用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 ...
樓主: 布甸仔媽媽
go

仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 [複製鏈接]

原帖由 bettylam 於 09-12-6 12:56 發表
dear2b:

真真知我者無若你地喎~

我次次gathering都笑爆咀,標晒眼淚水~返到屋企落妝時,見到二邊眼尾直落的成尺厚粉nut晒,二條闊幾1cm,好長而又彎的笑淚痕有時直頭去到頸項 好彩你地期間無人記得影相 ...

Dear Betty

您咪玩我,邊度有成尺厚粉呀 :;pppp: :;pppp: 虧您想像得出又形容得咁鬼傳神

原帖由 bettylam 於 09-12-6 13:01 發表
哈哈~今朝真係打字打到手軟.

又係逛街街楝禮物時間,因要選購同事結婚卡同禮物,搵左幾間同行左幾日都楝吾到心頭好,我真係好醃尖...

呀女尋日逛左色色店話好多正野,等我拾番的眼耳口鼻,出去巡下先

待會見啦!老友,如 ...

Dear Betty

我係好鬼想嘆您既煲仔飯架(尋晚我地都去左廟街食煲仔飯),不過知道您朝早肯定都裙拉褲甩,點好意思呀 .....

原帖由 bettylam 於 09-12-6 14:02 發表
算死草又黎啦!

尋晚餐打癲佬計落都吾算貴喎~

街市白蘿蔔做湯底hkd4.50
生菜一斤,菜心二斤,食吾晒hkd11.-
x昌買左日式肉片2包hkd27.80
東記鮮蝦雲吞買2送1包菠菜雲吞hkd20.-
(多野食到無開)
四海魚皮+咖哩魚皮餃2包 ...

Dear Betty

其實係屋企打邊邊肯定划算過出街食好多,尤其有您呢個咁精打細算的好主婦,不過其實如果您留到今晚先打會仲好喎,用海鮮打邊邊 ........

醒目開學勳章

dear 2b:

我吾煮煲仔飯都係每朝裙拉褲nut,成日都吾知為乜,由細到大都係,無事無幹都吾知點解趕頭趕命,雞咁腳係咁跑,所以呀媽成日話我出世時走nut左的野

2b:我今晚用個煲又試下整冬菜咸蛋蒸肉餅,成功又post相引下你地

醒目開學勳章

dear2b:

查實我媽當年係鄉下一出香港,就車衣,屋企有衣車,我好細時已經幫已經識車衫,呀媽拎衫返黎車,我做完功課要幫手架...老豆就係家庭做毛衣,我仲識縫盤...73年香港製衣行業因quota限制,老豆迫住賣晒佢的生財工具,成家人跟佢入石崗耕田,所以我仲識種菜架~~~哈!up到自己鬼咁勁

原帖由 bettylam 於 09-12-6 17:56 發表
dear2b:

查實我媽當年係鄉下一出香港,就車衣,屋企有衣車,我好細時已經幫已經識車衫,呀媽拎衫返黎車,我做完功課要幫手架...老豆就係家庭做毛衣,我仲識縫盤...73年香港製衣行業因quota限制,老豆迫住賣晒佢的生財工具, ...

Dear Betty

確實好鬼勁,我估我亞媽都識得車衣架,記得細個屋企有一台勝家衣車 。。。。

醒目開學勳章

dear2b:

我地打癲爐好攪鬼架,因為我係一個好心急架女人,我會係廚房用蘿蔔做湯底,跟住將我買返黎的料倒3分之一落去滾,熟左後就用個大湯碗盛佢出黎,再將所有野搬晒去枱面,我要食即刻可以食,你地要打就可以慢慢打....

呀!我仲有一樣技倆,就係切蒜粒用油爆香,再加豉油辣油黎點的野食,你下次試試,超正,尋晚用煲仔飯豉油,好ok呀!

betty

原帖由 bettylam 於 09-12-6 18:06 發表
dear2b:

我地打癲爐好攪鬼架,因為我係一個好心急架女人,我會係廚房用蘿蔔做湯底,跟住將我買返黎的料倒3分之一落去滾,熟左後就用個大湯碗盛佢出黎,再將所有野搬晒去枱面,我要食即刻可以食,你地要打就可以慢慢打....
...

Dear Betty 小姐,您似一煲過多 D 喎,我打邊邊喜歡用清水,唔需要湯底,到打完邊邊,已經煲好一煲美味靚湯啦 係呢,您蒸魚用乜野豉油架,我 HB 成日嫌豉油唔夠好味喎

醒目開學勳章

DEAR2B:

大近視~煲完煲咸蛋肉餅冬菜飯,擒擒青,吾記得拍照添

我咪就係用某牌子的蒸魚豉油囉!味道都ok架~有時用某名牌魚露

betty

早晨 !
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

bb,

按肩頸我都得0架.........

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:00 發表
dear 2b

Dear Betty
您好健康呀,日日都咁早,我都係 7 點幾起身
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

bb,

咁我呢? 最多我落金鐘陪太后一齊食0羅....

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:27 發表
dear2b:

係呀!真架,聽朝點拎比你,我係咪要搵的靚毛巾幫佢保溫,不過建議你最好當早餐食

我剛星期五先飛蘇完咋!隔2個再去
2b:等緊 HB 整既愛心早餐的 2B >>你hb真係正,煮緊愛心早 ...

bb,

係呀, 得閒講下俾佢地知道舊時係點, 佢地都好有興趣0架,
不過就千祈唔好學我阿媽感成日提起D不愉快0既往事,
就好似0個日東亞開幕咁, 佢話見到D探射燈就記起日本仔喎...

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:50 發表
dear 2b:

我都未有機爆我的噴血辛酸史比煮妹聽~

呢輪同偉哥都係傾緊呀仔學業,早二日做完飛蘇係一x麵樹就up下細細個就出黎做野搵銀擔起頭家,幫呀媽養家,一家六口,就靠我同呀媽一雙手,我同呀哥最大,呀哥就好堅持儲夠 ...

太后,

咁就要叫你地班靚毛, 釣爛0左0既絲襪唔好掉, 留返俾bb 第日沖奶茶啦...

原帖由 2bzmummy 於 09-12-6 11:30 發表

Dear Betty

原來除了撞鴛鴦仲有拿手凍 0 茶,勁 ! 開小食店指日可待 !

原帖由 正46 於 09-12-7 08:45 發表
bb,

係呀, 得閒講下俾佢地知道舊時係點, 佢地都好有興趣0架,
不過就千祈唔好學我阿媽感成日提起D不愉快0既往事,
就好似0個日東亞開幕咁, 佢話見到D探射燈就記起日本仔喎... :igive ...

早晨

46 兄,乜阿伯有咁好聯想力呀 ?

原帖由 正46 於 09-12-7 08:53 發表
太后,

咁就要叫你地班靚毛, 釣爛0左0既絲襪唔好掉, 留返俾bb 第日沖奶茶啦...

咁梗係用黎仲您果杯啦

bb,

打工千祈唔好打親戚0既, 真係唔熟0食0架,
我以前幫舅父手整眼鏡, 走0個陣佢想連0個七日人工都唔俾呀!

原帖由 bettylam 於 09-12-6 12:48 發表
dear2b:

你當年好好喎,有個uncle照住你,無人蝦,我就比人蝦到,避埋好激氣,不過無喊,皆因我係好難會攪喊果隻...

話說呀媽都成日由的隔離鄰居姐姐或uncle介紹入的廠做,有個係我婆做馬姐昤揍大的uncle,係觀塘開車牛仔 ...

bb,

我地頭大埔有間賣D丸好好食0架喎......

原帖由 bettylam 於 09-12-6 14:02 發表
算死草又黎啦!

尋晚餐打癲佬計落都吾算貴喎~

街市白蘿蔔做湯底hkd4.50
生菜一斤,菜心二斤,食吾晒hkd11.-
x昌買左日式肉片2包hkd27.80
東記鮮蝦雲吞買2送1包菠菜雲吞hkd20.-
(多野食到無開)
四海魚皮+咖哩魚皮餃2包 ...

good morning

原帖由 正46 於 09-12-7 09:04 發表
bb,

我地頭大埔有間賣D丸好好食0架喎......

我知道啦,我每星期日都入 TP 行街市架
‹ 上一主題|下一主題