用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你會對小朋友發惡嗎?
go

你會對小朋友發惡嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

有時~ 人總有脾氣, 但當然, 唔好成日發惡啦, 因為其實無乜用! 我試過.. 扮唔開心扮喊, 效果較理想!

原帖由 小曳人 於 09-11-27 18:02 發表
有時~ 人總有脾氣, 但當然, 唔好成日發惡啦, 因為其實無乜用! 我試過.. 扮唔開心扮喊, 效果較理想!

看BB几大和性格啦,有發太大脾氣只會反效果!有时都几考我們的EQ!!!

我係小朋友嘅導師,試過有個小朋友上課嘅時候,同我講,佢晤開心嘅時候會打人,詳問之後,小朋友話佢打人係因為媽咪晤開心嘅時候會打佢!小朋友COPY嘅能力係好強嘅,所以身教係好重要!!

發惡是父母的上方寶劍,當然可以的用商量的方法,但是對於小朋友,唔懂發惡佢就一定唔會彩妳,反而我覺得發惡完之後,要比佢明白知道錯係邊。

做過人父母,無可能唔會發惡…

非常讚成呀!有的事情也要發下脾氣,等佢明白真的很重要,但一定要分析比他們聼,
要讓他們知道錯係邊度。

哈, 講起扮喊~~ 每個人果然係獨一無二

對於果時係BB的妹妹 - 佢會拎紙俾我抹眼淚
但對於我囝囝, 佢會行咗去, 或者想郁手打我, 佢應該知我係扮

原帖由 小曳人 於 09-11-27 18:02 發表

其實我覺得扮喊一次半次就ok既..
無錯..小朋友的copy能力好強..
扮野佢地一樣都會copy...一樣會學我地..
你都唔想見到下次扮喊既會係小朋友掛...

仲知而家嘅小朋友好難教嘞

唔好話扮喊! 我真係比佢激到喊個大囡都冇反應

王國長老

有理由既發惡是必然的, 但我想我會堅持唔會出手打 bb

I think 發惡 is similar to "FIRM", not 發脾氣.  It is very important to be FIRM when teaching child.

隨住小朋友發展,由發惡轉變成教導,是條人生必經的,我囡囡到八歲開始駁嘴,亦代表要停止發惡,開始用言語教導 la,唔係佢會越駁越劇,跟住會唔采我添。

佢會駁嘴代表佢已經懂用語言,是時候自己都要改變。

為什麼要逃避發惡? 人有七情六慾, 為什麼發惡是罪過

父母的發惡, 懲罰, 甚至適當的體罰, 可以帶給小朋友一個訊息: 這樣做是錯的, 這樣做是超越了底線的

小朋友冇錯是會不開心, 但日子有功, 小朋友的人格也慢慢地被塑造出來, 價值觀由此建立

不用聽太多什麼什麼專家講, 乜野耐心教導, 講道理, 唔洗去得咁盡......鬼唔知!

當然, 我地對小朋友(所有人也是)不應無理取鬧
天惠媽

我會發惡,但會提自己動口不動手.

when your child get into P1, then you know what is "out of control"

they will drive you nut....make you crazy.....

Smart Kid is another story, for normal kid.....who will drive you crazy
‹ 上一主題|下一主題