用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 請問有冇人已經收到聖母幼稚園k1的取錄信 ...
樓主: daphnewong
go

請問有冇人已經收到聖母幼稚園k1的取錄信 [複製鏈接]

唉, 冇收到信, 即係冇望

原帖由 joanne1206 於 09-11-29 02:00 發表
我個女in時都唔響狀態呀.所以都預咗唔收佢.haha..所以今日都收到信話佢都係後備生.

我女都係, in時有答問題, 不過好細聲, 我都預左了...
不過有0甘多後備生, 有無機會收的..

謝謝你的分享.

原帖由 maylam2022 於 09-11-28 16:51 發表
聖母---係傳統的天主教學校 雖然中學係BAND2頭 BAND1尾,但幼稚園的老師好多都係佢地d old girl,好有愛心同nice ,著重品德方面培養,而小學校風都幾嚴,學術方面都算有小小''谷''但就一定冇德x咁勁,(我侄女讀緊P2)都不 ...

聖母書院的會考成績好似麻麻地呢!

仲未收到......我星期6都已經收到...您唔打電話番學校問

原帖由 豬BBBB 於 09-11-30 09:30 發表
唉, 冇收到信, 即係冇望

我昨天才收到為後備生的信,有個號碼(WL1X) 大家知唔知機會大唔大, 佢說如收會於14-15/12致電, 有無媽咪同我一樣呀?

原帖由 joanne1206 於 09-11-30 22:51 發表
仲未收到......我星期6都已經收到...您唔打電話番學校問

啱先打咗去,叫我等到3/12都未收到就再打去學校問喎, 係咪後備都會收到信架?

我in完就有你的擔心了,我in果日遇到無禮貌的新移民(並非所有新移民也沒禮貌,只是當天給我遇上而已!),另外我覺得有D老師好官僚,加上我check了聖母書院的會考成績,我應該不會考慮這間kg了。
原帖由 dunbinex 於 09-12-1 11:40 發表
其實由報名到面試,我都好滿意學校的環境及老師,而且又是一條龍學校,又近我屋企,但最擔心是我見到很多新移民報讀,請問你地擔心嗎?

我係收到信,而知道是後備的.

除左一條龍考慮既問題, 我都有擔心你地所遇到既, 因為個日排完地下再到一樓等待既時候, 都遇到D沒有規矩既小朋友(走黎走去), 但係D父母見到都不出聲, 最後由老師出聲先拉個小朋友返去一齊排隊. 我個人認為始終每個小朋友係一張白紙, 無論好定唔好睇一次就會即刻學囉.

原帖由 BBG1 於 09-12-1 11:58 發表
我in完就有你的擔心了,我in果日遇到無禮貌的新移民(並非所有新移民也沒禮貌,只是當天給我遇上而已!),另外我覺得有D老師好官僚,加上我check了聖母書院的會考成績,我應該不會考慮這間kg了。
...

原來你地都有呢個擔心, 我個日都係有遇到, 我同阿女in 完落樓梯時, 見到前面個小朋友條褲丁隻褲腳拖哂地, 好心(可能又係多事)同個家長講, 應都唔應我...係咁一直行, 佢個小朋友都"click"到幾次...佢之後一開口叫個女唔好再喊, 就知佢係新移民....

同埋佢地d小朋友真係唔聽講, 呢個都係我仍然1516唔知比唔比阿女讀的原因.......

原帖由 kikuko 於 09-12-1 14:24 發表
除左一條龍考慮既問題, 我都有擔心你地所遇到既, 因為個日排完地下再到一樓等待既時候, 都遇到D沒有規矩既小朋友(走黎走去), 但係D父母見到都不出聲, 最後由老師出聲先拉個小朋友返去一齊排隊. 我個人認為始終每個小 ...

老實講唔係個個新移民係咁既, 睇下所遇到既係好定唔好囉 ~

由個女未出世前, 我已經好想佢入到聖母讀, 點知個日 interview 之後, 再去過其他幾間in, 感覺唔同左.  原來發現唔同地區真係有唔同既人.    始終一間學校就算師資幾好, 小朋友圍埋一齊緊有接觸.  我地只可以盡量幫佢避免學壞.  (試過見過一個讀村校既 K2女孩, 當街鬧亞媽係 "八婆".  除左自己身教, 我都唔想個女係D 小朋友口中學到呢D 好野囉 !)    如果唔係一條龍問題, 我早就放棄左聖母了.  

你地除左聖母收左, 仲有邊間收左呀 ?

原帖由 True 於 09-12-1 15:13 發表
原來你地都有呢個擔心, 我個日都係有遇到, 我同阿女in 完落樓梯時, 見到前面個小朋友條褲丁隻褲腳拖哂地, 好心(可能又係多事)同個家長講, 應都唔應我...係咁一直行, 佢個小朋友都"click"到幾次...佢之後一開口叫個女 ...

都係好有同樣諗法...

我女除聖母外, 重有kln city 靈糧堂, 但係下午班..自己就唔係好想阿女讀下午...

你地呢?

原帖由 kikuko 於 09-12-1 15:43 發表

由個女未出世前, 我已經好想佢入到聖母讀, 點知個日 interview 之後, 再去過其他幾間in, 感覺唔同左.  原來發現唔同地區真係有唔同既人.    始終一間學校 ...

又一村都收左佢, 仲有3間就result.

原帖由 True 於 09-12-1 16:04 發表
都係好有同樣諗法...

我女除聖母外, 重有kln city 靈糧堂, 但係下午班..自己就唔係好想阿女讀下午...

你地呢?

咁你會想去邊間呢?
原帖由 kikuko 於 09-12-1 16:10 發表
又一村都收左佢, 仲有3間就result.

Yes, my daughter was accepted in PM class.

我最主要因為聖母是一條龍才報呢!點之去到in先發覺感覺跟其他區的kg感覺很不同。(我並無歧視,如果歧視,我都根本不會報聖母呢!)其實我自己都是在屋村大,讀屋村學校的,但以前屋村唔會有這樣的感覺呢!

原帖由 kikuko 於 09-12-1 15:43 發表

由個女未出世前, 我已經好想佢入到聖母讀, 點知個日 interview 之後, 再去過其他幾間in, 感覺唔同左.  原來發現唔同地區真係有唔同既人.    始終一間學校 ...

未in之前我會揀聖母,不揀又一村。in完我會揀又一村。

呢2間都係我考個5間排最尾既, 如果頭3間都唔收.  咁我就要爭紮 一條龍 定係點囉.

原帖由 True 於 09-12-1 16:20 發表
咁你會想去邊間呢?
‹ 上一主題|下一主題