用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你會對小朋友發惡嗎?
樓主: vincent1010
go

你會對小朋友發惡嗎? [複製鏈接]

大概沒有多少心理學家鼓吹完全不發惡,但差不多全部都認為要儘量減少發惡。其理由大概是因為完全不發惡的難道甚大,而不是認為偶爾發惡有甚麼功能。

我大概可以列入從不發惡的爸爸,十三年如一日,不打不罵不哦,總是用講道理去說服女兒,而不是用爸爸的權威去壓服。這樣的教導法,我得到一個很講道理的女兒,而且親子關係良好。

i usually get angry, i know this is no good but ........really difficult to be a good mum

thro' teaching them, i also need to learn a lesson......patience

王國長老

很有道理

原帖由 eviepa 於 10-4-25 18:00 發表
大概沒有多少心理學家鼓吹完全不發惡,但差不多全部都認為要儘量減少發惡。其理由大概是因為完全不發惡的難道甚大,而不是認為偶爾發惡有甚麼功能。

我大概可以列入從不發惡的爸爸,十三年如一日,不打不罵不哦,總是用講道理 ...

me too......
原帖由 CLmummy 於 10-5-19 18:13 發表
i usually get angry, i know this is no good but ........really difficult to be a good mum

thro' teaching them, i also need to learn a lesson......patience

之前我個仔都係聽道理, 我都好欣賞佢人仔細細肯聽道理又明白, 但最近幾個月, 每次我講道理佢都會反駁, 我再講, 佢又駁, 講完又駁, 佢講埋晒啲'大條道理'直情就係挑戰我, 而家四歲半, 唔知係唔係呢個年紀係咁鍾意駁咀, 攪到我EQ低晒...
原帖由 eviepa 於 10-4-25 18:00 發表

我大概可以列入從不發惡的爸爸,十三年如一日,不打不罵不哦,總是用講道理 ...

就我自已例子嚟講,我爸爸從細到大都無對我發過惡,莫講話打。
佢嘅教育方法係講道理,如果我做錯事,面對佢我會覺得內疚。因為我唔想令佢失望。

我成日覺得呢種可以令人自我反思嘅教育方法係最好。但係談何容易。尤其當自已做咗父母後。

例如我囡囡,得個兩歲幾有時真係唔明咁多道理。
新年屋企有盆桔,叫咗十萬次唔好走去摘,但都無用。因為對個小朋友嚟講實在太吸引,一粒一粒掛响度,真係好想摘落嚟!後來,我諗到辦法,我攞咗枝筆,响幾粒桔上面畫咗眼耳口鼻,然後話 : 你睇吓,呢個係爸爸、媽咪、哥哥、妹妹、仲有婆婆.....佢地一齊幾開心!所以你千其唔好摘佢落嚟喎,如果唔係佢地唔可以一齊會傷心架。

果然,囡囡一粒都無摘!剩係望住啲桔,仲叫我講桔嘅故事,咁我又講一大餐什麼桔好似星星一粒一粒不過唔係掛响天,係樹......

有時,做父母要諗諗計。
打、駡,無乜意思。其實係父母技窮時迫不得而嘅威嚇招數。

就我自已例子嚟講,我爸爸從細到大都無對我發過惡,莫講話打。

佢嘅教育方法係講道理,如果我做錯事,面對佢我會覺得內疚。因為我唔想令佢失望。

Parisienne

我沒有你那麼幸運,我是個在責罵中成長的人。不過我會反思,責備能做到甚麼?經過幾十年的思考,我覺得責罵子女,根本不能達到任何正面效果,但負面效果則多得很。

我現在的教育和你爸爸的一樣,不會發惡,只會講道理,而且是她認同的道理。我女兒的思考模式亦像你少年時,她如果做了錯事,面對我她會覺得內疚。因為她唔想令我失望。

做到不打不罵不哦絕不容易,但一旦做到,成效會很好:

1. 子女會很乖,而且不是盲從地乖,而是經過思考之下自己選擇的乖。
2. 讀書一般都會不錯。
3. 容易相處,人際關係良好。
4. 樂觀,容易享受人生。
5. 和家長關係良好。

如果要做到三不(不打不罵不哦),自己必定要是個包容性甚強的人,能夠容易孩子的小缺點。總之,抓大不抓小就是要點。若然希望大小通吃,企圖連小缺點都要根除,通常只會落得大小均落空,孩子變得反叛告終。

我女兒有無數小缺點,但我一一容忍(對太太也一樣)。所以她做了很多不合乎大眾規範的事都會主動地講給我聽。通常聽了後,絕大部分能容忍的,我都會以講笑方式和她分析利弊;遇到我也接受不了的,會平心靜氣地、客觀地和她講道理。我對她要求不高,很少出手,所以一出手,說服她不難。

我教女其中一個理念是:

對孩子要求低,他們成就就會高;對孩子要求高,他們的成就就會低。

eviepa

你地EQ真係高, 我都有罵過, 不過就真係反左, 攪到佢成日發惡夢, 呢排冇再罵佢, 多左包容, 一激氣就自動離場, 爸爸進場, 咁就好好多, 有時佢激走爸爸, 就到我收場, 兩公婆都要配合~~

i am also learning to be patient, it's really a tough lesson

Eviepa,

你女兒好幸運,你也是個幸運的爸爸。

當然,對我這個新手媽媽來說,還有很多地方未到家。始終要很多方面配合,如家人,選校,子女性格等都會影响結果。

至於你所講 :
《對孩子要求低,他們成就就會高;對孩子要求高,他們的成就就會低。》

你是不是說希望越低、失望越低,所以孩子稍有成績,就喜出望外,孩子有了信心,反而越戰越勇!
相反,你想孩子飛,他做不到,只會打擊自信,受到責罵,無心戀戰,容易放棄。

原帖由 eviepa 於 10-5-28 01:31 發表

Parisienne

我沒有你那麼幸運,我是個在責罵中成長的人。不過我會反思,責備能做到甚麼?經過幾十年的思考,我覺得責罵子女,根本不能達到任何正面效果,但負面效果則多得很。

我現在的教育和你爸爸的一樣,不會發惡,只會講道理 ...

你是不是說希望越低、失望越低,所以孩子稍有成績,就喜出望外,孩子有了信心,反而越戰越勇!

相反,你想孩子飛,他做不到,只會打擊自信,受到責罵,無心戀戰,容易放棄。

Parisienne

正是如此。

我希望孩子用「矮仔行樓梯」式的慢慢進步。女兒每有小進步,我都會從心裡欣賞出來,用讚賞表達內心感受。當孩子受到鼓勵,更容易再進一小步,然後又被鼓勵,然後再進步,形成一個良性循環。最後,成就便大。

我見過不少個案,家長企圖訂立一個高不可攀的目標給子女,子女明知達不到要求,明知怎樣做也只會捱罵,所以連微小的努力也懶得去付出,家長看見這情況,便會責備,孩子越被責備,就越提不起勁去努力,造成惡性循環。到頭來成就便小,

eviepa

原帖由 ttlucky0303 於 10-5-28 10:51 發表
你地EQ真係高, 我都有罵過, 不過就真係反左, 攪到佢成日發惡夢, 呢排冇再罵佢, 多左包容, 一激氣就自動離場, 爸爸進場, 咁就好好多, 有時佢激走爸爸, 就到我收場, 兩公婆都要配合~~ ...

無可能唔鬧,因為有要求才會有火氣,除非超人。

好難吾駡喎. 有時真係駡左都不自覺,我女3歲時,巳經好有禮咁問我: "媽咪呀,請問你可吾可以吾好成日我駡呀?" 我以前諗都無諗過,我個女細細個會咁同我講,比著自己以前,比亞爸打C都似,咁我咪認承佢如果佢乖就吾駡lor,咁之後好左一排then大家都故態復萌啦;好啦,而家5歲,亞女又話我駡佢吾溫柔,於是,以後當亞女吾合作時,我就話:"你咁我好難溫柔喎!" 於是佢就好合作,咁我又駡少讚多,Li排我發覺女女合作左而且自動自覺左,脾氣亦好左,我諗真係有互動,希望可以keep住...我諗隨住小朋友長大,真係吾可以成日駡...大家努力諗方法啦...:)

我個仔直頭話 '媽咪我真係好唔鍾意你鬧我, 你教我嘛...教教吓就得, 唔好鬧.'最後都係要求佢合作啲就好少再鬧.
原帖由 idy926 於 10-5-31 18:20 發表
好難吾駡喎. 有時真係駡左都不自覺,我女3歲時,巳經好有禮咁問我: "媽咪呀,請問你可吾可以吾好成日我駡呀?" 我以前諗都無諗過,我個女細細個會咁同我講,比著自己以前,比亞爸打C都似,咁我咪認承佢如果佢乖就吾駡lor,咁之後好左一 ...

其實大大下會鬧小左,因為佢會聰明過妳,適走位

agree, shouting and yelling are not use la....

係呀,我亞女都話:媽咪要有耐性呀,慢慢講吾好鬧,因為我係細路哥黎架,你係大人所以要比D耐性....

見佢咁講仲吾打蛇隨棍上叫佢以後合作咩...有時我諗其實佢地講出感受都好呀.

原帖由 gigiic 於 10-5-31 21:21 發表
我個仔直頭話 '媽咪我真係好唔鍾意你鬧我, 你教我嘛...教教吓就得, 唔好鬧.'最後都係要求佢合作啲就好少再鬧.   

原帖由 idy926 於 10-6-1 12:14 發表
係呀,我亞女都話:媽咪要有耐性呀,慢慢講吾好鬧,因為我係細路哥黎架,你係大人所以要比D耐性....

見佢咁講仲吾打蛇隨棍上叫佢以後合作咩...有時我諗其實佢地講出感受都好呀.

...

對!當佢懂有理的理論時,係時候教佢睇事情要深入一點。

講起發惡,你地會吾會出手打小朋友?前一排我參加左一個親子講坐,講者叫全部家長起身,然後有打過小朋友嘅坐低,結果全個hall超過9成坐低晒,我係其中仲企係度嘅家長之一,跟住講者就叫大家比D掌聲企係度嘅家長,當時我覺得都幾驚訝,我以為而家既家長好少打仔,估吾到....其實我之前都曾經諗過好吾好用打嘅方法,但經過lee個講座我興幸自己無出手,仲要發誓以後吾好諗lee個方法,諗番起細個自己比亞爸亞媽打真係好傷心...
‹ 上一主題|下一主題