用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問馬鞍山威寶好唔好?
go

請問馬鞍山威寶好唔好?

我見好少人喺度講而間幼稚園, 而網上d人講有d話好有d話麻麻, 但我聽人講都唔錯架wow, 都好多人想入wow, 同埋我都有幫我個女報而間, 我見 in 果日都好多人in, 同埋佢個校舍真係幾好, d miss 都ok wow, in 我個女果個miss 好nice, 之後佢都收咗我個女... 真係好想知多d而間幼稚園嘅嘢呀? 有冇人有意見呢?

up up up up

醒目開學勳章 貢獻勳章

你去沙田嗰邊搵啦~
正如你講, comments都麻麻
或者轉個角度睇, 間間學校都有人話好, 有人話唔好架啦~ 不過呢間响MOS嚟講, 真係算多人話唔好囉!

佢收得唔平, 佢既價錢可以考慮埋啟思, 綠恩

我平心而論, 佢響mos o黎講, 總好過某d屋村幼稚園. 程度都ok深的, 又有外藉老師, 有分國際班. nursary o黎講, 夠啦!!

我唔係威寶既家長, 但仔仔之前讀佢既姊妹kinder (德寶), 我妹妹就係威寶畢業的, 之後入左禧年, 中學就考到體藝, 所以, 威寶的程度唔差的.

我都有報威寶的國際班N1. 老實講, 我同C6對佢Interview的native miss印象好深刻, 口音好正, 好專業, 對阿囡又有耐性, 又多次比機會佢發揮.

我好想阿囡係2-3歲期間在全英文的環境讀書, 但威寶的口碑及名聲較其他如BOXHILL及HKPS(Ascot)為差. 所以都係看定d再講.

我都想聽多d威寶媽媽的意見, 尤其係國際班. 多謝!

原帖由 小曳人 於 09-11-25 16:44 發表
你去沙田嗰邊搵啦~
正如你講, comments都麻麻
或者轉個角度睇, 間間學校都有人話好, 有人話唔好架啦~ 不過呢間响MOS嚟講, 真係算多人話唔好囉!

乜真係咁差咩, 可唔可以講吓佢有咩地方做得唔好呀?  Thanks!

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-26 13:08 發表
我都有報威寶的國際班N1. 老實講, 我同C6對佢Interview的native miss印象好深刻, 口音好正, 好專業, 對阿囡又有耐性, 又多次比機會佢發揮.

我好想阿囡係2-3歲期間在全英文的環境讀書, 但威寶的口碑及名聲較其他如B ...

我都係報國際班, 我都覺我見果個MISS D 口音好準WOW, 所以印象都幾好....

我認為, 比得到讀威寶國際班既錢, 咁不如真係讀hkps or boxhill or think~ 好老實. 讀既人係有分別.

我唔係話威寶既課程唔好. 只係focus on 朋輩問題.

個人意見

原帖由 moonychan 於 09-11-26 19:19 發表
我認為, 比得到讀威寶國際班既錢, 咁不如真係讀hkps or boxhill or think~ 好老實. 讀既人係有分別.

我唔係話威寶既課程唔好. 只係focus on 朋輩問題.

個人意見 ...

請問點解話威寶既課程只係focus on 朋輩問題?

我 "唔係" 話威寶既課程唔好.

只係 focus on 朋輩問題. <---- compare with boxhill, think & hkps 既學生.

原帖由 moonychan 於 09-11-26 22:00 發表
我 "唔係" 話威寶既課程唔好.

只係 focus on 朋輩問題.  

"朋輩問題"意思指太流於生活細節? 唔好意思, 因為對威寶的意見, 聽得最多嘅係話佢地方大, 或因為住得近, 而對佢哋的課程細節一無所知. 希望您可以分享多d!

朋輩問題=可能多一點點新移人民.....唔好意思. 唔想得罪人, 但事實係咁.

課程我唔SURE, 但我仔之前讀德寶國際班. 都OK, 唔係齋學自理&排洗食茶點既幼稚園.

Hello,,我個女係Welborn讀緊國際N班,
我自已覺得唔錯, 原因:
1) 我個女鐘意返學, 日日自已彈起身話要起身返學 (証明校園生活開心)
2) 返佐學識好多英文, (我地兩公婆從來都唔同佢講英文), 例如:已經認得大細階 A-Z,望住d英文字, 識得逐個讀,唔跟次序問佢, 佢又識, Monday,Ice-ceam,Hello, THank you, Sit down please, sorry, colour-red, blue, green, yellow, square, triangle, circle...
日日返黎唱英文歌比我聽: London Bridge is falling down, jingle bell, twinkle star...
3)乖佐
我個女返佐四個月ja, 見到佢咁大轉變, 我相信學校都有d功勞既.... 希望幫到你啦..

仲有我唔覺多新移民,第一日開學既時候我反而見到好多都係流利英文斯文上班友多...

原帖由 qqchiu 於 09-11-26 23:44 發表
Hello,,我個女係Welborn讀緊國際N班,
我自已覺得唔錯, 原因:
1) 我個女鐘意返學, 日日自已彈起身話要起身返學 (証明校園生活開心)
2) 返佐學識好多英文, (我地兩公婆從來都唔同佢講英文), 例如:已經認得大細階 A-Z, ...

qqchiu, 您今趟絕對幫到我呀! 多謝! 其實, 您覺全日的英文N班好, 定係半日英文N班好呢! 因為我真係好想呀囡係2歲打好個英文底子, 甚至從小習慣或喜歡英文的溝通. 但有D媽媽認為半日的學習, 再加上半日的活動, 會對BB的童年好D.

您會唔會比BB讀到K3呀? 可否分享一下您嘅心儀小學?

我個女讀半日班,我自已就覺得如果可以既話, 讀全日好似全面d..

你講得岩, 我都係覺得英文要從小陪養,所以先比佢讀國際班, 有時佢返黎打開本書, 教我A,B,C, apple, Boy, Cat, Dog, fish...我真係覺得呢d$低比出去, 最重要佢返得開心, 日日返學無扭計...

幼稚園我會比佢試九龍塘果d, 如果得, 會出去讀, 因為覺得出面讀小學好似好d...
(可能我唔識馬鞍山, 沙田既小學)

如果唔得就讀返Welborn, 我自已就想個女繼續讀國際班, 谷行佢d英文(因為都見佢學都幾好), 不過我honey就驚唔讀主流班, 驚第時接小學有問題...

已家都仲15/16,不過路就同佢鋪哂, 得唔得, 將來係點都要睇佢自已(interview 既表現...)...隨緣la..

qqchiu, 您今趟絕對幫到我呀! 多謝! 其實, 您覺全日的英文N班好, 定係半日英文N班好呢! 因為我真係好想呀囡係2歲打好個英文底子, 甚至從小習慣或喜歡英文的溝通. 但有D媽媽認為半日的學習, 再加上半日的活動, 會對 ... [/quote]

我當初自已都有去Boxhill, Greenfield, Think...site visit,逐間問先生, 課程, 收費,點樣take care bb...每間都有參觀哂佢地既校舍, 最後我簡Wellborn, 其中一個原因係佢地有個好大既户外playground,我個女成日都好活躍, 佢地每日有20mins比佢地出去玩, 所以我最後簡呢間..

原帖由 qqchiu 於 09-11-27 22:39 發表
我當初自已都有去Boxhill, Greenfield, Think...site visit,逐間問先生, 課程, 收費,點樣take care bb...每間都有參觀哂佢地既校舍, 最後我簡Wellborn, 其中一個原因係佢地有個好大既户外playground,我個女成日都好 ...

聽到您個囡囡讀得咁好, 真係令我對威寶國際創造出的全英文環境更加有信心. 我已經交了國際班全日班嘅留位費, 一心幫阿囡係兩至三歲間打好英文基礎. 但係最終目標係嗰d英文好d的主流小學, 心儀的係九龍塘比較多, 所以K1轉出九龍塘機會大. 同時, 亦會考慮BOXHILL及HKPS(Ascot), 因為它們的英文水平都好好, 而且名氣較威寶好, 轉出去九龍塘K1可能有d幫助! 但佢哋都無全日班, 如果全日班對小朋友來講可接受的話, 威寶真是相當理想!

有網上傳言話威寶的學生有部份為新移民, peer group唔係咁理想, 又話佢哋行政混亂, 老師的turnover rate比較高. 您點看? 多謝.

唔好意思, 呢排好忙...

有部份為新移民真係唔出奇, 老實講, 香港已家邊度無新移民?

我自已就唔覺行政混亂, 每一班有一個外籍班主任再加一個香港既老師, 暫時我同學校既溝通都好好, 每個小朋友都有 一本hand book, 有咩問題可以用handbook溝通, 通常我寫完d問題, 老師第日就即刻回電話比我...除佐咁, 每年開放日(11月), 你可以返去學校同佢地溝通, 岩岩就有個家教會, 由外籍班主任接見, 傾返小朋友既development, 上堂表現...so far, Welborn比我既感覺都唔錯....

至於turnover rate比較高, 我就真係唔知la, 但係我對上兩次返學校, 我見-->個個先生, 嬸嬸, 什至校長都叫得出我個囡口名, 我諗turnover rate唔係好高掛..?

希望幫到你啦...

回覆 18# qqchiu 的文章

多謝您, qqchiu,

我今日聽咗前任喇沙書院副校長趙榮德-趙Sir講幼稚園選校攻略, 佢都贊成bb讀全日班. 不過, 如果家中有好嘅support, 其實讀半日班, 之後多d其他活動, 都無咩所謂.

從您的意見, 我非常肯定威寶係一間可給予良好英文環境的全日制好幼稚園. 我唯一有點猶豫係, 如果我真係想K1轉出九龍塘, 威寶的名氣是否可以幫到我?

My boy is studing the "international" class N1 too.  Upto now,  I also agree that there the English environment is the biggest selling point.  The teachers so far (both native and local) are quite good.  I have stayed with my boy in school for 2 days.  At the beginning, I am also afraid of the bad comments on the Internet.  But after these 2 days, I have no such worry.  I am quite happy that I have chosen this English environment for my son in his early age.

For Mainland Chinese problem, at the moment, I do not see lots of them. (but I do see lots of them in the interview day).