用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田區
go

沙田區 [複製鏈接]

真理浸信會恩典幼稚園 VS 救世軍乙明幼兒園

有人MAMA知邊間會好D牙?

有咩比較下 .. ??
   0    0    0    0

回覆 1# NamTon 的文章

我阿女都有In真理浸信會(偉華中心)那間, 和In乙明邨田家炳, 兩間都收, 我選擇了田家炳.
我覺得校舍大D, 和口埤好些.
其實真理浸信會的老師真係好有愛心的!
但在偉華中心的平台, 而且學校真係好細, 所以我放棄了.

My son also will learn at 救世軍田家炳幼稚園 at FY'2010 K1 (AM), I also pay the registration fee. I very like this school because the school is quite big, the environment is very good, they a had private garden, the childern can 接觸 more 自然環境, it is good for health  and the teacher is very nice.

樓主你CHOOSE那一間?收AM OR PM?田家炳是否你心中所選,你聽口碑定認識有小朋友在讀書?沙田區是否很多人都選這校?不好意思問那麼多!

其實我都未知道揀邊間,
我小朋友係08年01的 ..
又唔知道應該幾時去報名..

因為真理浸信會(河畔)好似有N1 ..
想俾佢試下 ,
但聽講 O個度D MISS成日都轉黎轉去 ..

而乙明救世軍就好似沒有N1 ..

好煩惱

*唔知以上資料正唔正確呢??
如有錯誤, 請告知 ..

原帖由 NamTon 於 09-11-26 15:24 發表
其實我都未知道揀邊間,
我小朋友係08年01的 ..
又唔知道應該幾時去報名..

因為真理浸信會(河畔)好似有N1 ..
想俾佢試下 ,
但聽講 O個度D MISS成日都轉黎轉去 ..

而乙明救世軍就好似沒有N1 ..

好煩惱 ...

乙明救世軍幼兒園在田家炳樓上,bb一出世就要排隊,很full.

或者你試下報下明愛啦 !
[

WHERE IS明愛 ??

明愛係文化博物館隔離

不過明愛都好爆, 依家報下年n1, 機會唔大啦

原帖由 NamTon 於 09-11-26 19:34 發表
WHERE IS明愛 ??
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

回覆 9# NamTon 的文章

真理浸信會恩典是由K1開始的。救世軍乙明幼兒園及禾輋幼兒園等是由N1開始。救世軍的幼兒園是小朋友拿到出世紙,便可以申請輪候。你小朋友一月出世屬大B,可以考慮申請,因會先收合乎年齡的小朋友。救世軍幼兒園是全日制的。另外,救世軍田家炳幼稚園是由K1開始及半日制。真理浸信會在沙田區有很多間,恩典是半日制幼稚園、碧濤是半日及全日的幼稚園,沒有N班、榮光有半日及全日的N1班,N2開始只有全日、偉華中心那間則是幼稚園由K1開始。
其間你是住在那裏呢?讀N班,我認為不適宜太遠。沙田區的N班都幾爆。N班亦需要早一年開始報名的。若你現在才開始找學校,比較遲了。但請不要太擔心,仍要繼續努力。
此外,沙田明愛幼兒學校是有N班,也是全日制的。
你心水是全日制,還是半日制呢?想要那類型的學校呢?
poison (沙田友)
poison

唔好意思, 咁又想問下全日制同半日制分別大嘛????

我女女讀緊全日,我覺得佢好充實,轉變好大,獨立左,明事理多左,各樣野都好好,又好鐘意返學,睇返老師定期影既校園生活相,覺得佢真係好充實好多野做同玩,見佢d相好開心
[

所以我成日叫d朋友至少比小朋友讀一年全日制, 等小朋友讀立d

原帖由 babycoming 於 09-11-27 15:02 發表
我女女讀緊全日,我覺得佢好充實,轉變好大,獨立左,明事理多左,各樣野都好好,又好鐘意返學,睇返老師定期影既校園生活相,覺得佢真係好充實好多野做同玩,見佢d相好開心 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin815,但好多人話全日唔好喎,我聽到好多朋友話讀全日唔好話學校d老師都話唔好讀全日,但我女返左全日又唔覺咩壞事只覺好處多羅羅
[

其實n班多數係幼兒園, 都會係全日既, 至於k班, 我就聽過好多人話全日唔好, 話下午只係訓同埋比小朋友做功課, 又要收貴咁多, 唔worth, 另外就係話唔捨得囉, 唔知點解覺得小朋友對住工人會好過老師同學

但係我囡囡由2個月大係新翠既育嬰園讀, 係9-6, 我地兩公婆要返工, 接得佢時已8點添, 到佢足2歲, 轉左去顯徑消防局後邊個社區中心個間愛鄰, 都係全日, 老師嬸嬸都非常之好, 依家k1, 轉左出九龍塘又一村學校讀全日, 我都仍然覺得全日好好喎

原帖由 babycoming 於 09-11-27 19:32 發表
winwin815,但好多人話全日唔好喎,我聽到好多朋友話讀全日唔好話學校d老師都話唔好讀全日,但我女返左全日又唔覺咩壞事只覺好處多羅羅

歡迎參觀『文。穎之家』

win,原來你都係沙田友黎架 ! 我都係覺好好,好多人都話下午係訓同玩or做homework,但問心,係學校訓覺又有紀律,自動拿帔仔唔講野訓覺,定時定後,如果在家,未必咁定時羅,和同學仔相處呢點真係好重要,佢地就好似一個小社會,而加d人生得小,好多時家裡得一個,與其他人相處機會好小,好難學識share同team work,仲有如果係學校要做功課既話都不失一件壞事姐,咁除非係全職mum可以全力照顧,我呢d要返工既媽媽黎講,係學校做完唔洗返到屋企又叫佢做功課做到夜一夜,係學校有老師指導都唔錯姐,但我眼見囡囡下午果段時間都好忙,好多野要做,做下勞作睇下圖書,同d同學仔一齊合作做d野或者玩下玩具,幾好呀 !
[

回覆 6# NamTon 的文章

半日制一般為3小時。全日制的時間亦視乎每間學校有沒有延展服務而定,一般會在下午4時半放學。
一般雙職父母,無暇照顧小朋友的,會選擇全日制。另一些父母不想小朋友在家對著家傭,亦會選擇全日制。又有一些家長想小朋友學習自理及獨立,所以選擇全日制給小朋友。
有一些人會認為全日班的小朋友會較易病,因在學校集體睡覺,空氣未必流通,若一個有病,便容易傳染他人。
有些學校的全日班下午不是只會睡覺的。例如又一村會加插英語故事時間;明愛會有混齡學習時間;榮光則會以全日的時間編排課程,免得小朋友上午太緊密。
半日班或全日班均各有其好處,你視乎你的家庭狀況及需要安排吧!
poison
poison

真理好呀,我朋友做老師...

但係真理d miss係咪成日都轉黎轉去架??
‹ 上一主題|下一主題