用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華,男拔,喇沙點排名????
go

英華,男拔,喇沙點排名???? [複製鏈接]

請指教?
   4    0    0    0

1. 喇沙, 2. 男拔, 3. 英華
but the differences are not that big.

DBS & YWC (academic performance are similar for both in primary schools, the only difference is hardware), LS in my opinion comes after DBS & YWC.

講錢, 梗係喇沙首選, 因為唔駛俾學費, 然後ywp, 最後dbs.

唔講錢, 首選dbs, 次選lsp, 最後ymp。

整體我會先揀lsp, 次選dbs, 最後ymp, 因為lsp唔駛俾學費又係好學校, 而且俾學費要俾足12年(6年小學同6年中學), 當然成績唔可以太差先得, 因為lsc唔會接收哂所有lsp嘅學生。

心果句三間學校中, LS DBS名氣差唔多, YW無辦小學幾十年, 係因為換地條件問題, 才可以開番小學, 所以其小學要用上七,八年時間才可以上番真正名校磅 (依家出名, 係因為中學緣故), 而且40網中有荔天, 瑪天威脅, 想突圍, 真係要幾年時間.
講材()雄偉略(舊生而言, 無論小學, 中學, 或入大學, 出甚至出來做事), 亦只有LS DBS可以比併.

Of course 1. DB, 2. LS, 3. YW

同喇沙拔萃比, 太抬舉了英華了吧?

原帖由 mimi2004 於 09-11-25 10:04 發表
請指教?

1.男拔
2. 喇沙
3. 英華

頗有同感.............

原帖由 siufu 於 09-11-25 12:49 發表
同喇沙拔萃比, 太抬舉了英華了吧?

原帖由 MimiCactus 於 09-11-25 12:43 發表
心果句三間學校中, LS 和 DBS名氣差唔多, YW無辦小學幾十年, 係因為換地條件問題, 才可以開番小學, 所以其小學要用上七,八年時間才可以上番真正名校磅 (依家出名, 係因為中學緣故), 而且40網中有荔天, 瑪天威脅, 想 ...
As a matter of fact, the new YWPS is one year older than DBSPD.

喇沙和男拔叮噹碼頭, 但英華同佢地距離很遠, 很遠......

Absolutely!  Total different categories.  

我無仔﹐唔係好熟男校詳情。但我覺得﹐一般人都覺得英華同另外兩間頂級名校比﹐在名氣上﹐ 真的差太遠了。

原帖由 wynma 於 09-11-25 13:07 發表
喇沙和男拔叮噹碼頭, 但英華同佢地距離很遠, 很遠......

Agreed.

1) DBS
2) LS
3) YW

DBS & LS 同級數。但個人認為 DBS 水平略高。
而 YW 則屬次一級的。但也是很不錯的學校。

原帖由 Crabmeatsoup 於 09-11-25 13:26 發表
Absolutely!  Total different categories.  

我無仔﹐唔係好熟男校詳情。但我覺得﹐一般人都覺得英華同另外兩間頂級名校比﹐在名氣上﹐ 真的差太遠了。

回覆 7# siufu 的文章

1. DBS
2. LS
3. YW

佢地3間中學嘅academic result邊間好d呀
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

dbs 既英文叻好多, 會考有好多學生英文科攞a*, 而LS就數理科好過前者. 資料來源睇番佢地兩間學校既web.

而加年代係睇邊間外國名牌大學 or 本地讀咩野科係嗎? 先至容易搵工, 中學讀邊間係好重要嗎?
我朋友個女當年女拔唔收(中學果時係津貼,但運表格都唔比佢), 去左沙呂中,呂中主任見到朋友個女當寶, 握著我朋友隻手唔放. 前兩年尖子入香港u 讀專科.   

原帖由 Piaget 於 09-11-25 14:19 發表
Agreed.

1) DBS
2) LS
3) YW

DBS & LS 同級數。但個人認為 DBS 水平略高。
而 YW 則屬次一級的。但也是很不錯的學校。

醒目開學勳章

Absolutely agreed

原帖由 wynma 於 09-11-25 13:07 發表

我只有近三年 10A 狀元數目..
1. 喇沙書院 - 8 個 (09 - 1 個, 08 - 4 個, 07 - 3 個)
2. 拔萃男書院 - 5 個 (09 - 2 個, 08 - 2 個, 07 - 1 個)
3. 皇仁書院 - 4 個 (09 - 1 個, 08 - 1 個, 07 - 2 個)
4. 拔萃女書院 - 3 個 (09 - 3 個, 08 - 無, 07 - 無)
5. 聖約瑟英文書院 - 3 個 (09 - 無, 08 - 1 個, 07 -  2 個)

原帖由 weiwai 於 09-11-25 14:56 發表
佢地3間中學嘅academic result邊間好d呀

agree x2

原帖由 tracytang 於 25/11/2009 15:03 發表
Absolutely agreed
‹ 上一主題|下一主題