用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分落選的家長, 咁諗會唔會開心 d
go

15分落選的家長, 咁諗會唔會開心 d [複製鏈接]

其實大家都知,好多學校20分都收唔晒,尤其歷史越久,校友越多的學校.

15分去抽, 大家都抱住踫運氣的心態, 抽唔到, 咪當買張叩門的入場券囉
~~~事關好多校長都講到明,叩門都仲要睇您誠意架嘛~~~

無左呢張入場券, 去叩門可能連大門都無得入
   0    0    0    0
[

20分都入唔到..無話可說... 這個制度玩死家長... 唔知孫明楊個孫使唔使玩呢?  

唔會瓜

原帖由 BOBOYAU 於 09-11-24 17:00 發表
20分都入唔到..無話可說... 這個制度玩死家長... 唔知孫明楊個孫使唔使玩呢?  

高官子弟正常都唔會玩,佢哋設計的制度係比我呢啲
無得一早send 個小朋友去外國讀,
小朋友無得真正享受校園,天真無憂.
的中間人士玩....而佢哋就睇你哋争到頭昏腦脹.

再以偽善的口腔就你知''求學不是求分數''
實情是''求學焉止求分數''

原帖由 咕怪媽媽 於 09-11-24 12:00 發表
其實大家都知,好多學校20分都收唔晒,尤其歷史越久,校友越多的學校.

15分去抽, 大家都抱住踫運氣的心態, 抽唔到, 咪當買張叩門的入場券囉
~~~事關好多校長都講到明,叩門都仲要睇您誠意架嘛~~~

無左呢張入場券, 去叩門可 ...

It's all charade thought by a clever person to present a fair system when the first round is essentially for those connected to the school.  Demand outstrip supply by long mile, those with 15pts or less is essentially a mark six for schools.  

The really sad thing is waste of resources.   Why can't they be honest with the whole thing!!???
‹ 上一主題|下一主題