用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2010-11年小一,入黎傾下
樓主: pandacat_bb
go

2010-11年小一,入黎傾下 [複製鏈接]

一年級鮮事多
內容簡介

以一個小學一年級學生為主角,敘述在校園與同學、教師,以及在家與父母互動間所發生的趣事。深入描繪一年級兒童觀看世事的有趣想法。並記錄教育現場,讓讀者一窺現代教學各項活動,省思其功過。本書在書市已流通多年,一直是臺灣童書界的長銷與暢銷書。原名《新生鮮事多》。 國內童書天后王淑芬 ┼ 繪本天王賴馬攜手合作 原由小兵出版之童書《新生鮮事多》《二年仔孫悟空》《男生女生配》《小四的煩惱》《十一歲意見多》《十二歲風暴》於2006年起改由作家出版社出版。

原帖由 wensi 於 10-7-27 14:00 發表
&width=85&height=120一年級鮮事多
內容簡介

以一個小學一年級學生為主角,敘述在校園與同學、教師,以及在 ...

WENSI,

THANKS FOR SHARING !! 你買左 ??

原帖由 Bluetoothjch 於 10-7-27 19:12 發表

WENSI,

THANKS FOR SHARING !! 你買左 ??

我無買, 但覺得你地可能啱睇.

我想買

四年級煩惱多               
王淑芬,   
作家出版
   小學四年級學生會有什麼煩惱呢?全書敘述學童在校園與師生、以及在家與父母互動間所發生的趣事。深入描繪四年級兒童觀看世事的有趣想法。並記錄教育現場,讓讀者一窺現代教學各項活動,省思其功過。

小四愛作怪之無敵三十六計
作者:阿德蝸
內容簡介
    大家都聽過「三十六計,走為上策」這句話,但「三十六計」到底包含哪些高明的計謀,知道的人可就不多了!為了讓小朋友對「三十六計」印象深刻,更加了解古人智慧的精華,阿德蝸老師延續過去「小四愛作怪」系列的搞笑風格,以歷史經驗為題材,豆子、阿福、紅鼻子老師等人當主角,校園做舞台,發展出一連令人串意想不到的故事,讓小朋友用最簡單、輕鬆的方式,感受「計」的無窮魅力!書後的附錄,還有三十六計的補充資料,歡迎大家一起來研究喔!

小四愛作怪

小四愛作怪之瘋狂動物園

小四愛作怪之三傻闖天關

原帖由 Funny 於 10-7-24 07:33 發表
Hi mandy2003,

好似係兩測兩考。妳決定左讀CSK喇?

都8 8 9 9 啦!

想問問:

1) 成績表有沒有名次呀?  係唔係由第一名到最尾個名都有名次架?

2) 學校有沒有計劃普教中文呀?

3) 而家個校長係唔係之前的副校, 上任左几耐呀?  

有冇人知道呀?  唔刻曬wow!  :)

原帖由 mandy2003 於 10-7-31 01:22 發表
想問問:

1) 成績表有沒有名次呀?  係唔係由第一名到最尾個名都有名次架?

2) 學校有沒有計劃普教中文呀?

3) 而家個校長係唔係之前的副校, 上任左几耐呀?  

有冇人知道呀?  唔刻曬wow!  :) ...

1/ 成績表上會列出全班和全級的所有名次。
2/ 不清楚
3/ CSK以前在舊校是分上、下午校的,現任校長是下午校的校長,所以有豐富的經驗。

嘩咪成套...

原帖由 wensi 於 10-7-27 14:00 發表
&width=85&height=120一年級鮮事多
內容簡介

以一個小學一年級學生為主角,敘述在校園與同學、教師,以及在 ...

嘩咪成套哈你波特咁?

原帖由 gordonchou 於 10-8-5 01:53 發表

嘩咪成套哈你波特咁?

王淑芬 作ge真係小一至小六都有

今日同阿仔一個幼兒發展課程的導師傾開, 打比他是因為記得他的女兒及兒子都在csk念書。

佢同我講, csk d 老師好好, 有一次佢阿仔請了二日病假, 回校後竟然要留堂, 原來有一個老師見佢阿仔請了二天假, 於是留下來一對一幫佢阿仔補課。

看來, csk 都真的是不錯

想問下D前輩, CSK係咪一定要包書, 因為我曾經睇過有D小學因為環保同埋書包重量問題唔建議包書

醒目開學勳章

hi, 大家好, 我大仔都係9月入讀csk.

想問問大家, 通知中要預備的木顏色, "小盒" 意思是甚麼? 買12色夠用嗎?

原帖由 Kimuimoon 於 10-8-8 15:35 發表
想問下D前輩, CSK係咪一定要包書, 因為我曾經睇過有D小學因為環保同埋書包重量問題唔建議包書

我P3 開始懶有D 有包有D無, 時時用用得耐ge(中英數)我就包, 健教我無包一個學期有4冊.  有時d老師會叫包因為小朋友會用到甩皮甩骨.

原帖由 chilli 於 10-8-8 23:26 發表
hi, 大家好, 我大仔都係9月入讀csk.

想問問大家, 通知中要預備的木顏色, "小盒" 意思是甚麼? 買12色夠用嗎?

我買兩頭有24色ge! 你知啦有d 一百幾十色ga ma!

原帖由 Kimuimoon 於 10-8-8 15:35 發表

其實我都好心痛啊!  見個書包重成咁!!   真係唔想包書加重佢啊!!

各位小一家長:
温馨提示~
要預備多D 姓名label,所有文具(包括每一支鉛筆)和個人物品均須貼上姓名貼。

醒目開學勳章

thank you!

原帖由 wensi 於 10-8-9 11:08 發表

我買兩頭有24色ge! 你知啦有d 一百幾十色ga ma!

醒目開學勳章

謝謝你, 我仲諗住鉛筆唔駛貼tim~

原帖由 csk家長jj 於 10-8-10 00:43 發表
各位小一家長:
温馨提示~
要預備多D 姓名label,所有文具(包括每一支鉛筆)和個人物品均須貼上姓名貼。

醒目開學勳章

我在書局買了一種"超輕包書膠", 希望包了後, 唔會太重啦.

原帖由 mandy2003 於 10-8-9 16:43 發表

其實我都好心痛啊!  見個書包重成咁!!   真係唔想包書加重佢啊!!

原帖由 chilli 於 10-8-10 16:40 發表
我在書局買了一種"超輕包書膠", 希望包了後, 唔會太重啦.

等我聽日去"三x" 同 "大x" 揾吓先!   多謝情報

好似csk中學泥緊9月轉校長wow!  係保良局一間中學的副校, 個間中學今年微調由中中變咗英中。

個新校長由一間上進的中學泥, 希望佢可以令到間csk中學upgrade啦!
‹ 上一主題|下一主題