用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 P1 TWGPS
樓主: dindinma
go

2010/2011 P1 TWGPS [複製鏈接]

你經歷譚校長年代, 可能就係一年級既一年
如果你有機會經歷林校長既一年級年代, 肯定你都會覺得係honey moon
又如果你經歷譚校長年代既三年級或高小, 你一樣會覺得辛苦, 你所謂既青黃不接.
呢個係學校既strategy
入得所有官津, 唔好諗住讀唔掂會有老師幫.
靠自己啦, there is no free lunch
就算你入到直資/私小, 個種學校比家長既政治壓力, 都不足為外人道.
試下從好既方面諗啦, 否則你只係一直唔開心

btw, 老師既面口, 不嬲都係甘架啦
又係個句啦, 你覺得譚校長年代既老師面口好, 因為個年係一年級, 校長永遠都係派最好面口既老師教一年級既小朋友啦
我一直都用"冷漠"黎形容荃官小老師既面口, 譚校長年代都一樣

原帖由 教育線人 於 10-2-12 13:52 發表

唔該你睇睇我點樣回應賴師奶,你會知得更多!

衣家最大既問題系學校最近兩三年既變動,出現青黃不接情況,我個小朋友經歷過譚校長時期,先會有甘大對比!你個女都應該經歷過,點解唔發覺有問題呢?   

衣家轉變既唔系我,而 ...

原帖由 hhma 於 10-2-21 22:00 發表
我真係好想知, 點解你甘肯定我"好恨入"?
學校呢八年以黎既方向, 好同差我都了解
天下烏鴉一樣黑, 每間官津都應該有不同/相似既問題
入到荃官中, 你會知道, 讀唔到精英班=無用, 人地講到明
唔洗估啦, 我仔唔係荃官中
...

唔該你自己睇睇第十個post,系你自己話好恨入,唔好屈我!

‘學校呢八年以黎既方向, 好同差我都了解’
八年來你多數接觸咩人?校長定系副校長?老師呢?

天下烏鴉一樣黑, 每間官津都應該有不同/相似既問題
既然如此,點解仲盲目唱好?講出要大家注意既地方系唔系仲有價值呢?

講真, 荃官小成績唔係特別突出, 但就出一班好乖, 好聽話既小朋友.  家長唔係特別團結, 但總是友善.
成績一向系點,因無資料比較,好難評論,我淨系知道衣家學校靜蠅蠅,唔系無噪音果種,而系無曬歡樂聲。以前走過門口,都間唔中聽到學生有好多校外獎,衣家?去曬邊?頒獎禮又無校外獎,自己頒比自己果堆就有,你要唔要?呢種就叫做名校?自己評自己就梗系明啦!

一間學校多羅校外獎,學生走出去先有面子,有人識。衣家人地識你,只系因為官中,關你官小咩事?成個群腳仔甘樣!

小朋友乖?用咩來定義?唔講野就得或者無野講就算乖,甘就真系幾乖!但系呢家野系我自己教,唔關學校事囉!

家長梗系團結啦!成日系門口討論點樣拗分數,聽得多都厭!

現出現"線人家長", 我真心覺得驚訝
你講人又講,有咩好驚訝?除非你怕講錯野被人抓到!

原帖由 hhma 於 10-2-21 22:08 發表
你經歷譚校長年代, 可能就係一年級既一年
如果你有機會經歷林校長既一年級年代, 肯定你都會覺得係honey moon
又如果你經歷譚校長年代既三年級或高小, 你一樣會覺得辛苦, 你所謂既青黃不接.
呢個係學校既strategy
入 ...

咩都唔洗講,淨系聽下校長發言就知道佢有幾多斤兩!譚校長甘有經驗,我都覺得佢唔系好店,退休前都仲系聽唔出佢有咩教育理想,只系匯報學校既活動!衣家呢個林校長仲斃,活動、獎項已經少,匯報唔到甘耐,又聽唔出佢有咩教育理想,淨系聽到佢一味叫學生尊守校規,台下學生都話佢癡膠線!一次發言,提醒學生要守規則就三四次!所以你話小朋友乖,點乖啊?乖就唔洗成日提住啦!荒死提少一次即刻變壞!一系就向學生宣示權威囉,但系真正既權威系‘不怒而威’,仲要系對住小學生添,都唔知佢想帶出咩信系!

我無埋怨有壓力同埋辛苦,只系眼見入來時好好地一間學校,換血之後被搞亂檔,自己覺得被騙入局囉!

你講開政治,就更加系校長問題啦!裏面既老師好地地做左甘多年,無理由自己推翻自己以前有份建立既野。所以,學校衣家變成甘,我覺得學校領導層要負好大責任囉!唔好賴有咩strategy啦!管理層未夠班,但又調走曬好多有經驗既老師,好明顯就系人事管理問題,佢地自己就羅來玩,我地就要陪葬!

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-2-21 22:08 發表

我一直都用"冷漠"黎形容荃官小老師既面口,

Agreed.   It may be a good school, but never be a happy school.  

我一直都用"冷漠"黎形容荃官小老師既面口

非常同意, 舊年去 觀校及叩門 校長及老師的态度都是漠不關心, 令人十分失望.  
希望對小朋友會親切的啦!
現時我的小朋友在另一小學讀得十分開心,
而且校長同老師也非常和藹可親.

回覆 1# SGTOMMY 的文章

我係官小舊生,我明白依家個校長的確無咁
好,但D 老師係依然好有heart

原帖由 教育線人 於 10-2-7 17:18 發表

今年又有幾個精英班同學走左,以每年走幾個精英既速度,容咩意輪到我個笨小孩都可以入精英班啊!試過入精英班先走都唔遲!

你地甘恨入去,快來插班囉,唔係嫌我個笨小孩阻住你個精叻仔女入來啊?唔好意思喔! ...

你好無品囉,   mouth:" /> 入TWGPS就係入精英班,好心你吾好左住D真正讀書既人讀精英班啦.而且大把SCHOOL有精英班啦,你吾讀

.... I am interested in TWGPS but it seems that this school has changed a lot (become not so good comparing to its past records).... can more mama give comments to this school.... after reading this forum, I am a bit confused!

王國長老

原帖由 教育線人 於 10-2-7 17:18 發表

今年又有幾個精英班同學走左,以每年走幾個精英既速度,容咩意輪到我個笨小孩都可以入精英班啊!試過入精英班先走都唔遲!

你地甘恨入去,快來插班囉,唔係嫌我個笨小孩阻住你個精叻仔女入來啊?唔好意思喔! ...

你有你既觀點, 但請保持良好態度討論, 要對其他會員保持禮貌, 否則版主會封鎖帳號.

edea
‹ 上一主題|下一主題