用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人算不如天算--IN 沙田樂基
樓主: luiflora
go

人算不如天算--IN 沙田樂基 [複製鏈接]

i think so coz i din't wait for too long after choosing the international....
原帖由 anniese 於 09-11-29 23:56 發表
咿。。。照你甘講,即是報英普班的人唔係好多?

原帖由 luiflora 於 09-11-30 14:36 發表

我打算比個仔仔讀一年半學校,所以in沙田靈光幼兒學校,好時光(沙田),嘉德麗(沙田第一城),康傑(馬鞍山)for 2010年2月,朗思(9龍塘),迦南幼兒園(9龍塘),啟思(9龍塘)for 2010年8月!留位了think,沙田樂基等結果,還欠9龍 ...

many tks!! 你既提議好好,我都無諗過添!!但係,因為Think吾係我既1st choice,如果佢地真係俾我轉到KlnTong,但我到時又吾讀去另一間,咁又好似好衰,所以我又吾係好敢o係現階段申請轉.......唉.......

你講既一年半學校,都係要番5日架?同playgroup吾同?我都吾知有呢d班!

原帖由 twinsstar 於 09-11-30 15:53 發表
hey .. you don't have to worry. I think for nursery, finding a school which is near your home is very important too. It's very harsh for a 2 yr old kids to travel long way to school. You can change it ...

many tks for your advice!!  

You can change it to Kln tong in K1 -->> 一定可以轉到嗎? 請問你知吾知係咪到K1, Kln Tong branch教英文既時間仍然係比其他branch多?

原帖由 pingu_k 於 09-12-1 00:50 發表

many tks!! 你既提議好好,我都無諗過添!!但係,因為Think吾係我既1st choice,如果佢地真係俾我轉到KlnTong,但我到時又吾讀去另一間,咁又好似好衰,所以我又吾係好敢o係現階段申請轉.......唉.......

你講既一年半學 ...

香港小朋友足兩歲可以入讀n班,而我仔仔是大b一月尾出世,所以明年2月可入讀,不過就要插2007年出生的n班,所以不可以報d超出名學校,一定無位!或者你又會問,甘8月時是否升k1,當然不是,因為8月時佢又未足夠2歲8個月(最小要求)入k1,所以依然是n班,甘就變了比佢讀一年半n班!!無法啦,父母都要返工,真的不想佢成日對住姐姐.

原帖由 pingu_k 於 09-12-1 00:56 發表

many tks for your advice!!  

You can change it to Kln tong in K1 -->> 一定可以轉到嗎? 請問你知吾知係咪到K1, Kln Tong branch教英文既時間仍然係比其他branch多?

一定可以轉到!!只要佢地收返你小朋友升k1(唔收返機會好低)!!9龍塘教的英文比重應該係比其他地區多,即使一樣,起碼9龍塘是真正的外國人教,有d係英美老師!!我知是因為朋友上星期成功幫個女轉左及資料來自佢!!!

原帖由 luiflora 於 09-12-1 10:45 發表

香港小朋友足兩歲可以入讀n班,而我仔仔是大b一月尾出世,所以明年2月可入讀,不過就要插2007年出生的n班,所以不可以報d超出名學校,一定無位!或者你又會問,甘8月時是否升k1,當然不是,因為8月時佢又未足夠2歲8個月(最 ...

OR......明白!!! : ))

原帖由 luiflora 於 09-12-1 10:54 發表

一定可以轉到!!只要佢地收返你小朋友升k1(唔收返機會好低)!!9龍塘教的英文比重應該係比其他地區多,即使一樣,起碼9龍塘是真正的外國人教,有d係英美老師!!我知是因為朋友上星期成功幫個女轉左及資料來自佢!!! ...

many tks!咁我都安樂番少少........

原帖由 jaimegaga 於 09-11-30 21:28 發表
actually i picked local because it is morning class, but i choose international as second choice....btw how old is your son? what questions did they ask?
here are the question she asked my daughter:
1 ...

原來個個考d問題都差唔多,老師都係甘問我個仔仔,佢90%做到,10%唔想做(佢講了l dont know 及 what's this),還在in時,走去了另一張台玩人地d玩具,同人地個老師有講有笑tim,要爸爸抱佢返位,爸爸忘記叫仔仔同in我地個老師講"sorry",不過仔仔走時有講thanks and byebye"
唸唸下,如果學校只是考小朋友反應,我唸仔仔可能都有機會瓜...但係如果考服從性,仔仔一定肥佬!!

Anyone knows WHEN will we get the result?

your boy is very smart ....as can answer most of the questions, and know how to say "i don't know.." moreover he is a big B, should be easily get in la.... why u think you interview is not good lei...

原帖由 luiflora 於 09-12-2 10:31 發表

原來個個考d問題都差唔多,老師都係甘問我個仔仔,佢90%做到,10%唔想做(佢講了l dont know 及 what's this),還在in時,走去了另一張台玩人地d玩具,同人地個老師有講有笑tim,要爸爸抱佢返位,爸爸忘記叫仔仔同in我地個 ...

原帖由 jaimegaga 於 09-12-2 22:21 發表
your boy is very smart ....as can answer most of the questions, and know how to say "i don't know.." moreover he is a big B, should be easily get in la.... why u think you interview is not good lei... ...

yes, seems his performance is v gd!!!

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 09-12-2 10:31 發表

原來個個考d問題都差唔多,老師都係甘問我個仔仔,佢90%做到,10%唔想做(佢講了l dont know 及 what's this),還在in時,走去了另一張台玩人地d玩具,同人地個老師有講有笑tim,要爸爸抱佢返位,爸爸忘記叫仔仔同in我地個 ...

你仔仔有 9成做到, 都唔錯啦, 只不過係走左去另一張枱到8下, 好奇姐, 未必無機喎.  

我自己都覺得老師係 focus on 個小朋友居多, 問我野時老師對眼都不離望下小朋友, 睇下佢做咩同睇反應.

原帖由 jaimegaga 於 09-12-2 22:21 發表
your boy is very smart ....as can answer most of the questions, and know how to say "i don't know.." moreover he is a big B, should be easily get in la.... why u think you interview is not good lei... ...

可能有對比,之前佢in其他學校時,仔仔不會甘無禮走開及說: l dont know或答單子,之前佢in其他學校時,成日比驚喜我同老師,如:老師問佢耳在那,眼在那...佢答完之後還會唱幾首歌,而老師問佢圖書內的生果是什麼,佢會答一句句子,見到學校其他地方有,佢會好大聲及指住果度講"same",之後佢會講比我地知佢見到d咩,例如:Apple on the tree , one two ..trees.. on the small tree ,Birds are singing in the trees(大約例子)....總之次次老師都讚佢講野好叻,大部份老師還好奇問佢幾時開始識講野,可惜今次佢全用單字答及走開,變得好bb,沒驚喜比個老師,當日老師都好像未清醒甘,還問佢會講野嗎??老公又未清醒甘答:會!!我差d暈低,仔仔都講了good morning , hi , apple ...老師會突然失憶!老公又唔sale下仔仔....總之對比之前in的學校,感覺好差!老公,仔仔,老師個個都半夢半醒甘.聽講今年沙田樂基唔易入,成兩千人申請,先收幾十人,有d哥哥姐姐在讀的小朋友又有優先,家長識人又優先...餘下得幾多位姐??所以當日仔仔的表現不突出,我覺得唔會考到囉...

原帖由 jaimegaga 於 09-11-30 21:28 發表
actually i picked local because it is morning class, but i choose international as second choice....btw how old is your son? what questions did they ask?
here are the question she asked my daughter:
1 ...

13個月???嘩~~你個女女都好聰明!!!如果考唔到好學校,一定唔係佢唔叻而係因為細bb囉~~你有無考慮將佢轉大大b???甘你日後一定唔使擔心!!大大b加上佢本身甘聰明,大把好學校比你選擇!!!

原帖由 luiflora 於 09-12-3 11:12 發表

可能有對比,之前佢in其他學校時,仔仔不會甘無禮走開及說: l dont know或答單子,之前佢in其他學校時,成日比驚喜我同老師,如:老師問佢耳在那,眼在那...佢答完之後還會唱幾首歌,而老師問佢圖書內的生果是什麼,佢會答 ...

沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀??

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, 你囝囝好大機會入啦...

再講, 我囡囡個日做到大部份指令我已經開心到要還神, 仲要佢有驚喜同超表現?? 唔好意思係咁我無條件投降!!!

原帖由 Alichau 於 09-12-3 12:28 發表

沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀??

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, 你囝囝好大機會入啦...

再講, 我囡囡個日做到大 ...

多謝你~可能我真的太過緊張這間學校,加上佢之前IN其他學校都唔會有甘反應..所以我當日真的無晒心機,不過NOW無事啦,順緣啦~之前我有打算將中英班改英普班時,打電話去9龍塘樂基,接電話個位小姐的確答:成三千幾人申請,所以你一定要比個申請NO我!而沙田樂基又係甘講...無NO我地幫唔到你,今年起碼成二千人申請.......(因為我無COPY申請表,故唔知道申請NO)...

沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀?? --------------佢得一日interview怎可能in二千人呀!

再講, 我囡囡個日做到大部份指令我已經開心到要還神, 仲要佢有驚喜同超表現?? 唔好意思係咁我無條件投降!!!---------------------我都有這樣同感!

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 14:30 發表
沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀?? --------------佢得一日interview怎可能in二千人呀!

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, ...

多謝你!!!我之前都係甘唸??邊有甘多BB??一日點IN成二千人??我有懷疑是否當日接電話者講錯??OR 我聽錯....不過我同事又係甘講--佢聽到學校內的媽咪甘講...唉~~真真假假真的是一個迷!!!我地又唔識校長,如果唔係,都可以八下!!!

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 14:30 發表

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, ...

我計一計,可能有成兩千都唔奇....9龍塘話3千幾人申請,佢地分兩天,時間9-5,沙田IN一天,時間8:30-6:00,將3千幾人除2,都成一千幾啦,再加上時間長了成個鍾.....甘有兩千都唔奇!!不過即使無,過千都一定有(我唸)!!

原帖由 luiflora 於 09-12-3 14:58 發表

我計一計,可能有成兩千都唔奇....9龍塘話3千幾人申請,佢地分兩天,時間9-5,沙田IN一天,時間8:30-6:00,將3千幾人除2,都成一千幾啦,再加上時間長了成個鍾.....甘有兩千都唔奇!!不過即使無,過千都一定有(我唸)!! ...

我又想八下你平時怎様教你個小朋友,可以教到佢咁叻!
‹ 上一主題|下一主題