用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 教署對祟真收後備生的答覆
樓主: JaneJune
go

教署對祟真收後備生的答覆 [複製鏈接]

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表
關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在200 ...

香港人

原帖由 深井DY 於 09-11-28 07:42 發表
註冊 09-11-24

你講自己

做咩毛啦啦打我呀..嗚嗚....矛人性
"清者自清,又何必草木皆兵呢"
哈哈.....錫番先...

原帖由 jean2003 於 09-11-28 18:16 發表

做咩毛啦啦打我呀..嗚嗚....矛人性
"清者自清,又何必草木皆兵呢"
哈哈.....錫番先...
態度正確

即係咩意思?   

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-28 15:29 發表

香港人

原帖由 QEgg 於 09-11-28 20:34 發表
即係咩意思?   
可能佢唔係香港人,又對香港人反感

敢我稔佢唔太適合在此了

原帖由 QEgg 於 09-11-28 20:34 發表
即係咩意思?   

好簡單姐..即系佢住九龍, 新界又或者系離島LAW

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-27 09:32 發表

U remember the interveiw started with songs, musical instrustment and then story telling?  I was caught by the miss from the moment they started the musical instrustment!  Of course I didn't mark th ...

No, bella, i think i had a different interview from u, at the beginning they had a NET stelling a story without any songs nor musical instruments.  During the story, aPTH teacher came and asked me questions in PTH.  She did the same to the parent sitting next to me.  Yes, my son got the offer.

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-27 10:42 發表
我有朋友是06年11月大仔今年都收reject letter....

其實這個就是遊戲規則, 學校用什麼去收生有他們的準則, 現在是你去求位, 咁有質素的學校自然會挑剔一點....

就等如靚女特別多人追, 唔係話你學歷好、人工高就一 ...
Ur personification is Excellent.  and i agree the points too

原帖由 jean2003 於 09-11-28 23:28 發表

好簡單姐..即系佢住九龍, 新界又或者系離島LAW
haha,好爛既gag......

其實我個人都覺得TT既行政有點兒混亂, 但最重要是師資及教學質素等等因素令我選擇呢間學校, 入讀後一直慶幸自己無選錯學校, 因為老師及其他方面大部份都好好, 可能係咁自己可以包容到行政混亂呢個問題......
當年有心儀學校唔收小女, 起初都有點兒失望, 但後來我同自己講, 喺果間學校既收生規則中, 小女達唔到佢地既要求, 咁亦唔代表小女唔叻......
至於報名費, 大家報名時都知, 可以選擇報讀與否, 之後至抱怨收費貴就有點兒哪個, 至於回郵信封同郵票, 從來無一間學校會退俾我, 甚至參加電視台既節目附上既回郵信封亦無退回, 但參加個遊戲前已經知道, 願者參加....
其實網上大家都可以自由表達意見, 事實上家長都有自己既感受, 唔了解TT有不滿亦人之常情, 但最好要了解清楚事情來龍去脈才發表, 需知道你地講一句不負責任既言語會破壞左TT多年來上下苦心經營既名聲, 而TT家長因為了解學校情況, 深感部份人既言談太過火而"登"TT唔抵, 因為我地深知道TT唔係金錢掛帥既學校, 佢係一間想辦有質素既學校, 幾有名氣既名校都有人唔鐘意, 幾差既學校都有人報, 咸魚白菜各有所好.......
‹ 上一主題|下一主題