用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 教署對祟真收後備生的答覆
樓主: JaneJune
go

教署對祟真收後備生的答覆 [複製鏈接]

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表
關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在200 ...

可能到最後系..."後備生不需多付$50報名, 只要49就得..但系要七個郵票"..

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 11:25 發表
好難得有家長願意去求證。其實...我都想知係咪學校有呢方面既問題,如果樓主可以的話, 不如你又試下後備生申請,再睇下學校係咪仲會要你$49(或收其他數額既錢) + 7個回郵信箱,再話比我地知啦。
如果真係咁...我都會對學 ...

親愛的祟真家長,

系唔系道聽途說, 一大堆家長有相類似說法, 睇怕呢條"道"及"途"都相當大條下...我家下只能說"空穴來風". 頭先又八左下..總括離講
1) Reject 你, 再收waiting,
2) 收收埋埋一大堆郵票, 仲未退比人, reject信已經收左.
這兩點.......(如果有錯, 不防當面指正)
如果佢比人"督"左家下仲夠膽收...
我會對佢呢份對學校既堅持...致敬!!

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:41 發表

係呀, 你唸清楚呀! waiting既都full哂, 大把人等你放返個位出黎呀!

冇錯...要三思, 到目前為止, 講來講去都系佢呢次招生安排上 o既...o既...事實 (諗左好耐最後都系要用呢兩個字 ) 唔代表教學差...

原帖由 tammyhw 於 09-11-26 13:14 發表
NO LA.. 我一定唔會放棄, 仲已經諗定課外活動和搭車問題... 雖然校政好似好亂, 但佢的師資, 學校環境, 課外活動.. 仲要有學卷真係好吸引......

同埋, 其實唔止一間學校要交幾個回郵信封, 我無諗過呢樣野都可以拿 ...

印象中個位人兄系講reject左都唔比番佢bor..

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:40 發表

學其他人話齋, 唔收50去收49呢。
比人篤佢都唔expect人地上網講既, 不如真係去試下, 之後話比我地知啦。
郵票, 自行返上去羅呀麻。要等佢寄有排啦....佢地行政咁亂。退咁多郵票實成年都未退到。你上去就一 ...

eee...50/49..個位就系我law.....睇番原來系"親愛的祟真家長"..聽呢幾句既口氣唔似對事討論, 似鬥氣多d bor...

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-26 13:49 發表

好多謝樓主正義之舉!

聲明下先..我唔系樓主, 一開始我只系講下笑. 點會唔收50收49....點知......

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 14:30 發表
come on...我唔係話你, 唔洗擔心, 再者我第一個回post都係話可能其他金額。講笑啦.....大家萍水相逢, 唔洗咁認真!

嘿嘿..我1 d 都冇擔心過呀....講真, 之前咁多人都睇到佢地再收waiting...我唔信系假o既...重點都系呢度...至於再收0,1,2,3..49,50...100...呢個唔重要...

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:14 發表
其實我無去祟真報名, 因為之前一直無聽過呢間學校, 後來知道有好多朋友都有報名, 我就上佢網頁了解下, 一睇就話滿額, 但12月會收後備生, 我覺得好奇怪, 後來我d朋友通通都收reject信, 佢地都係1月2月出世既大b, 再係 ...

雖然我唔系太了解, 但系如果到時真系有超過人數去讀, 而佢地又照單全收, 問題就不大, 當然唔系原來收30, 後來變90啦..

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:19 發表
既然學校考慮比機會考生, 點解第一次要比reject letter, 要d家長再寫信去,先比第2次機會interview?

我想問, 有冇今年報左既家長系知道有2nd int o既安排先?
(嘿嘿..唔好又註冊個新名離老作呀)

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:43 發表
我都唔清楚,不過我只可以話你知我所知的事實.

佢得好少位,我上年都有成千人報名,可能這樣做比較方便學校,我只想講學校不是為了要收多次50元,同時只係想  offer比d有誠意的家長.
他們有學卷加英普,全部外籍母語老師,那麼找?事實上佢 ...

呢點o既說服力好強呀...有道理...嗯嗯....

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:47 發表
剛剛註冊??你說自己嗎

我兩日前已經註左啦...今日得閒上離八卦..點知有人...真系唔明點解要咁做...

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:54 發表
本人只是路過,多口搭句,唔好誤會..

唔打緊...我都唔介意...但系我真系唔明個d人(好大機會系家長啦..慘唔慘) 唔認同o既, 好似大部份人咁講出離law...都系同一句啦,對事唔對人...就好似你頭先個post..我真系覺得有道理bor....

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-26 18:16 發表

"offer比d有誠意的家長"?  我個仔INTERVIEW 時表現很好,答問題最多,我仲比個miss 足住成10分鐘,要求我話佢知我點樣培養我個仔.我答足10 分鐘,走時有比成3-4個miss圍住,要同我個仔玩, gum 我都 mo誠意? ...

當然系唔夠"誠意"啦..

有冇人知佢改用學卷前收幾錢學費呀?? 謝謝

原帖由 silvia_ng 於 09-11-27 21:20 發表
1920主流
3400國際

唔該曬...

原帖由 深井DY 於 09-11-28 07:42 發表
註冊 09-11-24

你講自己

做咩毛啦啦打我呀..嗚嗚....矛人性
"清者自清,又何必草木皆兵呢"
哈哈.....錫番先...

原帖由 QEgg 於 09-11-28 20:34 發表
即係咩意思?   

好簡單姐..即系佢住九龍, 新界又或者系離島LAW