用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問馬鞍山威寶好唔好?
go

請問馬鞍山威寶好唔好? [複製鏈接]

我都有報威寶的國際班N1. 老實講, 我同C6對佢Interview的native miss印象好深刻, 口音好正, 好專業, 對阿囡又有耐性, 又多次比機會佢發揮.

我好想阿囡係2-3歲期間在全英文的環境讀書, 但威寶的口碑及名聲較其他如BOXHILL及HKPS(Ascot)為差. 所以都係看定d再講.

我都想聽多d威寶媽媽的意見, 尤其係國際班. 多謝!

原帖由 moonychan 於 09-11-26 19:19 發表
我認為, 比得到讀威寶國際班既錢, 咁不如真係讀hkps or boxhill or think~ 好老實. 讀既人係有分別.

我唔係話威寶既課程唔好. 只係focus on 朋輩問題.

個人意見 ...

請問點解話威寶既課程只係focus on 朋輩問題?

原帖由 moonychan 於 09-11-26 22:00 發表
我 "唔係" 話威寶既課程唔好.

只係 focus on 朋輩問題.  

"朋輩問題"意思指太流於生活細節? 唔好意思, 因為對威寶的意見, 聽得最多嘅係話佢地方大, 或因為住得近, 而對佢哋的課程細節一無所知. 希望您可以分享多d!

原帖由 qqchiu 於 09-11-26 23:44 發表
Hello,,我個女係Welborn讀緊國際N班,
我自已覺得唔錯, 原因:
1) 我個女鐘意返學, 日日自已彈起身話要起身返學 (証明校園生活開心)
2) 返佐學識好多英文, (我地兩公婆從來都唔同佢講英文), 例如:已經認得大細階 A-Z, ...

qqchiu, 您今趟絕對幫到我呀! 多謝! 其實, 您覺全日的英文N班好, 定係半日英文N班好呢! 因為我真係好想呀囡係2歲打好個英文底子, 甚至從小習慣或喜歡英文的溝通. 但有D媽媽認為半日的學習, 再加上半日的活動, 會對BB的童年好D.

您會唔會比BB讀到K3呀? 可否分享一下您嘅心儀小學?

原帖由 qqchiu 於 09-11-27 22:39 發表
我當初自已都有去Boxhill, Greenfield, Think...site visit,逐間問先生, 課程, 收費,點樣take care bb...每間都有參觀哂佢地既校舍, 最後我簡Wellborn, 其中一個原因係佢地有個好大既户外playground,我個女成日都好 ...

聽到您個囡囡讀得咁好, 真係令我對威寶國際創造出的全英文環境更加有信心. 我已經交了國際班全日班嘅留位費, 一心幫阿囡係兩至三歲間打好英文基礎. 但係最終目標係嗰d英文好d的主流小學, 心儀的係九龍塘比較多, 所以K1轉出九龍塘機會大. 同時, 亦會考慮BOXHILL及HKPS(Ascot), 因為它們的英文水平都好好, 而且名氣較威寶好, 轉出去九龍塘K1可能有d幫助! 但佢哋都無全日班, 如果全日班對小朋友來講可接受的話, 威寶真是相當理想!

有網上傳言話威寶的學生有部份為新移民, peer group唔係咁理想, 又話佢哋行政混亂, 老師的turnover rate比較高. 您點看? 多謝.

回覆 18# qqchiu 的文章

多謝您, qqchiu,

我今日聽咗前任喇沙書院副校長趙榮德-趙Sir講幼稚園選校攻略, 佢都贊成bb讀全日班. 不過, 如果家中有好嘅support, 其實讀半日班, 之後多d其他活動, 都無咩所謂.

從您的意見, 我非常肯定威寶係一間可給予良好英文環境的全日制好幼稚園. 我唯一有點猶豫係, 如果我真係想K1轉出九龍塘, 威寶的名氣是否可以幫到我?

原帖由 fly_fly 於 09-12-6 01:00 發表
My boy is studing the "international" class N1 too.  Upto now,  I also agree that there the English environment is the biggest selling point.  The teachers so far (both native and local) are quite goo ...

I do believe you have your rationale why to choose the English environment for your kid at the very beginning.  Will you stay with Wellborn til K3? or you have another plan?  Feel free to share.
‹ 上一主題|下一主題