用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2010-11年小一,入黎傾下
樓主: pandacat_bb
go

2010-11年小一,入黎傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hi wensi,

仲想問下妳, 小息係點安排? 幾點第一個小息? 幾耐時間? 係唔係個個小息都可以食野? 自己去食物部買定係要自己帶? 如果自己帶, 應該點安排好? 小朋友會唔會好"論盡"? 因我仔成日食唔落早餐, 跟住返左學校就肚餓!!

仲有, 使唔使比零用錢佢地? 我本來無諗住比, 但我老公話要比, 可以買下野飲或者儲起。咁我諗住每日比5元佢, 我老公又話唔夠, 起碼10元!! 我仔仲問可唔可以多d (我知佢諗住用黎買玩具!)?!

唔好意思, 咁多問題!

原帖由 Funny 於 10-7-13 10:18 發表
Hi wensi,

仲想問下妳, 小息係點安排? 幾點第一個小息? 幾耐時間? 係唔係個個小息都可以食野? 自己去食物部買定係要自己帶? 如果自己帶, 應該點安排好? 小朋友會唔會好"論盡"? 因我仔成日食唔落早餐, 跟住返左學校 ...

錢可以save 啦! 學校無小食部, 亦唔想小朋友帶錢.
小息可以食野, 唔落操場係課室同係自己個層玩.
自己帶俾個食物盒佢同水, 無獨立包裝ge 食物唔鼓勵分俾其他小朋友食.  唔想有病互傳.
最好唔好帶媽媽麵, 食到一地係.
"論盡".............個個小一係咁, 平常心.

我一week 俾仔$5, 買包野飲.  平時好少俾錢佢, 都無用.  另+$10一星期佢儲黎買書睇.

想請教各位前輩, 學校提供的保母車名單, 是否都是可接受程度, 不會有大問題的呢, 因為迎新嗰日撞啱畢業典禮無去到, 知情人士可否比D意見呢? 請多多指教!

醒目開學勳章

乜原來無小食部架?! 咁有蓋操場個間係乜黎架? 即係連飲品都無?

咁你意思係唔係小息可以坐定定係課室食野? 定係要拎住d水同埋食物走去第二度食?  係唔係層層都有洗手間架?

原帖由 wensi 於 10-7-13 11:51 發表

錢可以save 啦! 學校無小食部, 亦唔想小朋友帶錢.
小息可以食野, 唔落操場係課室同係自己個層玩.
自己帶俾個食物盒佢同水, 無獨立包裝ge 食物唔鼓勵分俾其他小朋友食.  唔想有病互傳.
最好唔好帶媽媽麵, 食到一地 ...

原帖由 Funny 於 10-7-13 12:04 發表
乜原來無小食部架?! 咁有蓋操場個間係乜黎架? 即係連飲品都無?

咁你意思係唔係小息可以坐定定係課室食野? 定係要拎住d水同埋食物走去第二度食?  係唔係層層都有洗手間架?

...

蓋操場個間.................煮飯ga!飲品得飲品機.
小息可以坐定定係課室食野...............我無理佢點食wow! 可以行黎行去ge, 課室有書有玩具.
層層都有洗手間..................P1個層有工友坐係出面, 有需要幫D 新生, 但都要教自己小朋友再唔係幼稚園啦!

原帖由 Kimuimoon 於 10-7-13 12:00 發表
想請教各位前輩, 學校提供的保母車名單, 是否都是可接受程度, 不會有大問題的呢, 因為迎新嗰日撞啱畢業典禮無去到, 知情人士可否比D意見呢? 請多多指教! ...

我只可以答你我地個條線OK.  

你自己搵都好煩.

回覆 118# Kimuimoon 的文章

多謝賜教, 多謝賜教。

中午收到啦!   估唔到咁早有通知

請問有沒有担心過 csk 太淺 啊 ?

唔好太擔心學科上是深定淺,  淺易令小朋友學習上得心應手, 有優越感; 太深會使小朋友有錯敗感, 更加會阻礙小一生在適應上遇上困難.  其實, 小一課程不是太深或太淺(是每個人觀感不同).  我的囝囝是細仔, 幸好他有一個強勁記憶力, 再加上鼓勵和讚賞, 囝囝在學習上好有成功感, 老師亦讚揚他.  但相比其他同學, 真是有一小部份在學習上是力不從心; 同樣亦有小部份是名列前芧. 課程深淺不是在家長眼中看, 是要小朋友自己領悟.  之前, 我都覺得好淺, 但反而幫到囝囝更容易適應小一生活, 默書自己溫 (可以在90分或以上), 功課自己做, 唔明白先留待我放工回來教.  所以自己也輕鬆, 只是測試和考試時, 本人先申請大假, 同囝囝溫習.  回顧過去一年, 自己個人應為適應小一學校生活是最重要, 同時校方在記律上執行上亦較嚴; 可能校方想小朋友在小一時已調較好品行和記律吧!
原帖由 mandy2003 於 10-7-13 23:28 發表
請問有沒有担心過 csk 太淺 啊 ?

咁你意思係唔係小息可以坐定定係課室食野? <---係課室食又得, 行住食又得, 1/f出面有2張圓枱, 出去坐都得. 阿仔話果2張枱好full, 有時要等位....haha

而且好多時, 男一張, 女一張.

原帖由 wensi 於 10-7-13 12:24 發表

蓋操場個間.................煮飯ga!飲品得飲品機.
小息可以坐定定係課室食野...............我無理佢點食wow! 可以行黎行去ge, 課室有書有玩具.
層層都有洗手間..................P1個層有工友坐係出面, 有需要幫 ...

原帖由 sandylam 於 10-7-14 10:43 發表
咁你意思係唔係小息可以坐定定係課室食野?  

今年p3 老師好好買左d 玩具放課室俾佢地掛隊玩.

醒目開學勳章

咁好, 請問有咩玩具玩? 咁一年級課室入面有無玩具架?

原帖由 wensi 於 10-7-14 11:10 發表

今年p3 老師好好買左d 玩具放課室俾佢地掛隊玩.

原帖由 Funny 於 10-7-14 11:19 發表
咁好, 請問有咩玩具玩? 咁一年級課室入面有無玩具架?

好似無, 係今年P3 先聽到仔講有玩具, 係D 益智要用腦ge玩具.  好似老師私人買俾佢地玩.  手足口個排唔俾玩.

我小女剛幸運地考入P1.  現請問:

1) 幾時開始轉男女校?
2) 一班大約有幾多個女生?
3) 女生多數考入那間中學?
4) 有沒有人知道P1有什麼課外活動 (請提供)?

Many Thanks.

原帖由 csk家長jj 於 10-6-7 22:45 發表

東方花園站 $420

請問你是幾多號車? 幾點上車?

大仔果日買埋書..搞埋校車...
小一係好多功課,聽同事講..佢仔仔升2年班...
都幾忙嫁...(家長:唔好俾太大壓力小朋友..)

原帖由 alay 於 10-7-15 16:45 發表

冇教快半年一年, 怕他出去唔夠人compete, 又怕他

另外, 請問你同事, 一日有多少份功課啊??

原帖由 nicoletsui1212 於 10-7-15 14:11 發表
我小女剛幸運地考入P1.  現請問:

1) 幾時開始轉男女校?
2) 一班大約有幾多個女生?
3) 女生多數考入那間中學?
4) 有沒有人知道P1有什麼課外活動 (請提供)?

Many Thanks. ...

1) 幾時開始轉男女校? .................. 一直係男女校, 唔明你問小學定中學.
2) 一班大約有幾多個女生?............1/3女生
3) 女生多數考入那間中學?....................除左lee 區ge男校. 入恊恩有難度, 人家有小學.
4) 有沒有人知道P1有什麼課外活動 (請提供)? ...........好多係sat 返去.

原帖由 alay 於 10-7-15 16:45 發表

功課lee 家野, 真係好睇小朋友.  我仔3年兩個鐘內多數做完(我回家前6:30pm ).  平時做得好默書錯得少, 改正自然少.   如果你小朋友喜歡等你放工先做, 又愛發白日夢, 做到10點都唔掂.

我地兩個成日追劇有d過份.

原帖由 nicoletsui1212 於 10-7-15 14:16 發表

請問你是幾多號車? 幾點上車?

今年加到$450×10個月(往年是$420×10 .5個月)
我記得好似是E車(輝叔叔),如有需要我可PM他的電話給你。
東方花園站(勵德街巴士站)上車時間是06:50-06:55AM
‹ 上一主題|下一主題