用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
樓主: puifun
go

delete [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔知佢地係唔係亂左寄唔返比我地
我既reject letter 是用一個舊既細信封,劃左個地址,再手寫我個地址的,無用我交比佢既回郵信封喎

今日打咗去要求佢退番啲回郵信封, 嗰位小姐話係屬於學校資產係唔會退返比家長

所以點解佢要不斷收生扼$50報名費+郵票, 咁樣幾年都唔洗錢寄信, 又有現金用

其他學校reject個小朋友都會退返比家長, 簡直Cheap 到爆

原帖由 puifun 於 09-11-26 16:06 發表
今日打咗去要求佢退番啲回郵信封, 嗰位小姐話係屬於學校資產係唔會退返比家長

所以點解佢要不斷收生扼$50報名費+郵票, 咁樣幾年都唔洗錢寄信, 又有現金用

其他學校reject個小朋友都會退返比家長, 簡直 ...

點解會係屬於學校資產?? 佢地俾錢買果D 郵票既咩? 乜可以用人地既資產當做自己資產?? D 郵票係貼係我地個回郵信封, 資產係屬於我地, 到底個地有無常識架???

係學校資產?!! 佢當係收益?!

原帖由 puifun 於 09-11-26 16:06 發表

其他學校reject個小朋友都會退返比家長, 簡直 ...

又一次証實佢地既marketing真係差
外交手法唔掂

要向york 既校長請教下
點解而家人人都讚york
而祟真就日日比人插呢
就係外交手法同marketing既問題囉

點解唔可以客氣d 叫家長親身上去拎番呢

醒目開學勳章

學校資產 ? 真係short上腦:;pppp:莫非呢d係學校全年重點收益???!?!? (除左d家長自願捐獻之外)

有冇人知佢改用學卷前收幾錢學費呀??

這個thread好搞笑, come on, 大家認為"蝕"左既, 咪當隨緣樂助lor... 唔好為少少野而勞氣吧. 成日覺得比人呃左, 自己唔開心咋.

咁reject左你系你小朋友吾適合佢地既要求
再收生系學校仍然有位比d合乎佢地要求ge小朋友
即系for example可能你小朋友活躍d岩活動教學咁
至於迦南寄信通知我冇得in <---系冇得in
都冇回信封比我la, 報名費都照收ga wor
不如快d用d時間幫小人朋友揾間岩佢ge學校仲好la

原帖由 puifun 於 09-11-25 21:15 發表
報名時交咗6個回郵信封, 今日收到崇真嘅reject letter,但無退返啲回郵信封, 之前德望都退回未用的回郵信封, —個小朋友就$7, 一千個小朋友就$7,000, 成年佢都唔收買郵票

郵票是少, 最大問題就係reject咗人 ...

原帖由 carolmum 於 09-11-27 10:22 發表
至於迦南寄信通知我冇得in  ...

矛得in..連個"奶油"都唔比禮??

jl118,

請問你收到果個舊信封被劃既地址是否完整見到?這可能係另一個小朋友既家長名稱及地址,TT有機會違反個人資料私隱條例,好嚴重架!如果TT甘做,所有被reject既家庭隨時都會係受害者架!

原帖由 jl118 於 09-11-26 13:46 發表
唔知佢地係唔係亂左寄唔返比我地
我既reject letter 是用一個舊既細信封,劃左個地址,再手寫我個地址的,無用我交比佢既回郵信封喎
Twins 媽咪

我係剛剛11月25號帶女女in崇真,報名費和郵票比左佢地我唔mind,不過想講吓interview安排好混亂,我唔明點解要安排喺平日佢地本身啲學生要返學的時間去interview新生,我嗰日轉登請下晝假,但太太就請唔倒假無同埋一齊去,我要一個帶住小朋友去面試,佢之前寄嚟封信話5:30 interview,5:15要準時報到,我便4:55已到達,我由巴域街行上去,去到喺門口已現長龍,剛剛嗰個時間又係放學時間,啲校車喺度出出入入,真係有啲危險,好辛苦上到操場先聽到嗌MIC話睇壁報板睇返小朋友個no揾返屬於邊組同去邊間房面試,個壁報板好細但十幾廿個家長迫埋去一齊睇,我只可以用一個亂字形容,終於睇到係屬於第二組,咁去排第二組條隊登記,登記完話我知去classroom 104,我女個編號係屬於C組,這個數字是在壁報板睇到(即是一早編定),登記職員話C係第三個session,你6:00pm先帶小朋友去Rm 104啦,咁佢之前點解唔一早喺信度話你小朋友係session C,請六時正準時嚟interview,攪到家長個個早左到迫埋一齊,我有一個時間掛住寫份問卷差啲睇個女唔住令佢跌親。

其實唔係為嗰十元八塊, 只係借呢件事嚟反應佢哋嘅收生手法, 同埋點解需要那麼多回郵信封, 又要大又要細咁, 既然已收夠學生, 為何仍繼續收生呢, 其實我個小朋友已有學校收佢, 只不過之前有朋友推介, 所以咪去in

醒目開學勳章

原帖由 fc926 於 09-11-27 10:35 發表
jl118,

請問你收到果個舊信封被劃既地址是否完整見到?這可能係另一個小朋友既家長名稱及地址,TT有機會違反個人資料私隱條例,好嚴重架!如果TT甘做,所有被reject既家庭隨時都會係受害者架!

...

我又無認真留意,只記得舊地址已被劃去.其實這是我收崇真的第二個舊信封,第一次c6唔記得寄申請表,只寄去出世紙copy,cheque 及回郵信封,崇真就用一個舊的公文袋寄回所有東西給我,再加一張紙仔講明退回原因,並留下contact name and number,因此校不是我頭三選,本想放棄,但見她退得這麽原整,所以加張form再寄過,仲attn 比佢地留的contact person.
一星期後,崇真call我,話收到我的form,仲同我講唔好意思,安排唔到我係第一輪面試,但會盡快替我安排,給我的感覺很好.
雖然最後女女被reject也有點點失望,不是因無得讀此校,只是有少少唔fair的感覺,因當天interview的老師也大讚女女好定,表現唔錯,眼見其他家長話表現麻麻也收...
但諗真啲,學校才了解那些類形的人適合佢地,無話唔fair既...
好難想像學校會貪這些郵票,我想他們只是節儉環保,又或者真的亂了...
如果我係崇真,會退回郵票給要求的家長,何必為此事令人誤會呢,或許他們的管理層,真要補下PR呢科...

崇真錯了還是我們錯了!
崇真今年本能成為"風頭躉",以"平+靚+正"打嚮其號,好可惜,因行政和處理手法卻換來"風聲鶴唳".換來不是讚美聲反而是人見人憎!!
從安排8月初開始面試,每次大型面試及開放日,相信必得其宣傳之效,是走出成功一步.可惜,該校没有見好就收,令到所有一心向著崇真的家長,一個一個的失望,埋怨!
雖然他們是有學卷,卻要收取比人高昂的面試費,多信封,多郵票,除了金錢上的損失,最差是莫過於安排混亂,安排在平日,還要分兩次講坐加面試.可真的是多收了家長的心血,多收了家長的時間,多收了我們對一間不太知名的學校過份的寄望.

一開始就無諗住拎返d回郵信封及郵票, 呢個係遊戲規則,  呢間唔收米寄望第間囉, take it easy la

俾左錢,無得in

咁起碼要退番D個人資料俾我地囉,咁大間學校真係恨果一個幾毫郵票,咪當跌左囉
原帖由 carolmum 於 09-11-27 10:22 發表
至於迦南寄信通知我冇得in  ...

我估有D學校reject人都不會寄返回郵信封給被reject的人呢!(暫時我只收到德望的reject信,所以不能驗證呢!我希望我不會驗證到啦!)只不過是因為tt收得太多回郵信封(有大有細的),所以更加覺眼囉!
‹ 上一主題|下一主題