用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 請農圃道官立小學家長幫幫忙
go

請農圃道官立小學家長幫幫忙 [複製鏈接]

本人正為小女升小學煩惱,請農小家長幫忙,請問農小:
1) 英文用那一間出版的教科書,
2) 中文用那一間出版的教科書?中文改用普通話授課嗎?
3) 中英文默書多唔多?
4) 您們的小朋友在此校讀得開心嗎? 此校會否 “很谷”?
5) 此校學術水準如何
6) 此校有什麽優点和缺点?
7) 學校與家長的溝通和支持如何?

對不起!麻煩哂,萬分感激你們!
   0    0    0    0

超級版主

1. 用新加坡英文story books
2. 啟思。用廣東話教。
3. 不算多(多數隔一星期默)
4. 一般(要看遇著甚麼同學及老師,正所謂人夾人緣)。時谷時唔谷。
5. 中等(語文要求高一點)
6. 不詳談了,或者您可到農小網頁看看
http://203.198.164.170/index.html
7. 整體家校合作只屬一般,但家長與老師直接溝通就不俗。

召藥司,

唔知你仲記唔記得我呢? 我地大家出年就要參加呢個折磨家長的遊戲. 你為你的寶貝女兒揀定了沒有??跟哥哥讀農小定話參加大抽獎呢?????看你為這家長的解答, 農小好像沒什麼進步, 你對她的評價仍然好一般. 其實我好想女兒讀女校, 但又怕兩次都派不到, 不選daddy的母校又怕後悔, 都真的不知如何是好. 其實農小的學生真的很頑皮嗎????因為我知這家學校會有很多大陸新移民, 這是我不想選農小的其中一個重要原因. 因為我很關注學校的校風, 學生的質素.

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 09-11-25 11:31 AM 發表
召藥司,

唔知你仲記唔記得我呢? 我地大家出年就要參加呢個折磨家長的遊戲. 你為你的寶貝女兒揀定了沒有??跟哥哥讀農小定話參加大抽獎呢?????看你為這家長的解答, 農小好像沒什麼進步, 你對她的評價仍然好一般. 其實 ...

sorry 咁遲覆妳。
校風優良又未算,但差又唔係,校長及老師對學生品格要求都好高,每年班主任都好主動同家長接觸,特別係一年級,依一點係我欣賞嘅。
學生成績普遍都一般,我仔個級當中有幾個成績非常out standing,而成績差少少個批以我觀察(我問阿仔)主要因為家長冇好好在家督導佢地做功課及溫習。
始終而家依一代小朋友一係冇人理,一係就俾人寵壞哂,要管教時唔易,我日日對住個仔日教夜教佢返學都未必專心上堂(一個講開野就引埋其他學生傾)。希望10年9月小一開始轉小班會有大大改善啦。

原帖由 召藥師 於 09-12-1 06:05 發表

sorry 咁遲覆妳。
校風優良又未算,但差又唔係,校長及老師對學生品格要求都好高,每年班主任都好主動同家長接觸,特別係一年級,依一點係我欣賞嘅。
學生成績普遍都一般,我仔個級當中有幾個成績非常out standing,而成績差少少 ...

召藥司,

唔該哂你至真啦. 你最清楚農小情況, 我當你係明燈黎架.
我好同意家校合作架, 如果學校肯主動接觸家長, 我會覺得佢係一間有誠意既好學校. 其實學校風氣做得好, 紀律好,學生乖, 成績都自然會好d. 所以點解我會好注重校風. 多差的學生, 上堂攪破壞而影響學習氣分, 學生成績自然會差. 呢個亦都係我唔鐘意有新移民學生的原因. 我印象中佢地o既父母大多唔理小朋友, 小朋友無心向學, 上堂攪攪震 .

2010轉小班, 可能真係會好好多喎. 每班學生少左(起碼又少d頑皮學生, 希望冇新移民 ), 老師比較易照顧. 如果我對女最終要讀呢間, 希望係好o既開始.  
係呢, 想請教而家係幾多人一班架????

Hi
I'm F.R.G.P.S (P.1) parent, in 2009 P.1, it's a small class (25 kids per class). Per my feeling that, the standard for this school is not too low. Chin & Eng dication per week. sometimes, have quite a lot of homework. Principle is very important & high demand for reading, 2 eng class (teach by net teacher) per week.

原帖由 KwanKwanMammy 於 09-12-11 17:24 發表
Hi
I'm F.R.G.P.S (P.1) parent, in 2009 P.1, it's a small class (25 kids per class). Per my feeling that, the standard for this school is not too low. Chin & Eng dication per week. sometimes, have quit ...

kwankwanMammy,

唔該哂你既資料, 原來農小今年開始巳轉小班. 希望你時不時上黎講下農小情況. 會唔會好多大陸人. 我上次去左一間屋村小學開放日, 百份之九十係大陸人父母.我地有種格格不入感覺.

原帖由 BBTWIN 於 09-12-23 17:08 發表

kwankwanMammy,

唔該哂你既資料, 原來農小今年開始巳轉小班. 希望你時不時上黎講下農小情況. 會唔會好多大陸人. 我上次去左一間屋村小學開放日, 百份之九十係大陸人父母.我地有種格格不入感覺. ...

Hi, Trust all school will have some chinese students. Of course, F.R.G.P.S should have la.

原帖由 KwanKwanMammy 於 09-12-30 10:09 發表

Hi, Trust all school will have some chinese students. Of course, F.R.G.P.S should have la.

我都知每間學校都一定會有, 不過當然越少越好啦 .
‹ 上一主題|下一主題