用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 聖心幼稚園(羅便臣道)有無人會去報名呀 ??? ...
樓主: candykiki123
go

聖心幼稚園(羅便臣道)有無人會去報名呀 ??? [複製鏈接]

I don't like this arrangement "老師喺板後".

Can they listen clearly what the kids are saying?

How do they know if the kids are hopping like a rabbit?

我IN 2:30PM ROOM A , 亞囡問題答晒但聲音好粗魯,老師叫佢扮白兔跳過去攞隻大杯時亞囡要我陪佢而我們都冇扮到白兔跳(我死蠢又唔識提亞囡)只係拖住我手行過去,我當日表現都麻麻,答老師希望亞囡學會自律可以啟發佢潛能同開開心心返學 ,本來講自信變左自理 過程大約3分鐘,老師送玩具比佢都有講謝謝(蚊G甘細聲)走時有講到bye-bye同拍好椅子,我張slip上蓋左個綠色青蛙寫住頂瓜瓜唔知有冇咩意思?

老師係板後面應該in完之後在板後寫report,我見間房入面有3位老師輪流見學生喔。

點解要晌塊板後面咁鬼祟wor

你的意思係未, after the interview, the teacher 走左去板後寫耶????

原帖由 HLY 於 10-1-11 15:49 發表
老師係板後面應該in完之後在板後寫report,我見間房入面有3位老師輪流見學生喔。
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

想回應番您.我個囡IN真光既時候都係唔識答老師嘴巴有咩用就...我當時企左係度 ??? .... 無諗過一個小朋友會知嘴巴有咩用....當in 完同老婆大人分析後....都覺得好笑...."講廢話囉,問廢問題囉,食野,講野,病從口入,等等" ...但就收左我個囡....所以唔太關事....可能係其他方面.....而今次我個囡都唔識跳....但答曬其他問題....不過就真係一間設計得好差既學校.....要經 car park...長樓梯,,,,唉 good luck lar.....

原帖由 Angelice 於 10-1-11 12:08 發表
大家好丫~ 睇黎SC既問題都好STANDARD...大家都係考APPLE..KEY..扮小白兔拎大水杯..問KEY同杯既用途..最後就係問家長既期望..
我囡囡係細女...之前IN真光既時候都做哂老師既指令..有同老師打招呼同講BYEBYE..唯一做得 ...

我個女10月尾, in 真光, 全部答對, 連嘴巴有咩用, 她答"食耶", 但都係waiting, 我真係好傷心................我請願佢有有些唔識答, 都叫做死得眼蔽
in sh, 她麻麻地, 唔識答key那題, 可能又要傷心多一次

原帖由 Angelice 於 10-1-11 12:08 發表
大家好丫~ 睇黎SC既問題都好STANDARD...大家都係考APPLE..KEY..扮小白兔拎大水杯..問KEY同杯既用途..最後就係問家長既期望..
我囡囡係細女...之前IN真光既時候都做哂老師既指令..有同老師打招呼同講BYEBYE..唯一做得 ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

係呀, 因為面試時老師完全冇檔案在手和做記錄
原帖由 octopus481 於 10-1-11 16:19 發表
你的意思係未, after the interview, the teacher 走左去板後寫耶????

嗯..我覺得有時候..好睇個老師..有D老師會一視同仁..有D老師始終會偏愛大仔大女...>"<

原帖由 octopus481 於 10-1-11 17:07 發表
我個女10月尾, in 真光, 全部答對, 連嘴巴有咩用, 她答"食耶", 但都係waiting, 我真係好傷心................我請願佢有有些唔識答, 都叫做死得眼蔽
in sh, 她麻麻地, 唔識答key那題, 可能又要傷心多一次

...

只好歎句無緣, 但有時見到人地話佢亞女答左一條問題收左, 答一半又收左, 真係有點傷心

原帖由 Angelice 於 10-1-12 15:53 發表
嗯..我覺得有時候..好睇個老師..有D老師會一視同仁..有D老師始終會偏愛大仔大女...>"<

真係好睇先生架,又唔係同一個先生見同一班小朋友,睇好唔好彩見到d好先生囉!我大女考靈糧堂,表現唔好又收,我細嗰個表現好又唔收

講真, in 0左好幾間kinder, 感覺係主要睇各位少爺小姐當日有無mood...

佢無mood 時真係神仙都幫唔到...

我都想知盖了印,有無意思的?
原帖由 HLY 於 10-1-11 15:34 發表
我IN 2:30PM ROOM A , 亞囡問題答晒但聲音好粗魯,老師叫佢扮白兔跳過去攞隻大杯時亞囡要我陪佢而我們都冇扮到白兔跳(我死蠢又唔識提亞囡)只係拖住我手行過去,我當日表現都麻麻,答老師希望亞囡學會自律可以啟發佢潛能同 ...

有MOOD都無用啦....囡囡IN大坑真光...答哂都唔收...WAITING LIST咋..
原帖由 hihicathk 於 10-1-12 18:41 發表
講真, in 0左好幾間kinder, 感覺係主要睇各位少爺小姐當日有無mood...

佢無mood 時真係神仙都幫唔到...

其他家長話係面試完成甘解,冇咩特別意思喔
原帖由 fatduckbb 於 10-1-13 17:08 發表
我都想知盖了印,有無意思的?

大坑真光好似偏愛大b.....

Same feeling...

原帖由 melodylee113 於 10-1-10 18:52 發表
我都系第一次去,我同我老公都好吾中意甘,因為系停車場果度行會吸晒d廢氣,環境真系好麻麻,不過名校點都多人爭....

Interview is a subjective assessment, it applies to all kinds of interview, not just KG interview.....

原帖由 1234babies 於 10-1-12 17:22 發表
真係好睇先生架,又唔係同一個先生見同一班小朋友,睇好唔好彩見到d好先生囉!我大女考靈糧堂,表現唔好又收,我細嗰個表現好又唔收

醒目開學勳章

Just wanna explain a bit on the arrangement.

This is one of the reasons why SHCK accept more small kids, it is because the teachers don't know the date of birth of the children when they interview them.  So, they won't be affected by the perception that big B is better, and solely based on the performance of the children.  On the contrary, big B has less advantage unless they behave as they should, while for those who are more mature small B, will have a better chance to get a fair assessment.  The process may not be perfect yet, but at least the kindergarten is sincere to minimize the bias.

As a result, the teachers won't have the application forms in their hands like other kindergartens.

原帖由 yik 於 10-1-11 16:03 發表
點解要晌塊板後面咁鬼祟wor

聖心interview係我個女的第3個interview,她當天的表現也是三個interview中最好的一個。老師問乜佢都好爽快咁答晒同做埋(跳去攞杯杯),我的期望又好短(幫小朋友開心學習,學紀律和陪養正確的道德觀),所以好快就走得。我記得我地係room C,唔覺得有塊板,而個玩具就係老師自己比佢,好似係考完佢就即刻比佢至輪到我答"期望"問題,當然最後都有個印仔(我都覺得個印仔內容冇特別意思,只是証明已interview)…
因為第一間interview的KV已收左(亞女KV的interview都幾好),所以我對SH的結果確係有d期望架…
當然,到底收唔收仲有好多其他原因,順其自然啦!但見到亞女的表現,我已很開心呢!
‹ 上一主題|下一主題