用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2010-11年小一,入黎傾下
樓主: pandacat_bb
go

2010-11年小一,入黎傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔該晒! 套校服好似幾smart喎!

原帖由 pandacat_bb 於 10-6-9 15:30 發表
唔洗客氣

張相係學校網頁:校園生活嗰度copy出黎~

原帖由 Funny 於 10-6-11 10:53 發表
校呔是否煲呔? 真呔定係假呔? 我唔識打煲呔架!

假呔

多謝教路 咁我都係學校買書囉,要帶定車仔先得   我到依家仲未收到信呀,好心急添~

我想請問下,係咪一星期一堂PE堂? 著PE衫返學定係帶返學校換架? THANK YOU~

原帖由 MimiCactus 於 10-6-11 10:23 發表
書當然係學校買啦, 費事係出面書局買唔齊, 又要周圍撲, 好煩架.....而且係學校買好似平D.  校褸, 我無買, 只買了三合一抓毛外套.  過去一年, 校方無話要著.  重要一提, 男生校服, 一定要買校呔.  記得去年小一生體驗 ...

唔好客氣啦

不過白色真係好快污漕~    

原帖由 Funny 於 10-6-11 10:55 發表
唔該晒! 套校服好似幾smart喎!

我地當天要帶車仔先得? 可能我太nervous lah. 我見有D家長話要買幾佰到千幾書包.... 要買gum貴的嗎? 是否de書包唔kum用? 請問MimiCactus 你的小朋友幾大? 在那裡有三合一外套賣! 另校服邊間質量好D. 我個仔好dirty, 我地經常要帮他漂白shirt!!

Thks

原帖由 pandacat_bb 於 10-6-11 11:40 發表
多謝教路 咁我都係學校買書囉,要帶定車仔先得   我到依家仲未收到信呀,好心急添~

我想請問下,係咪一星期一堂PE堂? 著PE衫返學定係帶返學校換架? THANK YOU~

...

大家冷靜少少, 唔好咁緊張

買書唔駛帶車仔, 都係一個手抽膠袋姐, d 小朋友都係咁拎到返屋企.

至於校服方面, 校方指定兩間 -- "愛 _ " 同 "金 _ ".

但其實90% 賣校服既店舖都有 csk 既校服賣.  

學校遲d會比張 list 你地, 校服包括d乜, 有乜配件之類.  

先買夏季, 冬季遲下學校再出 list 比你地填先買.

有家長讀完 6 年小學都冇買過校褸, 不過買唔買自己決定啦, 之前我都講過喇.

書包方面, 千幾元果d好似話護脊好d, 不過有冇效自己決定.  眼見大多 學生都係一d卡通書包 (我都係), 百幾二百元姐都係, 自己試"咩"過, 都舒服.

PE 一星期兩堂, 所以都買左兩套.  另加白色冷氣外套, 驚冷氣太大.  三合一外套, 到冬季時, 校服公司就有得買, 放心唔使急.  囝囝夏季在 "金x" 買, 冬季在 "愛x"買, 質地上, 金x 好D, 特別是PE校服, 金x 較遲起毛粒, 顏色仍鮮艷.  我的囝囝是細仔, 最近五月先可以完全無抄漏手冊.  所以各位家長唔好太迫D 小朋友
原帖由 aaasmama 於 10-6-11 12:54 發表
我地當天要帶車仔先得? 可能我太nervous lah. 我見有D家長話要買幾佰到千幾書包.... 要買gum貴的嗎? 是否de書包唔kum用? 請問MimiCactus 你的小朋友幾大? 在那裡有三合一外套賣! 另校服邊間質量好D. 我個仔好dirty,  ...

請問PE是星期幾有? 我都想過是否買两套PE因還有兩個細佬. 是不是唔需要學一種樂器??? 還有7月10號個日老師會點樣assess小朋友? thanks

原帖由 aaasmama 於 10-6-11 21:20 發表
請問PE是星期幾有? 我都想過是否買两套PE因還有兩個細佬. 是不是唔需要學一種樂器??? 還有7月10號個日老師會點樣assess小朋友? thanks

每班編制不同,買2套穩陣d,因為下雨/回南天乾唔切,加上有時有些額外活動是會改穿運動服的。
無規定一定要學樂器(我仔無學),但學校鼓勵一生一體藝,一人一冠冕。

原帖由 aaasmama 於 10-6-11 21:20 發表

PE 堂每班時間唔同, 但不會連續兩日.

是不是唔需要學一種樂器? 你意思係自己出去學, 還是在學校學?  不過學唔學樂器睇個人姐, 冇興趣既無須故意去學啦.

想問下, 會唔會用評估成績來分班, 我囝的幼稚園結業式咁啱又係10/7做評估嗰日

原帖由 Funny 於 10-6-11 10:53 發表
校呔是否煲呔? 真呔定係假呔? 我唔識打煲呔架!

煲呔買兩隻好易唔見ga!

原帖由 aaasmama 於 10-6-11 12:54 發表
我地當天要帶車仔先得? 可能我太nervous lah. 我見有D家長話要買幾佰到千幾書包.... 要買gum貴的嗎? 是否de書包唔kum用? 請問MimiCactus 你的小朋友幾大? 在那裡有三合一外套賣! 另校服邊間質量好D. 我個仔好dirty,  ...

書包見人見志, 我買d 百幾咋! (elle) 一年一個, 成日放地洗又唔係, 好鬼dirty.

樂器.............我仔有入學校樂團.  P1可以上樂器班課外活動要俾錢同自己接放學. 老師會俾佢地試哂咁多樣樂器, 等佢地自己決定學邊樣.  試完唔like 唔學都有.

我個仔舊野大個個人

gum幾好woo.  我唔知比咩樂器個仔試. 如果老師會俾佢地試哂咁多樣樂器我抽唔洗煩.

那你個仔有冇報英詩集誦組or drama? D課外活動係唔係一星期一次? 如果我想學幾樣唔知會唔會over lap schedule?? 好chee貪心左D!

今日在Dr. K 見到書包和鞋都on sale. D書包quality都唔錯啊! 唔知點解見BK啲媽咪話唔kum用?!

原帖由 wensi 於 10-6-13 01:12 發表

書包見人見志, 我買d 百幾咋! (elle) 一年一個, 成日放地洗又唔係, 好鬼dirty.

樂器.............我仔有入學校樂團.  P1可以上樂器班課外活動要俾錢同自己接放學. 老師會俾佢地試哂咁多樣樂器, 等佢地自己決定學 ...

我想請問一下,學校既書、工作紙、通告等等係咪都係A4 size? 因為我想買個日本書包比我囡囡,但係日本書包只係放到A4 size既書本~

同埋, 我想請問學校係咪男多女少呢? 好似依度個個都係仔仔黎既??

原帖由 pandacat_bb 於 10-6-13 04:12 發表
同埋, 我想請問學校係咪男多女少呢? 好似依度個個都係仔仔黎既??

學校既工作紙、通告等等都係 F4 size.
買個書包比要放到 F4 size 至得.

學校係男多女少, 因為 陳瑞祺中學 係男校丫嘛.

原帖由 aaasmama 於 10-6-13 02:31 發表
gum幾好woo.  我唔知比咩樂器個仔試. 如果老師會俾佢地試哂咁多樣樂器我抽唔洗煩.

那你個仔有冇報英詩集誦組or drama? D課外活動係唔係一星期一次? 如果我想學幾樣唔知會唔會over lap schedule?? 好chee貪心左D!

...

我仔得樂團咋!要自己接, 我地住得遠無玩咁多野. 我只知有D 係星期六.

原帖由 pandacat_bb 於 10-6-13 04:10 發表
我想請問一下,學校既書、工作紙、通告等等係咪都係A4 size? 因為我想買個日本書包比我囡囡,但係日本書包只係放到A4 size既書本~

重有把尺要20cm 係一本簿ge 長度, 小心筆盒入唔到.  筆盒最簡單最好, 佢地上堂會玩ga!

重有買定多d 膠刷......成日唔見.
原帖由 wensi 於 10-6-13 18:13 發表

重有把尺要20cm 係一本簿ge 長度, 小心筆盒入唔到.  筆盒最簡單最好, 佢地上堂會玩ga!
‹ 上一主題|下一主題