用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 教署對祟真收後備生的答覆
樓主: JaneJune
go

教署對祟真收後備生的答覆 [複製鏈接]

我個女今年都收到主流班AM Offer。Interview當日,我覺得小女表現一般(我俾85分),d老師俾我感覺係好流水式,似上playgroup多,當時我心諗,一定係收左我o地$50,所以要IN埋做個ending囉。例如…由於group IN, 佢冇俾到充足時間俾小朋友show到自已o既talent (不過就一定知道個小朋友生唔生保)… 一開始,一個一個問佢地叫乜名,仲問佢地個布娃娃既眼睛o係邊,唉~d小朋友個個咁醒,一問即答咩~拖o下拖o下邊有咁多時間問後面果d呢?小女排第四個,所以答完名後即問下一個,而後面個B女亦因為怕醜,問完一句冇答就算。跟住就story time (朋友話睇佢地留唔留心) 。之後唱歌傳波仔(考指令掛) 。其間有個老師問家長問題,以我所見,佢起碼問左4/5 ,最尾果媽咪太遠(由尾問番上前),冇留意。
最後,送禮物時間,我見佢地唔係考佢地會唔會自動自覺講多謝,而係,俾玩具o既同時,要求小朋友講多謝。

但係,近輪真係睇到好多負面消息 (我相信有真亦有假) ,都確實令我卻步!當然,我最後都交左留位費 ($550) 。原因係,自從見到家長報料,佢地收後補生後,我差唔多日日上佢o地個website,見到佢o地d行政雖然有問題,但都真係幾進取同積極,而且,透明度幾高。而且,課外活動好多,暑假~聖誕~ 禮拜六日什至課餘都有得你參加,當然要你肯花$$喇 (唔算貴) 。

都唔知佢地咁多年o黎點收生既~點解今年咁亂既?有冇前幾年o既媽咪share 下喔~

同意,我唔係tt家長我都唔抵得要講2句,大家可能覺得佢平,不太出名所以不可能reject自己個仔,就不停話騙財,tt係一間好學校,我上年只報3間幼稚園都有佢份,本人報得就係鍾意佢,如果唔係搬同kv近d,我都會比呀仔讀tt.我上年寫左2封信先有second in,我朋友就求足一星期先second in.不過如果d家長根本就無想過去讀,只係貪熱鬧,就真係唔好報啦,免得辛苦

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 12:02 發表
睇咗咁多TT嘅負面評語,真係睇到好心寒!
本人對TT嘅認識始於同事口中,响同事口中係一間好學校,甚至其中一位同事嘅小朋友响KV讀得唔開心,佢教會牧司推介佢同小朋友轉去TT讀,不過同事一心想個仔仔謮名校而作罷。
其後我同老公 ...

同意你的講法, TT 已錄小兒 主流班(上午)...
最初係話INTERVIEW混亂,但其實我自己覺得OK.起碼唔駛企係街度等, 入面有滑梯等設施給小朋友熱身. 而面試信也有註明, 小朋友要先食荼點. 安排一組面試也可以令小朋友無咁驚. 阿囝面試時, 就好似平時去玩咁, 一O的都無怯場. 不過, 我都係最唔鍾意平日面試, 阿囝放學要立刻趕去搞到好似趕咁....

我覺得收後備生引起混亂係行政有問題. 但其實已有家長大澄清 SECOND IN 係FOC, 我個人覺得, SECOND IN係為左想收一O的真係有心讀的家長.呢個做法亦好合理..

但係到後來, 開始有少少覺得, 係又鬧唔係又鬧, $50報名費又話貴, 咁當初可以選擇唔報名.

我之前已講過, 唔會放棄OFFER, 因為我覺得講來講去都係收生問題. 除非有人投訴老師無愛心, 教學有問題, 我先會認真諗係咪放棄. 但以我所知, 讀TT的小朋友都好開心.

間間KG出結果後, 都會有家長話自己小朋友好叻都唔收, 但其實無人知學校要O的咩類型的學生, REJECT 唔等如唔叻. 可只係唔適合學校的要求.

我諗好叻的小朋友可能已經有好多OFFER, 到最後都未必會讀TT, 所以學校寧願選一些中等的學生, 避免最後的流失人數太多......

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 12:02 發表
本人對TT嘅認識始於同事口中,响同事口中係一間好學校,甚至其中一位同事嘅小朋友响KV讀得唔開心,佢教會牧司推介佢同小朋友轉去TT讀,不過同事一心想個仔仔謮名校而作罷。
其後我同老公 ...
url=http://www.TickerFactory.com/]

老實話, TT 是我唯一一間Interview後令我感到無奈兼氣忿的!

我們是Interview, 不是不公平玩耐力賽!
既然分批in, 點解谷所有人同一時間報到.

好的幼稚園我會推介, 分享.
但不會無中生有中傷

無論公司, 幼稚園也好, 管理能力弱, 再好的員工有何用?

恕我自言!

原帖由 Chris852 於 09-11-27 13:59 發表
老實話, TT 是我唯一一間Interview後令我感到無奈兼氣忿的!

我們是Interview, 不是不公平玩耐力賽!
既然分批in, 點解谷所有人同一時間報到.

好的幼稚園我會推介, 分享.
但不會無中生有中傷 ...

無奈氣忿,係因為 tt無收你小朋友?
坦白講,我又唔覺得 interview 安排得好差。當日 interview 我做足準備,俾仔仔瞓夠,起身食咗茶點先去學校。而我仔仔係當日最後一 round interview,眼見有唔少小朋友扭眼瞓扭肚餓而影响表現,而我仔仔因為瞓夠食飽又响 playground 玩夠,表現比較特出。TT收我個仔,我覺得我有一半功勞,因為我好重視今次 interview。
唔係話被 reject 嘅家長有問題,我想講嘅係,大家究竟 interview 嘅目的係想試吓自己小朋友嘅實力?模疑 interview ?定係有心想入 tt?大家又有幾重視今次 interview ?希望自己心裏有數!

我好同意你的講法,有些家長學校唔收他的寶貝就說學校呃報名費真的要得。
其後我同老公 ...

其實每間學校都有佢既STYLE,不過我朋友個仔讀緊佢地既中學,之前幫個女報幼稚園有問過佢既睇法,但佢俾我既COMMENT係:佢似一間商業機構多D!咁我諗有好有唔好啦,各位家長係選擇學校之前都要有番D心理準備.

If this is a pure private school, I will agree what you've said, but this one is under subsided. with the help of the hk government to pay for the school fee under the monitor of the government.

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-27 10:42 發表
我有朋友是06年11月大仔今年都收reject letter....

其實這個就是遊戲規則, 學校用什麼去收生有他們的準則, 現在是你去求位, 咁有質素的學校自然會挑剔一點....

就等如靚女特別多人追, 唔係話你學歷好、人工高就一 ...

醒目開學勳章

原帖由 elvisBB 於 09-11-27 12:37 發表
同意,我唔係tt家長我都唔抵得要講2句,大家可能覺得佢平,不太出名所以不可能reject自己個仔,就不停話騙財,tt係一間好學校,我上年只報3間幼稚園都有佢份,本人報得就係鍾意佢,如果唔係搬同kv近d,我都會比呀仔讀tt.我上 ...

我想請問下你朋友點樣求學校呀?係呀日日打去問呀?可以搵邊位呀?我都好想阿仔入呀,但TT唔收,我只係唸到寫信去求 2ns IN 睇下有無機會,請你賜教,係點樣求法呀,謝。

我都想知
原帖由 Tamama527 於 09-11-27 15:38 發表

我想請問下你朋友點樣求學校呀?係呀日日打去問呀?可以搵邊位呀?我都好想阿仔入呀,但TT唔收,我只係唸到寫信去求 2ns IN 睇下有無機會,請你賜教,係點樣求法呀,謝。 ...

回覆 59# dogdogling 的文章

講得好, 我唔係祟真家長, 亦都不是祟真既人, 只是以局外人身份去睇呢件事, 覺得你講得好有道理...
以我上年既經驗, 我上年都幫我囡囡報咗差不多10間幼稚園, 其實係冇邊間幼稚園會因為 rejected你小朋友, 而將回郵信封退回給你的, 反而今年我就見有人話 GH 會退回郵信封, 他們這樣做是較罕有的, 但本人覺得不退亦是很正常吖 ~

其實我覺得退唔退回郵同行政費收50蚊都唔係咩問題....最大問題係....明明唔係已經收哂學生....仲要再搞收後備生....
11月25號個日....最小都有成150幾人....
所以我對呢間學校都無咩期望....

其實如果每一輪in完,如給祟真收了,卻沒有交留位費的。好自然就會將個位留給下一次in的學生,經過幾次in,到最後個批in自然比頭幾輪學位較少,所以學校都不是想呃報名費。

今次係我第一次在tt討論區留言...其實我平時都好留意tt,因為是我心儀kg之一,不過平時好lazy,懶得留言...但睇完咁多tt的bad comment,又有少少替佢地不值..所以想發表少少意見...
tt收咗我個女國際班...12/11in...我之前都擔心咁後才interview應該都冇機會...但好好彩,佢收咗囡囡,而且我又唔覺得安排好差,囡囡瞓完晏覺後好精神...佢又提定我地要帶零食,整個過程都算流暢...
但當日因為要睇住囡囡...所以根本冇留意個talk講咩...到tt收咗囡囡後,我就再去多次23/11嘅talk(但原來主要是介紹中英文部的),因為我真係好希望未決定俾囡囡入邊間幼稚園前(york/st nic都收咗囡囡)(kv/sc未知),清楚佢地嘅教學方針...校長話之前一日內進行talk+interview,有d家長話太亂,所以之後分二日進行,但我之後在討論區見到有d家長不滿話要請二日假,唉...都唔知d學校要點做才能滿足晒所有人...

原帖由 jean2003 於 09-11-27 10:20 發表
有冇人知佢改用學卷前收幾錢學費呀?? 謝謝

1920主流
3400國際

佢註冊都係收$550,但又冇人話佢收得平...雖然我唔知係咪一定讀佢(因為york同st nic都收咗囡囡,都交咗註冊費,sc/kv等緊result)...但我都會交咗先...因為我覺得佢語言環境真係好好,但就唔知佢升小一競爭力好唔好...好煩呢....

我個人覺得, 11/12 的INTERVIEW已有家長收到取錄信..  而11/25 IN的結果都未出, 邊個可以肯定TT係無位而叫人去IN?? 既然無人可以100%肯定, 點解有O的人會係度勁鬧?

我估後備生係預左5月會有唔少人唔讀 (因為好多人都當TT係後備), 用來填補流失的學生....以免開唔夠班, 如果以學校的角度來睇, 都算合理..... (個人意見)

url=http://www.TickerFactory.com/]

其實我有幾間KG都要交5-6信封, REJECT都無退回給我, 我無諗過原來有退回郵票+信封呢O的事... 係呢度真學識唔少野..

原帖由 靚太太 於 09-11-27 20:20 發表
唉!
學校可能諗住分兩日等d小朋友唔洗咁辛苦,點知d人又鬧學校浪費家長時間,講真無論做到幾完美都有野比人彈,d人根本就接受唔到收reject letter!

係度係咁鬧發洩,又話呃報名費又話郵票$$,大佬呀! 加陣用槍指 ...
‹ 上一主題|下一主題