用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 P1 TWGPS
go

2010/2011 P1 TWGPS [複製鏈接]

Today i go to register the TWGPS.  My daughter will start P1 in TWGPS
   0    0    0    0
:sleep:

Hi Dindinma,
Congratulations!!

Congratulations!

原帖由 dindinma 於 09-11-25 16:47 發表

Today i go to register the TWGPS.  My daughter will start P1 in TWGPS

入左一間老師都想離開既學校,恭喜晒!:;pppp:

原帖由 教育線人 於 10-1-9 16:34 發表

入左一間老師都想離開既學校,恭喜晒!:;pppp:

為什麼你咁不滿荃灣官小?

原帖由 wingwinglee 於 10-2-2 21:23 發表

為什麼你咁不滿荃灣官小?

我都唔知我係唔係不滿,我近兩年先知道我個小朋友入錯學校。

過去兩次家長日,有好幾個老師都話依家好多野已身不由己,唔係佢地想點教就點教,仲話成日要向高層交代做過D咩野,原來高層就咩都幫唔到,只係想得個「知」字,但係就要老師做好多交代式文件工作。

我地依家出入學校,見老師也好,羅野也好,都要簽好多個名先至可以「完成任務」。以前同老師見面交收物件,離開果時只需要講聲「拜拜」,依家?咩都要簽名,荒死家長同埋老師唔認數,我話信佢都唔得,一定要簽野!

我最尊敬老師,亦相信老師有心機教好我個仔,我個人認為當大部分老師既工作都唔愉快,我個小朋友唔荒有運行!

甘轉校啦, 唔好甘辛苦啦

原帖由 教育線人 於 10-2-3 18:00 發表

我都唔知我係唔係不滿,我近兩年先知道我個小朋友入錯學校。

過去兩次家長日,有好幾個老師都話依家好多野已身不由己,唔係佢地想點教就點教,仲話成日要向高層交代做過D咩野,原來高層就咩都幫唔到,只係想得個「 ...

同意
無謂屈就啦,轉 la

原帖由 hhma 於 10-2-3 23:11 發表
甘轉校啦, 唔好甘辛苦啦

今年又有幾個精英班同學走左,以每年走幾個精英既速度,容咩意輪到我個笨小孩都可以入精英班啊!試過入精英班先走都唔遲!

你地甘恨入去,快來插班囉,唔係嫌我個笨小孩阻住你個精叻仔女入來啊?唔好意思喔!

甘都比你估到我地恨入去, 利害利害, 失敬失敬

原帖由 教育線人 於 10-2-7 17:18 發表

今年又有幾個精英班同學走左,以每年走幾個精英既速度,容咩意輪到我個笨小孩都可以入精英班啊!試過入精英班先走都唔遲!

你地甘恨入去,快來插班囉,唔係嫌我個笨小孩阻住你個精叻仔女入來啊?唔好意思喔! ...

原帖由 hhma 於 10-2-8 14:52 發表

原帖由 hhma 於 10-2-8 14:52 發表

甘你甘恨入,又點解啊?

回答前請先睇睇你自己講過咩先:

1)  荃官小主力公佈入荃官數字, 不止一年的.  我想大部分入去的都想入荃官中, 應該滿足到呱

2)  讚成

3)  正校長係轉左, e+呢個aggressive好多, 以前個個好"林", 又"笠", 呢個tough好多.  無轉到副校, 反而係+左個副校.  另做得耐個幾個老師, 都係堅野, 走左個d, 個人認為無所謂.(唔知頭唔知路既分析,佩服佩服,失敬失敬!)

我唔覺得荃官小以前好利害, 因為佢只係前身既下午班.  海官以前就真係勁啦, e+唔知lu

又話恨入,又講以上既野,你究竟知唔知自己講緊咩野?

人云亦云人,一知半解既分析確實令人覺得利害利害, 失敬失敬!:;pppp:

原帖由 szewan 於 10-2-4 12:52 發表
同意
無謂屈就啦,轉 la

我認得你啦,荃官學生嘛!唔好以為自己好勁先得嘎!學人勸人離開!

頒獎禮唔見你上去既?

我只知道願"賭"就要服輸,輸左就要認,積極的就會去想辦法提升自己,而吾係抹黑別人賴地硬,每一個人/機構/學校/社會有自己的規矩,你吾願意去守可選擇離開轉換環境, 惡意"反咬"是很缺德及壞心眼之行為.
仲有,為人在世,夠膽講就夠膽認,要搜索枯腸忍其名開新戶口去做小動作,實在是卑鄙下劣之行逕
希望你勿再糾纏不清,應將其心思行為轉而正面積極,心境亦會隨之開朗,何需再作不敢宣之於口,敢作不敢認之"線人"?
原帖由 教育線人 於 10-2-12 02:08 發表

我認得你啦,荃官學生嘛!唔好以為自己好勁先得嘎!學人勸人離開!

頒獎禮唔見你上去既?

另外
從字裡行隱約認為貴公子/小姐應該是低小小朋友, 如果從此已經心懷不滿, 真心地, 應該早點另謀高校,無謂埋沒小孩的小宇宙, 而高小的考試壓力亦非常"難捱", 小女正處於"生死存亡"之時,我倆博盡亦不過爾爾,所以頒獎禮難於其中鶴立雞群,雖然如此, 我亦想薄盡綿力向小學妹小學弟提供意見才進入此版面, 有誰想到竟然遇上"你"呢?
原帖由 教育線人 於 10-2-7 17:18 發表

你地甘恨入去,快來插班囉,唔係嫌我個笨小孩阻住你個精叻仔女入來啊?唔好意思喔! ...

原帖由 szewan 於 10-2-12 12:02 發表
我只知道願"賭"就要服輸,輸左就要認,積極的就會去想辦法提升自己,而吾係抹黑別人賴地硬,每一個人/機構/學校/社會有自己的規矩,你吾願意去守可選擇離開轉換環境, 惡意"反咬"是很缺德及壞心眼之行為.
仲有,為人在世,夠 ...

我想問邊個‘抹黑別人賴地硬’?我邊句話系抹黑?由始至終,呢度無人可以點對點討論問題,之前果個人云亦云既‘賴師奶’就系最好例子!

如果你個女考試測驗時發覺試卷有問題,千期唔好去問點解被扣分,因為‘每一個人/機構/學校/社會有自己的規矩,你吾願意去守可選擇離開轉換環境, 惡意"反咬"是很缺德及壞心眼之行為.’

新人開新戶,有咩錯?有幾卑鄙?  

知道內裏消息的叫線人,一知半解的就叫人云亦云,視而不見的就叫死硬派,希望你勿再糾纏不清,應將其心思行為轉而正面積極,心境亦會隨之開朗!

原帖由 szewan 於 10-2-12 12:28 發表
另外
從字裡行隱約認為貴公子/小姐應該是低小小朋友, 如果從此已經心懷不滿, 真心地, 應該早點另謀高校,無謂埋沒小孩的小宇宙, 而高小的考試壓力亦非常"難捱", 小女正處於"生死存亡"之時,我倆博盡亦不過爾爾,所以頒 ...

唔該你睇睇我點樣回應賴師奶,你會知得更多!

衣家最大既問題系學校最近兩三年既變動,出現青黃不接情況,我個小朋友經歷過譚校長時期,先會有甘大對比!你個女都應該經歷過,點解唔發覺有問題呢?   

衣家轉變既唔系我,而系學校,點解我唔出得聲?原來果批老師、制度變曬樣,又眼見同學行為越趨惡劣無人理、新舊老師都無咩生氣,有怨言系唔系好正常ㄚ?

我學唔到呢度既人果種自我陶醉,一味唱好既良好順民態度囉!如果你個女經歷過拉圾班同埋精英班就知道更多分別!唔好以為走佐去精英班就當無事,只系換左同學,同埋班主任,其餘都一樣!

既然你樂此不疲,甘祝你可以好好繼續享受小學生活,打擾晒

原帖由 szewan 於 10-2-12 22:03 發表
既然你樂此不疲,甘祝你可以好好繼續享受小學生活,打擾晒

既然你無法提出理據來回應,亦樂此不疲一味盲目唱好,甘祝你同你個女女可以好好繼續享受系討論區既自我陶醉生活!

討論區變成交友區,無野好討論!

我真係好想知, 點解你甘肯定我"好恨入"?
學校呢八年以黎既方向, 好同差我都了解
天下烏鴉一樣黑, 每間官津都應該有不同/相似既問題
入到荃官中, 你會知道, 讀唔到精英班=無用, 人地講到明
唔洗估啦, 我仔唔係荃官中
就算你唔係講學校壞話, 都係有不滿啦
小師弟/妹開TOPIC, 一心想分享入到荃小既消息, 結果被小師兄/師妹既父母"一盤冷水....."
點解要甘呢??!!
講真, 荃官小成績唔係特別突出, 但就出一班好乖, 好聽話既小朋友.  家長唔係特別團結, 但總是友善.
現出現"線人家長", 我真心覺得驚訝

原帖由 教育線人 於 10-2-12 01:47 發表

甘你甘恨入,又點解啊?

回答前請先睇睇你自己講過咩先:

1)  荃官小主力公佈入荃官數字, 不止一年的.  我想大部分入去的都想入荃官中, 應該滿足到呱

2)  讚成

3)  正校長係轉左, e+呢個aggressive好多, 以 ...
‹ 上一主題|下一主題