PM LA~
§ 吾家三寶 §

原帖由 tsznok 於 09-12-31 13:40 發表

HELLO~~~
你可以去番睇開果個私家E生, 同佢講你留意到囡囡情緒唔太穩定, 想盡早去正苦嘅評估中心 (CAC) 跟進, 咁就 OK!

當你有信係手時, 就打去 CAC 登記就得!

PLS CHECK PM LA~ ...

Thx~~~希望可以早D book到

可以荃灣家福會, 三年前約港幣2,500.00

其實可等入到小學學校發現佢有需要會同佢做test的. 咁可以省回$$$$

原帖由 da 於 10-1-20 13:28 發表
可以荃灣家福會, 三年前約港幣2,500.00

小朋友在三年班自費測試, 因為老師沒有發現.

一,二年班在直資小學就, 老師沒有發現, 可能大部份都是相同
三年班轉傳統小學, 那些老師都沒有發現, 結果自費測試

tsznok:

請問您個仔在政府做評估後, 有沒有測試分數記錄和報告比您?

(我還是未決定去不去!  怕仔仔知道自己有問題, 不喜歡!)

原帖由 tsznok 於 09-11-28 16:21 發表
好多私人機構都有, 不過好貴 (對我來說), full report 好似要 4-5k, 真係攞左我條命...

btw, 我二仔因為情緒問題 (懷疑佢有亞氏保加傾向), 而家排期等政府做評估, 好快, 十日八日左右就有得見醫生, 你可以試下打去 ...

tsznok:

(我還是未決定去不去!  怕仔仔知道自己有問題, 不喜歡!) 引用:
原帖由 tsznok 於 09-11-28 16:21 發表
好多私人機構都有, 不過好貴 (對我來說), full report 好似要 4-5k, 真係攞左我條命...

btw, 我二仔因為情緒問題 (懷疑佢有亞氏保加傾向), 而家排期等政府做評估, 好快, 十日八日左右就有得見醫生, 你可以試下打去 ...

tsznok:

(我還是未決定去不去!  怕仔仔知道自己有問題, 不喜歡!) 引用:

佢地會有報告及分數俾番家長傢,不過當同家長傾談結果時,會叫你盡量使開個小朋友(如由另一位家長看管 / 在遊戲區由嬸嬸幫手睇住先), 所以個小朋友係唔會聽到result...

至於上去做test時, 我都係同個仔講:"我地上去玩,同姑娘傾計...." 冇提到因為懷佢有事先去睇醫生...云云~

我而家都15/16好唔好幫個細女排埋期...
上次睇我二仔個姑娘就話叫我排埋,轉介信我都已經有係手 (由私家醫生開)...但, 話說呀女剛剛係12月夠2歲時插班讀n1,老師對左佢一個月左右後, 就同我講,睇得到呀女已有k2學生o既表現及能力,好大可能都係資優生, 咁我就問起有冇需要帶佢去cac,老師又話佢情緒各方面都仲算幾穩定,唔使咁早搵服務...

唉,真係好煩!我都好迷...

原帖由 HALLVARDMOM 於 10-1-26 14:53 發表
tsznok:

(我還是未決定去不去!  怕仔仔知道自己有問題, 不喜歡!) 引用:原帖由 tsznok 於 09-11-28 16:21 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/com ...
§ 吾家三寶 §

謝謝您的回覆!

我就話您幾好呀, 資優生聰明呀! 您可先苦後 甜!

努力, 加油!

回覆 2# tsznok 的文章

tsznok,

因我的私家醫生要我帶仔仔一起去見他才寫轉介信, 我怕我和醫生的對話比仔仔聽到不開心, 最後, 決定不check住!

其實政府有咩support,如果有情緒問題?

原帖由 tsznok 於 10-1-26 23:03 發表
佢地會有報告及分數俾番家長傢,不過當同家長傾談結果時,會叫你盡量使開個小朋友(如由另一位家長看管 / 在遊戲區由嬸嬸幫手睇住先), 所以個小朋友係唔會聽到result...

至於上去做test時, 我都係同個仔講:"我地上去玩 ...

tsznok
你好 ! 你講既2囝情況簡直好似講既我個囡一樣, 我個囡依家5歲, 我終於頂唔順, 打算帶佢搵真相, 等醫生教我點樣了解這此小朋友.我一路睇你地分享我就一路驚,以前佢細就以為遲d就會好d只可能係細關係姐,不過學你話以前既問題真係有好既改善,反之新既問題有增加 ! 我每日心情好似同佢鬥智鬥力 !  
正如你所講佢地唔會表現d野識與唔識比你知,而果d皮4係用發癲來形容, 我同普通小朋友媽咪分享佢地會覺得我誇張"姐", 因為我個囡唔觸怒佢係一個好普通既小朋友,學校所學既野我地都唔會同佢溫習,而成績叫ok ! 老師都話佢係專心, 所以作為我梗係唔會正面面對亞囡問題,同你地小朋友一樣佢係非常喜歡睇書, 仲好專心 !
我好年記k1時候佢差不多每日回到學校放底書包就即刻向老師講我好唔開心, 又會上上吓堂會喊, 原因老師係唔知, 唔理佢一陣就會冇事,不過唔洗問係地d喜好一定好特別&專一啦, 我形容我個囡係"痾個".
我想問吓除左情緒問題, 你地小朋友仲有冇其實特別問題呀 ?

各位,

我下星期一下午都同阿女去CAC見姑娘, 唉~
‹ 上一主題|下一主題