用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 2010年度小一入學「自行分配學位」獲取錄學生家長召集 ...
樓主: misugi
go

2010年度小一入學「自行分配學位」獲取錄學生家長召集 [複製鏈接]

想請教一下, 係咪本身係葵青區都要自行考咗先, 如ok就唔洗派位, 唔ok先要再等派位架??
thx

係申請 小一入學「自行分配學位」,
是考

原帖由 fishkar 於 09-11-24 08:44 發表

我女兒嘅爸爸都係仁立畢業, 有十分, 但係入唔到.  :(

無理由架,爸爸係畢業生有10分,適齡兒童又有10分,照理都有20分架,如果首名仲多5分添,最低都有20分啦,我女個朋友仔媽媽又係畢業生都入到呀

因為今年競爭太大了

原帖由 amysnlee 於 10-8-31 10:31 發表

無理由架,爸爸係畢業生有10分,適齡兒童又有10分,照理都有20分架,如果首名仲多5分添,最低都有20分啦,我女個朋友仔媽媽又係畢業生都入到呀

要咗父母或兄姊係畢業生個10分, 就冇得攞首名子女個5分, 呢個case最多得20分, 除非有宗教分先可以有25分

原帖由 amysnlee 於 10-8-31 10:31 發表

基督教都可以計分, 不過最好問番學校你參加的教會是否可以計

原帖由 kswiss 於 10-9-7 10:07 發表
宗教分係唔係只計聖公會教友?

唔係!  仁立應該係全部基督教都計, 連天主教都計。但間間學校唔同個喎!
原帖由 kswiss 於 10-9-7 10:07 發表
宗教分係唔係只計聖公會教友?

請問會否好多新移民入讀仁立呢?另而且因為佢地d普通話好入普教中呢?

其實凡是政府學校, 每間學校都是差不多, 因為人人都有權報讀

至於普教班, 不只是普通話叻就可以入讀, 仲要考其他野

原帖由 snoopyhk 於 10-9-24 00:05 發表
請問會否好多新移民入讀仁立呢?另而且因為佢地d普通話好入普教中呢?

RoyceMa,

我都認同, 間間都會有。

聽講2011-12入讀小一己不再聯繫林護嗎?
另小朋友平均要用幾多時間做功課呢? 講座時講入精英班要3小時呀, 真的嗎?
咁其他班要做幾耐呢?

原帖由 RoyceMa 於 10-9-24 09:09 發表
其實凡是政府學校, 每間學校都是差不多, 因為人人都有權報讀

至於普教班, 不只是普通話叻就可以入讀, 仲要考其他野

Sorry, 我小朋友今年先入讀小一, 詳細情況不太清楚

小一的功課不是多, within 1 小時就可以完成, 至於其他級別, 相信會比較多都唔出奇, 但做功課的時間我覺得要睇你小朋友是否是拖拖拉拉或者是很爽手的, 很難一概而論

原帖由 snoopyhk 於 10-9-24 15:23 發表
RoyceMa,

另小朋友平均要用幾多時間做功課呢? 講座時講入精英班要3小時呀, 真的嗎?
咁其他班要做幾耐呢?

...

各小一家長,請問你們有沒有人住美孚或荔景,你們有多少人,請問你找到褓姆車嗎?住美孚或荔景有多少人是家長送返學?

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_185/cm194chi.pdf
原帖由 snoopyhk 於 10-9-24 15:23 發表
RoyceMa,

咁其他班要做幾耐呢?

...
‹ 上一主題|下一主題