用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 請問有冇人已經收到聖母幼稚園k1的取錄信 ...
go

請問有冇人已經收到聖母幼稚園k1的取錄信 [複製鏈接]

me 2 la! 未有消息。
原帖由 joanne1206 於 09-11-25 20:12 發表
您係講黃大仙個間聖母幼稚園 our lady???
如果呢間我有in不過冇收到信呀~

我個要坐在我大腿上先肯答問題呢!不過答對晒。但咁麻煩,我係老師都唔收啦!不過我估就算收我女,我都未必讓她讀呢!因為太遠了。

聽講話聖母小學今年要in過聖母幼稚園的學生先收呢!咁即係不再是幼稚園直升小學?

聖母書院的會考成績好似麻麻地呢!

我in完就有你的擔心了,我in果日遇到無禮貌的新移民(並非所有新移民也沒禮貌,只是當天給我遇上而已!),另外我覺得有D老師好官僚,加上我check了聖母書院的會考成績,我應該不會考慮這間kg了。
原帖由 dunbinex 於 09-12-1 11:40 發表
其實由報名到面試,我都好滿意學校的環境及老師,而且又是一條龍學校,又近我屋企,但最擔心是我見到很多新移民報讀,請問你地擔心嗎?

我最主要因為聖母是一條龍才報呢!點之去到in先發覺感覺跟其他區的kg感覺很不同。(我並無歧視,如果歧視,我都根本不會報聖母呢!)其實我自己都是在屋村大,讀屋村學校的,但以前屋村唔會有這樣的感覺呢!

原帖由 kikuko 於 09-12-1 15:43 發表
老實講唔係個個新移民係咁既, 睇下所遇到既係好定唔好囉 ~

由個女未出世前, 我已經好想佢入到聖母讀, 點知個日 interview 之後, 再去過其他幾間in, 感覺唔同左.  原來發現唔同地區真係有唔同既人.    始終一間學校 ...

未in之前我會揀聖母,不揀又一村。in完我會揀又一村。

其實現在競爭咁大,大家也是見步行步啦!講真就算咁好彩入到最top果間,都要睇自己子女同間kg夾唔夾啦!天時、地利、人和。唔係個個入到名校都有好成績和畢到業呢!聽天意吧!

原帖由 kikuko 於 09-12-1 17:19 發表
我係同一朝早IN哂呢2間, 所以又一村比我感覺真係好好.  我都係屋村大, 自己都捱過.  所以唔想個女行自己條舊路.  

其餘個3間我都冇咩信心, 因為亞女表現唔係太好(一間亞女直情同我講唔鍾意呢度, 另一間就要拉我返入 ...

我女現在只有york am 及聖母 pm offer,其他學校也只是waiting或未有消息。
我in完聖母,不太喜歡那次in的感覺。上網睇過去年聖母書院的會考成績不太好呢(我自己教書的,我教果間result仲好過佢,同樣係英中,但我唔想女兒和我一齊上學)!但好在是一條龍,有學卷,唔駛煩。york好貴,但負擔得起,但3年後又要煩過,仲要到時唔知考得什麼小學呢!點揀啊?

交 la!好煩惱,怕揀錯!
原帖由 dunbinex 於 09-12-11 13:01 發表
我情況都係同你一樣呀!所以我兩間都交左留位費先,俾幾個月時間自己慢慢再考慮呀!你呢?有冇交留位費呀?
‹ 上一主題|下一主題