用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
樓主: gracelam
go

2010-2011年小一歡迎會 [複製鏈接]

原帖由 Swani 於 10-10-14 19:25 發表
我都有諗過第日如要背默英文課時要作首歌比佢唱先得, e+ 諗定都參不多啦

好多謝crocomum 的分享, 幫咗我好多呀!

crocomum,

Thx for your sharing!! 我阿囡都尚算ok, 肯坐定定同佢溫一陣, 不過溫耐d佢就會發皮4, 所以要預早逐日逐日咁同佢溫. 至於我阿囝, 佢e+2歲, 成家人都話佢係super曳曳豬, 到時都係要用你教的同佢溫書.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Hi 施予媽媽

1 個Horrible two:;pppp:  + 1 個一年級 ; 嘩! 嘩! 嘩! 加油呀! 好彩妳有個乖乖女 , God Bless You!

原帖由 gracelam 於 10-10-15 11:35 發表

crocomum,

Thx for your sharing!! 我阿囡都尚算ok, 肯坐定定同佢溫一陣, 不過溫耐d佢就會發皮4, 所以要預早逐日逐日咁同佢溫. 至於我阿囝, 佢e+2歲, 成家人都話佢係super曳曳豬, 到時都係要用你教的同 ...

Good idea! 不如加埋錄音/做鈴聲/用咪/錄影放Youtube?

溫書/做功課/默書的獎勵
媽媽: 你鍾唔鍾意返學呀?
反斗鱷: 鍾意
媽媽: 最鍾意係咩?
反斗鱷: 小息 :;pppp:
於是, 溫書/做功課/默書的獎勵就係...好多小息

原帖由 Swani 於 10-10-14 19:25 發表
我都有諗過第日如要背默英文課時要作首歌比佢唱先得, e+ 諗定都參不多啦

好多謝crocomum 的分享, 幫咗我好多呀!

回覆 1# crocomum 的文章

croromum, 你講中哂呀..
我阿女最like 唱歌跳舞, 我仲會放d 相& movie 上 facebook + 佢哋好like 睇返自己ge movie, 去唱K 時d 英文兒歌係背唱的, 因唔識睇字ma,

回覆 4# gracelam 的文章

施予媽媽:

我最個ge 妹豬下個月就兩歲la..同你個細仔一樣大, 佢都算乖, but 家姐阿哥放學返到屋企做功課温書呀等等佢就痴住哂, 攪住哂, 阻住哂, 要我抱住佢先安樂, + 上家姐又唔多合作, 又係鍾意發皮4, 正一公主都呢...

你話阿仔曳, 咁係咪周圍走, 周圍攪, 唔痴住你+

原帖由 Swani 於 10-10-15 14:34 發表
施予媽媽:

我最個ge 妹豬下個月就兩歲la..同你個細仔一樣大, 佢都算乖, but 家姐阿哥放學返到屋企做功課温書呀等等佢就痴住哂, 攪住哂, 阻住哂, 要我抱住佢先安樂, + 上家姐又唔多合作, 又係鍾意發皮4, 正一公主都 ...

swani,
我阿囝佢好曳架, 成日攪埋d危險野, 吸塵機, 電腦, 電制, 風扇, 馬桶等, 仲擒上擒落, 睇少眼已經擒上張枱, or擒上張電腦枱攪printer.  仲有好痴我, 我去廁所佢都要跟埋o黎, 出街成日要我抱唔肯行..... 食野同瞓覺又好難攪, 總之所有曳野佢都有齊晒.

不過你好勁! 有3個小朋友!!!!! 佩服!佩服!!

唉,囝囝星期日晚發燒,食咗藥退燒捱過咗個測驗,但星期二晚開始又疴又嘔,噚日一早已帶佢再睇醫生,尼兩日都請咗假冇返學,見佢又疴又嘔個樣真替佢辛苦,希望囝囝快d好番啦 :(

原帖由 PoYellow 於 10-10-21 09:41 發表
唉,囝囝星期日晚發燒,食咗藥退燒捱過咗個測驗,但星期二晚開始又疴又嘔,噚日一早已帶佢再睇醫生,尼兩日都請咗假冇返學,見佢又疴又嘔個樣真替佢辛苦,希望囝囝快d好番啦 :( ...

咁都好捱過左測驗.  不過小朋友病做媽媽一定會好擔心, 祝你囝囝快快好番.

回覆 2# PoYellow 的文章

e+ 囝囝冇咩事la 呵...可能佢好番時都打緊風唔洗返學, 到時又可休息兼温習默書....

講開默書真係唔多慣...個個星期都要默...希望快d 習慣la....

原帖由 Swani 於 10-10-21 15:59 發表
e+ 囝囝冇咩事la 呵...可能佢好番時都打緊風唔洗返學, 到時又可休息兼温習默書....

講開默書真係唔多慣...個個星期都要默...希望快d 習慣la....

我都覺得個個星期都有默書真係多左d, 我開頭以為活動教學的學校會冇咁多默書tim...

默書唔計分, 只係等小朋友知道要溫習, 唔好比太大壓力自己同小朋友 !  而且一星期默書, 範圍會小d, 好過二星期一齊默, 咪仲多 !

好彩有星期六日兩日休息,囝囝已好番了,不過成個人瘦咗成個碼 :(

休息咗兩日咁默書就冇溫過嗱,尼兩晚都要努力d先。係啦,其實一星期默兩科都幾多下,初時諗住活動教學連功課都冇咁多,但...... 唯有繼續努力加油啦!

我都覺得好多功課呀 !!
唉 !! 今日瑤瑤重欠交英文功課呀 !!
原來佢上星期將wb的功課寫左gp ...
我睇網上家課冊有無留意到 ...
我都要繼續努力加油先得 !!!!!!!!!!
[img]http://davf.daisypath.com/PhQop8.png[img]

我囝囝都病了, 好彩是測驗後發生;
但英文默書, 原本日期一早已寫在簿內,
囝囝返屋企又沒有提及, 上周中我才
發現很快要默書了...唉!只好快快努力!

嗯 !! 都好多小朋友唔舒服喎 !!
呢幾日起身涼左好多 , 大家要著多件衫呀 !!
唔知幾時會有冬季校服攞呢 ?
[img]http://davf.daisypath.com/PhQop8.png[img]

原帖由 wing116 於 10-10-27 15:31 發表
嗯 !! 都好多小朋友唔舒服喎 !!
呢幾日起身涼左好多 , 大家要著多件衫呀 !!
唔知幾時會有冬季校服攞呢 ?

我打電話去學校問過, 11月3日會有冬季校服呀!

回覆 136# happy-sky 的文章

THX

今日7樣功課, 仲要溫明日默書, 唉!

原帖由 PoYellow 於 10-10-25 17:07 發表
好彩有星期六日兩日休息,囝囝已好番了,不過成個人瘦咗成個碼 :(

休息咗兩日咁默書就冇溫過嗱,尼兩晚都要努力d先。係啦,其實一星期默兩科都幾多下,初時諗住活動教學連功課都冇咁多,但...... 唯有繼續努力加油啦! ...

係呀,噚日喺公司上網見到咁多功課都嚇親,放工拿拿聲返屋企幫囝囝睇功課,之後仲要溫英文默書,最尾攪到十一點幾至有得瞓

Poor boy! 又凍又唔夠瞓, 保重身體呀媽媽&囝囝!

原帖由 PoYellow 於 10-10-29 12:53 發表
係呀,噚日喺公司上網見到咁多功課都嚇親,放工拿拿聲返屋企幫囝囝睇功課,之後仲要溫英文默書,最尾攪到十一點幾至有得瞓
‹ 上一主題|下一主題