用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請分享 20分或以上落空的NET 12/14/16小學(2010年9月入 ...
go

請分享 20分或以上落空的NET 12/14/16小學(2010年9月入讀小一) [複製鏈接]

醒目開學勳章

可分享一下手持20分或以上都落空的NET 12/14/16 小學(2010年9月入讀小一)嗎??? 因想作部署ROUND2的2ND CHOICE 及之後CHOICES 的排位參考!!!
   0    0    0    0

我想知20分, 聖雅各機會幾大?

原帖由 臻媽 於 09-11-23 18:22 發表
可分享一下手持20分或以上都落空的NET 12/14/16 小學(2010年9月入讀小一)嗎??? 因想作部署ROUND2的2ND CHOICE 及之後CHOICES 的排位參考!!!

I think with 25 points will never be disappointed.

醒目開學勳章

其實年年唔同, 真係要視乎當年的對手, 但依過幾年情況, 20分者係有希望, 傳聞中上年只得15分者係無望, 因此唔肯定20分係唔係百分百入到....

我今年只有15分, 意料之內"唔得", 唯望大抽獎中獎!!!

原帖由 jaycee_mami 於 09-11-23 18:57 發表
我想知20分, 聖雅各機會幾大?

回覆 2# 臻媽 的文章

20分考番禺會所華仁小學落空, 但考入陳守仁, 真是好矛盾.心情是失落和開心,可能是天主安排!

醒目開學勳章

20分或以上落空的NET 12/14/16小學(2010年9月入讀小一) :-

NET 12: - 華仁(下午)

NET 14: 丹循 / 衛理(上午)

NET 16:

我覺得太多人對丹循抱太多希望,原本不是很TOP的學校,現在已成14區內TOP校. 丹循入英中的機會大過北循, 但一間新校舍成立會有大大小小問題,例如老師和同學適應校舍的問題, 如果佢已經有2年校齡以上,我就會選擇佢.(以上屬個人意見)

頭一年真係會產生唔少問題!!~~教師&學生也要慢性適應~~
我朋友的仔仔20分入唔到衛理上午~~~

原帖由 冰紫嫣 於 09-11-24 15:15 發表
我覺得太多人對丹循抱太多希望,原本不是很TOP的學校,現在已成14區內TOP校. 丹循入英中的機會大過北循, 但一間新校舍成立會有大大小小問題,例如老師和同學適應校舍的問題, 如果佢已經有2年校齡以上,我就會選擇佢.(以 ...

我有20分入唔到st.joseph, 不過我已經係私校留左位,諗住博吓咋.

我有個朋友的女兒在happy valley讀幼稚園, 她說至少有7個同學手持20分落空瑪利曼 !!!!

20分報瑪利曼好大機會抽唔到,這是意料之內,好多家長揸住20分滿懷希望,但第一輪自行派位只收取60個學生,大部份都失望而回,相信只有少數幸運的20分能成功。
而這批失望的家長中,相信部份會收到派位中心的地址證明審查信,因為派位組最鍾意响12區中熱門學校的申請裡抽樣調查。

但我真係有個疑問~~NET 14 名校嘉諾撒15分都入到,反而丹盾20分都入唔到~(唔通係因為大小班O既問題???)定係丹盾O既名氣以超越嘉諾撒?????

原帖由 冰紫嫣 於 09-11-24 15:15 發表
我覺得太多人對丹循抱太多希望,原本不是很TOP的學校,現在已成14區內TOP校. 丹循入英中的機會大過北循, 但一間新校舍成立會有大大小小問題,例如老師和同學適應校舍的問題, 如果佢已經有2年校齡以上,我就會選擇佢.(以 ...

回覆 11# xxixixx 的文章

其實派位組會點查呢?  如果連電費單都改埋家長個名,唔通真係家訪?

醒目開學勳章

據聞通常先發信要求提供更多的住址證明, 如再有懷疑, 係會家訪的!!!

原帖由 fatgoat 於 09-11-26 10:32 發表
其實派位組會點查呢?  如果連電費單都改埋家長個名,唔通真係家訪?

一般差餉及有打釐的租約會被視為有力的地址證明,如果之後派位組仲有懷疑就會進行家訪或要求簽署聲明(具法律約束)。但講真,我就真係未聽過身邊有朋友(或朋友的朋友)試過家訪或簽聲明書,因為好多家長收到第一關的地址審查信後都會知難而退,去派位中心改返自住的真地址,而派位組亦不會為難那些家長的。

醒目開學勳章

ME TOO....

我只朋友曾說有同事數年前(佢係借地址的)曾被致電所報單位問問此人是否在呢度住???

原帖由 xxixixx 於 09-11-26 12:32 發表
一般差餉及有打釐的租約會被視為有力的地址證明,如果之後派位組仲有懷疑就會進行家訪或要求簽署聲明(具法律約束)。但講真,我就真係未聽過身邊有朋友(或朋友的朋友)試過家訪或簽聲明書,因為好多家長收到第一關的地址審查 ...
‹ 上一主題|下一主題