用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無考到德望...而又會唔讀呢???
go

有無考到德望...而又會唔讀呢??? [複製鏈接]

o係d forum睇到話有機會開返德望幼稚園, 真係又開心又擔心...原因係我住o係元朗....返學路途遠真係一個問題...
但我又好like GH, 好想囡囡入讀....咁就去試下考啦~~
因我囡係細囡...諗住都係去見識一下....無諗過收佢~~
我囡囡當日IN得好差...我都諗住無希望....點知24號收到信話收左~~
我咁多日睇住K1-K3嘅
FORUM, 無咩家長會放棄GH,
而我囡囡亦唔係讀SC, KV, 只係o係大埔讀....
搭咁耐車....好擔心小朋友好辛苦.....
唉~~
老公又成日只係話"你鍾意啦"...攪到我都唔知點算好~~
我係幫我dad & mom公司手, 公司o係上水, 又無得搬寫字樓~~又無得搬屋~大家可唔可以比d意見我呀~~~
   0    0    0    0

明白矛盾之處, 如果先讀GH, 交通作息真係唔適應, 轉返元朗KG都得喎?!
原帖由 Valenie918 於 09-11-26 02:15 發表
o係d forum睇到話有機會開返德望幼稚園, 真係又開心又擔心...原因係我住o係元朗....返學路途遠真係一個問題...
但我又好like GH, 好想囡囡入讀....咁就去試下考啦~~
因我囡係細囡...諗住都係去見識一下....無諗過收 ...

原本你應抱著一試心態. 怎知最後竟然取錄. 我其實不明有些事不能收了才打算. 例如根本不打算搬, 而地區太遠.  最好不要報考. 取錄後要放棄是很難決定.

入德望不易. 但一入應繼續上小學, 甚至中學. 難道要小朋友十多年由元朗到清水灣區上學嗎? 未免太辛苦. 大人上班, 也不想這樣辛苦.

如果不搬真的很難. 小學生捱長途車也辛苦. 何況幼稚園生. 或者找些路程最快的保姆車. 如果你只幫父母手, 又或者有沒有可能自己駕車接送?

回覆 4# fujitasze 的文章

May I know why?

原帖由 Valenie918 於 09-11-26 02:15 發表
因我囡係細囡...諗住都係去見識一下....無諗過收 ...

如果每日甘長途跋涉,個細路真係會好辛苦......我覺得大人坐車好過細路坐,如果你真係要入,寧願自己辛苦d,搬出黎住,否則都係唔好甘辛苦....

住元朗返德望實在太遠啦,其實返九龍塘都遠,不如認真諗下搬屋啦

唉.....我地想讀都唔收??

原帖由 yyin 於 09-11-26 13:24 發表

不要灰心,我覺得總有不少家長會十五十六,到明年四月份放棄學位的

我就係15 16果種人啦
依家TT 同 Good hope都收左
TT就唔讀ga la
Good hope就唸緊,我會去埋SPK同培正,睇下個女鐘意邊間多d

原帖由 yyin 於 09-11-26 13:24 發表

如果你唔搬出九龍
我suggest你搬去大埔啦
大埔出彩虹都唔係好遙遠
你番上水都近

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-26 14:03 發表
我就係15 16果種人啦
依家TT 同 Good hope都收左
TT就唔讀ga la
Good hope就唸緊,我會去埋SPK同培正,睇下個女鐘意邊間多d

有選擇係應該架,甘樣先唔會甘容易後悔丫嘛

除左考慮學校的教學模式,我仲會考慮埋小朋友鐘唔鐘意學校,我覺得小朋友都有自己的perference,好似佢去kv咁,好怏就已經話唔鐘意啦....我會選擇一間小朋友覺得舒服的學校

我都是住元朗, 同樣試過IN GH, 可惜不收我女呀, 我一心諗住收左就搬出去住架. 呢D不知是不是叫有心栽花花不發;無心插柳柳成陰. 睇完你CASE真是好羨慕 不好放棄咁好的機會呀.

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-26 14:22 發表
除左考慮學校的教學模式,我仲會考慮埋小朋友鐘唔鐘意學校,我覺得小朋友都有自己的perference,好似佢去kv咁,好怏就已經話唔鐘意啦....我會選擇一間小朋友覺得舒服的學校 ...

EXACTLY!!這叫做緣分!!

我有很多朋友的囡囡都考不到,如果有家長決定不讀的話,真希望大家讓位出來,因為很多在waiting 呀

真的, 我的兩個女兒也十分喜歡這校舍.  但, 我只是喜歡她的教學質素.

原帖由 share123 於 09-11-26 14:32 發表

EXACTLY!!這叫做緣分!!

Your kids can tell which school they like or not? Mine is still bb, only yes or no and not very sure... what you are asking...:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題