用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 表揚基新中學校長協助警方打擊毒品
go

表揚基新中學校長協助警方打擊毒品 [複製鏈接]

校長們, 家長們:

基新中學校長因學校名稱曝光, 自覺太傻、太天真, 後悔協助警方。身為母親, 我希望校長們明白, 泄密是不對, 但幫助下一代打擊毒品罪行, 是最重要的, 是公民責任, 古今中外, 吸毒是嚴重罪行, 影響一生。

校長們, 家長們,  為保護下一代, 避免更多學生受害, 協助警方是應表揚的, 不應說後悔協助, 否則怎樣教孩子明辯是非? 還是應教他們面子最重要?  

再次讚賞基新中學校長的愛和勇氣!
   0    0    0    0

Totally agree!!

原帖由 SunshineMom 於 09-11-27 13:36 發表
校長們, 家長們:

基新中學校長因學校名稱曝光, 自覺太傻、太天真, 後悔協助警方。身為母親, 我希望校長們明白, 泄密是不對, 但幫助下一代打擊毒品罪行, 是最重要的, 更是公民責任, 古今中外, 吸毒是嚴重罪行, 影響 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ANDREAMLEE 於 09-11-27 14:02 發表
大家請支持郭校長~

眾所周知校園濫毒成風,名校也無一幸免,基新中學郭校長有見及此,亦好勇敢地面對以及同警方合作,真係唔係每間學校都肯行出第一步的,整個行動共拉了廿多人,但該校已街知巷聞了,郭校長因而後悔與警方合作,另到整校上上下下各師生都不安和不快,學生家長都很擔心!

我個人認為郭校長很偉大,她帶領整個香港未來的棟樑走向光明,她今次行動真是個很大的貢獻!我亦覺得這間學校有呢個無私的校長,是老師及同學的光榮!她為的是整個香港,唔係自己學校咁簡單,希望基新中學全校各師生都勇敢面對這個突然其來的逆境!努力向前!努力!加油!

本人十分欣賞校長的做法, 她不應後悔跟警方合作, 因為她的合作巳拉了36人及拯救了許多學生

原帖由 SunshineMom 於 09-11-27 13:36 發表
校長們, 家長們:

基新中學校長因學校名稱曝光, 自覺太傻、太天真, 後悔協助警方。身為母親, 我希望校長們明白, 泄密是不對, 但幫助下一代打擊毒品罪行, 是最重要的, 更是公民責任, 古今中外, 吸毒是嚴重罪行, 影響 ...

絕對同意!
校方肯同警方合作, 證明呢間學校係一間肯正視同全力打擊學生吸毒問題嘅學校, 經過今次, 相信毒販都唔咁攪呢間學校, 如果我喺呢區住,個仔係六年級, 我都會揀呢間中學。

佢好過有啲學校, 隱瞞情況, 個仔/女喺度讀俾毒販攪都唔知。

好似今年初喇沙書院有個中四學生被學校老師發現蔵有毒品, 學校於是報警。!雖然傳媒大肆報導, 有似有損名聲, 但我就我好欣賞學校的做法, 好等其他學生有所警惕, 俾學生知學校唔會包庇及隱瞞呢啲事。

所以校長其實唔駛後悔, 成間學校嘅師生唔好為呢件事為恥!

原帖由 maglam1985 於 09-11-27 15:28 發表

絕對同意!
校方肯同警方合作, 證明呢間學校係一間肯正視同全力打擊學生吸毒問題嘅學校, 經過今次, 相信毒販都唔咁攪呢間學校, 如果我喺呢區住,個仔係六年級, 我都會揀呢間中學。

佢好過有啲學校, 隱瞞情況, 個仔/ ...

呢間係band 3 頭中學,如果你個仔唔係band 3,你還會選佢嗎?
e + 咁多學生吸毒,由其是北區,佢憑咩話佢學校冇一個學生吸毒呀?

In Band 3 schools there are also excellent students.  There are no bad or stupid kids but bad and stupid teachers and parents only.  

I think we should see things positively and be good examples to children.

All students should be proud of their principal.  She has done something right.

原帖由 樂樂 於 09-11-27 15:51 發表

呢間係band 3 頭中學,如果你個仔唔係band 3,你還會選佢嗎?
e + 咁多學生吸毒,由其是北區,佢憑咩話佢學校冇一個學生吸毒呀?

1. 梗係講如果我個仔係band 3學生要揀學校時, 我會揀呢間學校。既然好似好多學校話有學生濫藥/吸毒嘅問題, 俾我就會揀一間校方會正視問題存在嘅學校。
2. 佢(校長)都冇話佢學校有冇學生吸毒, 只係冇學生俾警察拉。

留意:""的寫法應是""

. 梗係講如果我個仔係band 3學生要揀學校時, 我會揀呢間學校。既然好似好多學校話有學生濫藥/吸毒嘅問題, 俾我就會揀一間校方會正視問題存在嘅學校。
2. 佢(校長)都冇話佢學校有冇學生吸毒, 只係冇學生俾警察拉。

留意:"由其"的寫法應是"尤其"

多謝你提醒,我都知唔係呢個"由",但我唔知點打"尤"字,所以就打左由其,

我係聽收音機架,我清清楚楚聽到佢強調佢學校冇人販毒,冇人吸毒呀.

好坦白講一句.

就算無警方無洩漏校名.你估真係日後會無口講述而傳左黎 .之不過 , 校長這樣講左出黎 .覺得反而會令更多 學校拒絕跟警方合作.這樣可能影響更多學生日後會出事 .而不是 拉 30 多人這一 回事了

要是跟警方合作, 即學校本身出現有題, 才會跟警方合作而己.校長這樣公開, 才保住自己學校, 得了口啤 . 但 與此同時 , 若此事令其他學校如不再跟警方合作 , 來對付校園索 k 這嚴峻問題既話 .

北區學生吸毒問題, 在此一刻是無助, 亦觀乎日後警方更難入 手.

希望我係諗錯 ~~~~~~

十卜十卜基新中學

原帖由 樂樂 於 09-11-27 03:51 PM 發表

校長應該好心明自己有咩學生, 亦應好想教好學生先決定與警方合作, 就算公開亦無咩問題, 這只會令人欽佩校方正視問題而唔係逃避, 如果唔清除問題, 只會越來越差, 學壞好容易, 這表示最小短期內學生會行為檢點先;支持校方做法。
而校長應該正面向大眾表揚, 要推廣, 而唔係指責。

原帖由 樂樂 於 09-11-28 13:44 發表
. 梗係講如果我個仔係band 3學生要揀學校時, 我會揀呢間學校。既然好似好多學校話有學生濫藥/吸毒嘅問題, 俾我就會揀一間校方會正視問題存在嘅學校。

...

"尤"的倉頡碼是: 戈大山

原帖由 maglam1985 於 09-11-28 23:01 發表

"尤"的倉頡碼是: 戈大山

THANKS

原帖由 IMAX 於 09-11-28 18:31 發表
好坦白講一句.

就算無警方無洩漏校名.你估真係日後會無口講述而傳左黎 .之不過 , 校長這樣講左出黎 .覺得反而會令更多 學校拒絕跟警方合作.這樣可能影響更多學生日後會出事 .而不是 拉 30 多人這一 回事了

要是跟 ...

好同意你見解.

極欣賞此校校長的
勇氣、大愛、寬容跟正面態度!
為你拍拍掌!

但我唔係咁欣賞佢打蛇隨棍上,要教統局公開聲明,基新係好學校....

同埋我個人覺得佢講野既tone好似金裝四大才子既—林家楝(文徵明)

當然俾人爆左間學校名出來就十萬個唔願意架喇...咪睇下最後有無人要負責囉。

勇氣、大愛、寬容跟正面態度-->大誇張了吧?
‹ 上一主題|下一主題